Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Spiró György: Jönnek. Komolyan...

Spiró György: Jönnek. Komolyan próbatétel volt?

Figyelt kérdés

Egyes oldalakon azt hangoztatják, hogy az idei érettségiben található Spiró György idézet próbatétel volt a diákoknak, hogy a mellette vagy az ellene való érvelést választják-e? Sokan hangoztatják, hogy aki jól csinálta, az ellene érvelt, mert jól értelmezték a szöveget.

A Magyar Hírlap a parlamentben ülő oktatási minisztert hibáztatja, nem csodálja, hogy ide jutott az ország, hogy ilyen csúf tréfát mernek űzni a fiatalokkal.

Mégis mi ebből az igazság? Ellene kellett érvelni? Próbatétel? Ha Bíró Zoltánnak(a cikk írójának) igaza lenne abban, hogy a parlamentben Spiró György versét istenítik, én akkor sem tartanám bölcs dolognak ezt egy érettségibe beletenni... Egységet akarnak rombolni? De az is lehet, hogy ezzel lesz meg az egység... Érdekelne ti mit gondoltok? Nekem ez nagyon zavaros, és szeretnék tisztán látni.

2009. máj. 7. 21:18
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
Az érettségi, mint a nevében is benne van azt teszteli, hogy szellemileg mennyire vagy érett, mennyire tudod kifejezni magad, álláspontod mennyire tudod képviselni. Az érvelési feladat szerintem korrekt volt, mindenki úgy érvelt, ahogyan jónak látta. A javítókulcs is kiköti, hogy az, hogy melyik oldalon állt a diák nem befolyásolhatja a pontozást.
2009. máj. 7. 21:26
 2/15 anonim ***** válasza:
100%

NEM volt az a vers benne! Egy gondolatról kellett érvelni,itt megnézheted : [link]

15.oldal.

2009. máj. 7. 21:50
 3/15 anonim ***** válasza:

Mindkét válaszolónak igaza van. Az elsőnek abban, hogy a javításnál nem befolyásoló tényező, hogy ki melyik "oldalon" érvelt. (Épp tegnap beszéltük a magyartanárommal.)

A másodiknak pedig abban, hogy nem a Jönnek című remekbeszabott alkotás került bele az érettségibe. Na még az lett volna a szép!!!

2009. máj. 7. 21:59
 4/15 A kérdező kommentje:
Csak tudnám, hogy akkor mire vannak fel a "nagymagyarok"? Miért állítja némelyik, hogy a magyarok többsége helyesen döntött, 90%-a ellene érvelt... egyáltalán ha nem is erről kellett érvelni, honnan jött, hogy ez volt benne? (Amikor néztem a magyar érettségi lapot, én is csodálkoztam, hogy nincs be...
2009. máj. 7. 22:13
 5/15 anonim ***** válasza:
71%

Itt van aztán kavar rendesen. Ha azt az érettésgit írtam, amit minden más diák is, akkor abban egy interjúrészlet volt Spiró Györgytől, és a feladat úgy szólt, hogy érvelj mellette vagy ellene. Ha vette volna a kedves kérdező, és megnézi a megoldókulcsot, akkor abban a következő mondat szerepel:

"A dolgozat értékét nem befolyásolja, hogy a vizsgázó miként foglal állást."

Elnézést, ha egy kicsit bunkónak tűnik a válaszom, de a szívbajt hozta rám a kérdező, amikor elolvastam a kérdést. Amúgy is ideges az ember, hogy vajon mennyi pontot kap rá, és én már totál megijedtem, hogy vesztettem 60 pontot, mert én nem mindenben értettem egyet Spiró Györggyel. Vagy csak ez is valami kormányellenes megmozdulás volt a kérdező részéről, hogy támadjuk az oktatási minisztert? Jah és lehet, hogy ezt a kérdéssort már évekkel ezelőtt állították össze, ugyanis folyamatosan készítenek kérdéssorokat, és minden évben úgy sorsolnak, szóval ezért nem érdemes arra hagyatkozni, hogy kinek van évfordulója éppen.

2009. máj. 7. 22:16
 6/15 anonim ***** válasza:
71%
Igaza van az utolsó válaszolónak. Rengeteg érettségi feladatsort már évekkel ezelőtt megcsináltak és múlt héten döntötték el sorsolással, hogy melyik lesz hétfőn.
2009. máj. 7. 23:26
 7/15 anonim ***** válasza:
Véleményem szerint simán provokatív jellegű volt a kérdés. mellesleg mivel a megválaszolása semmilyen tárgyilagos irodalmi tudást nem igényelt (mint úgy általában a mai érettségik) a diákok jóformán azt írtak, amit akartak. a kérdésre adott érvelő szöveget úgy lehetett volna igazán jól megoldani, ha a tanulónak személyes tapasztalatai vannak arról, mi az, hogy klasszikusokat olvasni, értelmezni. mivel az ilyen élményeknek a diákság 90% híján van, ezért többség közhelyek pufogtatásával tudta kivitelezni a feladatot. ennek meg aztán nem sok értelme volt. ismét gratulálhatunk tehát az OM faladatszerkesztőinek.
2009. máj. 8. 09:36
 8/15 anonim ***** válasza:
Az érettségin sosem az a lényege az érveléses feladatnak, hogy a diák hogy foglal állást, hanem, hogy ismeri az érvelés szabályait, mennyire jól tudja rendezni a gondolatait, formailag és tartalmilag helyes-e, amit leírt. Senkit nem az érdekel, hogy egyetért-e Spiróval vagy sem.
2009. máj. 8. 11:32
 9/15 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező, te hatalmas tévedésben vagy. A "nagymagyarok" -ahogy te fogalmaztál- a Jönnek című verse miatt voltak kiakadva, igen. Ám ők nem azt mondták, hogy ez volt benne az érettségiben, hanem hogy hogyan mernek az érettségibe beletenni egy olyan "szerzőt", aki ilyen verseket ír MAGYARországon. Ha te ezzel nem értesz egyet, sajnállak.

Az, hogy a diákok akkor döntöttek jól, ha ellene érveltek, megint csak szubjektív vélemény volt. El kellene tudnod választani egymásról a saját vélemény és a hivatalos forrást.

Alább az említett vers. Mindenki döntse el maga, mennyire volt ízléles Spirót betenni az érettségibe egy ilyen után.

Spiró György: Jönnek

Jönnek a dúlt-keblû mélymagyarok megint,

füzfapoéták, füzfarajongók, jönnek a szarból,

csönd van. Senki se pisszen. Alantról

kevéske hûlt költõ csontujja int.

Ó, ha gyilkolni szabadna újra,

csámcsogva, hersegve szívnák a vért -

miért is? ki tudja. Trianonért? -

mered pár utcanév pici csontujja.

Ez olyan klima: itt folyton beborul,

ez rendben van, de szégyen, szégyen, szégyen,

hogy mindenki kussol, hogy mindenki fél,

és nekünk kell jönnünk, pár csenevésznek,

hogy bebizonyitsuk:

nemcsak a szemetek tudnak magyarul.

1984

Mozgó Világ (1987/4)

2009. máj. 8. 13:01
 10/15 anonim ***** válasza:
30%

Az utolsó válaszolónak igaza van abban, hogy természetesen ez a vers nem volt benne az érettségiben, és nyilván benne sem lehetett volna, a kérdezőnek utána kellett volna néznie, hogy egyáltalán mit kérdez.

Csak annyit szeretnék hozzátenni, hogy Spiró ezt a verset akkor írta, amikor az érettségizők nagy része (szóval úgy általában a nappalisok) még meg sem születtek. Sőt, ez pont akkor jelent meg, amikor én születtem (még a hónap is stimmel). Azért ez nem most volt. Szerintem minden szerzőtől lehetne olyat említeni, ami valakinek nem tetszik.

2009. máj. 8. 20:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!