Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Elmagyarázná nekem valaki?

Elmagyarázná nekem valaki?

Figyelt kérdés

A bányamonopóliumot megreformálta Károly Róbert. A földbirtokos a kibányászott nemesércért megkapta az urbura 2/3-át. Az urbura az arany 1/10-e az ezüstnek 1/8-a. Ezáltal a földbirtokosokat érdekelté tette, hogy feltárják a nemesércet és ne titkolják el, mint korábban.

Amit nem értek illetve nem világos. Bár tudom, hogy Károly Róbert német bányászokat hívott az országba a sok más etnikummal együtt, de most a földesúr bányászott, vagy bányász? Illetve, ha egy kiló aranyat kibányászott, akkor ugye az urbura 1/10-nek az 1/3-át kapta meg vagyis, kábé 3 dkg-ot egy kiló arany után. Most, ha a földesúr dolgozik, megérte annyit vesződni, hogy 3 nyomorult deka arany értékét megkapja? Nem értem, hogy értik ezt. Második lehetőség:Vagy a kibányászott nemesérc-nek csak az 2/3 kellett beszolgáltatnia és a további 1/3-ot megtarthatta, de persze utána azt is pézre kellett a kamarában váltania?

Kérlek benneteket, aki érti magyarázza el. A tkv.-ben, csak ennyi van:

„ A földbirtokos megkapta az királynak fizetendő bányapénz, az urbura 1/3-át. ( Az urbura az aranynak egy tizede, az ezüstnek egy nyolcada volt) Ezzel a király érdekelté tette a földesurakat a lelőhelyek feltárásában.”

És azt sem értem, ha a király elvette az összes nemesércet illetve, ugye a reform elött a földesúr földjét is elvette ( Helyette kapott egy sokkal kisebb értékűt, ugye ezért titkolták el, ha találtak nemesércet, mert akkor újra fel kellet építenie a házát stb.) Akkor miért kellett korábban bányapénzt fizetni? Hogy értik hogy bányapénz?

Nagyon hálás lennék, ha valaki elmagyarázná. Biztos egyszerű mint a faék, de már azt se tudom, hogy fiú vagyok –e vagy lány.

2011. szept. 21. 21:26
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:

De még mindig nem kapta a kérdésemre választ:), hogy "miért vonzó egy összegben, ha a hosszú időre pl. az egy évre megállapított adó, amúgy sem változott?? Ezt kérdezem, hogy miért volt ebben az esetben vonzó?

Miért nem írják le részletesen, ezt utálom a tankönyvekben, hogy oda vetnek valamit, de nem magyarázzák meg !

2011. szept. 22. 11:35
 12/15 anonim ***** válasza:
De a falvaknak nem állapították meg 1 évre az adót. Ez a városok kiváltsága volt. A falvakban folyton nőtt az adó.
2011. szept. 22. 12:36
 13/15 anonim ***** válasza:

Tehát a földesúr a falvak szívatta agyba-főbe :D Ezért akartak a falvak mezővárosokká válni, mert így kicsit mentesültek a földesúr terrorjától. A falvaknál esély sem volt a fix összeg megállapítására.

Ezért mondtam, hogy a könyv jól írta, benne volt, hogy a "városlakók számának növekedése". Tehát az egy összegnél szó sincs falvakról.

A "legjobb" helyzetben egyébként a szabad királyi városok voltak, azok voltak földesúri függésben, őket csak a király csesztette, nem kellett még egy földesúrral szenvedniük.

2011. szept. 22. 13:19
 14/15 anonim ***** válasza:
Kimaradt egy "nem". :D Tehát a sz.k.v.-ok NEM voltak földesúri függésben.
2011. szept. 22. 13:20
 15/15 A kérdező kommentje:

"Tehát a földesúr a falvak szívatta agyba-főbe"

Okés, köszi :D

2011. szept. 23. 21:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!