Spiró György: Jönnek. Komolyan próbatétel volt?
Egyes oldalakon azt hangoztatják, hogy az idei érettségiben található Spiró György idézet próbatétel volt a diákoknak, hogy a mellette vagy az ellene való érvelést választják-e? Sokan hangoztatják, hogy aki jól csinálta, az ellene érvelt, mert jól értelmezték a szöveget.
A Magyar Hírlap a parlamentben ülő oktatási minisztert hibáztatja, nem csodálja, hogy ide jutott az ország, hogy ilyen csúf tréfát mernek űzni a fiatalokkal.
Mégis mi ebből az igazság? Ellene kellett érvelni? Próbatétel? Ha Bíró Zoltánnak(a cikk írójának) igaza lenne abban, hogy a parlamentben Spiró György versét istenítik, én akkor sem tartanám bölcs dolognak ezt egy érettségibe beletenni... Egységet akarnak rombolni? De az is lehet, hogy ezzel lesz meg az egység... Érdekelne ti mit gondoltok? Nekem ez nagyon zavaros, és szeretnék tisztán látni.
Mindkét válaszolónak igaza van. Az elsőnek abban, hogy a javításnál nem befolyásoló tényező, hogy ki melyik "oldalon" érvelt. (Épp tegnap beszéltük a magyartanárommal.)
A másodiknak pedig abban, hogy nem a Jönnek című remekbeszabott alkotás került bele az érettségibe. Na még az lett volna a szép!!!
Itt van aztán kavar rendesen. Ha azt az érettésgit írtam, amit minden más diák is, akkor abban egy interjúrészlet volt Spiró Györgytől, és a feladat úgy szólt, hogy érvelj mellette vagy ellene. Ha vette volna a kedves kérdező, és megnézi a megoldókulcsot, akkor abban a következő mondat szerepel:
"A dolgozat értékét nem befolyásolja, hogy a vizsgázó miként foglal állást."
Elnézést, ha egy kicsit bunkónak tűnik a válaszom, de a szívbajt hozta rám a kérdező, amikor elolvastam a kérdést. Amúgy is ideges az ember, hogy vajon mennyi pontot kap rá, és én már totál megijedtem, hogy vesztettem 60 pontot, mert én nem mindenben értettem egyet Spiró Györggyel. Vagy csak ez is valami kormányellenes megmozdulás volt a kérdező részéről, hogy támadjuk az oktatási minisztert? Jah és lehet, hogy ezt a kérdéssort már évekkel ezelőtt állították össze, ugyanis folyamatosan készítenek kérdéssorokat, és minden évben úgy sorsolnak, szóval ezért nem érdemes arra hagyatkozni, hogy kinek van évfordulója éppen.
Kedves kérdező, te hatalmas tévedésben vagy. A "nagymagyarok" -ahogy te fogalmaztál- a Jönnek című verse miatt voltak kiakadva, igen. Ám ők nem azt mondták, hogy ez volt benne az érettségiben, hanem hogy hogyan mernek az érettségibe beletenni egy olyan "szerzőt", aki ilyen verseket ír MAGYARországon. Ha te ezzel nem értesz egyet, sajnállak.
Az, hogy a diákok akkor döntöttek jól, ha ellene érveltek, megint csak szubjektív vélemény volt. El kellene tudnod választani egymásról a saját vélemény és a hivatalos forrást.
Alább az említett vers. Mindenki döntse el maga, mennyire volt ízléles Spirót betenni az érettségibe egy ilyen után.
Spiró György: Jönnek
Jönnek a dúlt-keblû mélymagyarok megint,
füzfapoéták, füzfarajongók, jönnek a szarból,
csönd van. Senki se pisszen. Alantról
kevéske hûlt költõ csontujja int.
Ó, ha gyilkolni szabadna újra,
csámcsogva, hersegve szívnák a vért -
miért is? ki tudja. Trianonért? -
mered pár utcanév pici csontujja.
Ez olyan klima: itt folyton beborul,
ez rendben van, de szégyen, szégyen, szégyen,
hogy mindenki kussol, hogy mindenki fél,
és nekünk kell jönnünk, pár csenevésznek,
hogy bebizonyitsuk:
nemcsak a szemetek tudnak magyarul.
1984
Mozgó Világ (1987/4)
Az utolsó válaszolónak igaza van abban, hogy természetesen ez a vers nem volt benne az érettségiben, és nyilván benne sem lehetett volna, a kérdezőnek utána kellett volna néznie, hogy egyáltalán mit kérdez.
Csak annyit szeretnék hozzátenni, hogy Spiró ezt a verset akkor írta, amikor az érettségizők nagy része (szóval úgy általában a nappalisok) még meg sem születtek. Sőt, ez pont akkor jelent meg, amikor én születtem (még a hónap is stimmel). Azért ez nem most volt. Szerintem minden szerzőtől lehetne olyat említeni, ami valakinek nem tetszik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!