Elmagyarázná nekem valaki?
A bányamonopóliumot megreformálta Károly Róbert. A földbirtokos a kibányászott nemesércért megkapta az urbura 2/3-át. Az urbura az arany 1/10-e az ezüstnek 1/8-a. Ezáltal a földbirtokosokat érdekelté tette, hogy feltárják a nemesércet és ne titkolják el, mint korábban.
Amit nem értek illetve nem világos. Bár tudom, hogy Károly Róbert német bányászokat hívott az országba a sok más etnikummal együtt, de most a földesúr bányászott, vagy bányász? Illetve, ha egy kiló aranyat kibányászott, akkor ugye az urbura 1/10-nek az 1/3-át kapta meg vagyis, kábé 3 dkg-ot egy kiló arany után. Most, ha a földesúr dolgozik, megérte annyit vesződni, hogy 3 nyomorult deka arany értékét megkapja? Nem értem, hogy értik ezt. Második lehetőség:Vagy a kibányászott nemesérc-nek csak az 2/3 kellett beszolgáltatnia és a további 1/3-ot megtarthatta, de persze utána azt is pézre kellett a kamarában váltania?
Kérlek benneteket, aki érti magyarázza el. A tkv.-ben, csak ennyi van:
„ A földbirtokos megkapta az királynak fizetendő bányapénz, az urbura 1/3-át. ( Az urbura az aranynak egy tizede, az ezüstnek egy nyolcada volt) Ezzel a király érdekelté tette a földesurakat a lelőhelyek feltárásában.”
És azt sem értem, ha a király elvette az összes nemesércet illetve, ugye a reform elött a földesúr földjét is elvette ( Helyette kapott egy sokkal kisebb értékűt, ugye ezért titkolták el, ha találtak nemesércet, mert akkor újra fel kellet építenie a házát stb.) Akkor miért kellett korábban bányapénzt fizetni? Hogy értik hogy bányapénz?
Nagyon hálás lennék, ha valaki elmagyarázná. Biztos egyszerű mint a faék, de már azt se tudom, hogy fiú vagyok –e vagy lány.
Az elején van a megoldás kulcsa, amin átsiklottál szerintem. Bevezették a nemesfémek monopóliumát, vegyi s a kibányászott ércet csak a királyi pénzverő-kamaráknál lehetett beváltani, egyéb irányú nemesfémforgalom megszűnt.
A másik dolog, hogy nem az urbura egy részének átengedésével a bányamegnyitásban lettek érdekeltek a földesurak.
Tegyük fel, hogy a földesúrnak van egy aranybányája. Az onnan származó fémet nem tudja sehol sem beváltani, eladni, csak a királyi pénzverő-kamarában. Ha már megvan neki, akkor kitermeli onnan a cuccot, viszont újat nyitni már végképp nem érdeke, mert a kamarában csak töredékéért váltják be. Ezzel szemben az urbura egy részét megkapja a földesúr is, így már nyereséges lesz neki bányát is feltárni.
Istenem! HEURÉKA megvan:9) Hogy mit kerestem a neten, mire erre a mondatra rátaláltam. Így már értem, és ez a fő kérdésben kérdeztem is. "Hogy ki bányászott? "
" királyi bányászok termelhették ki a nemesércet, de a földes úr is részesedhet a bánya jövedelméből (1/3 rész), ez a bányabér (urbura)."
Tehát nem a földesúr szenvedett a bányászattal, az asztalra fölrakva a sáros csizmáját, szívta a pipáját, miközben, a bányászok roskadoztak a munka alatt és még így is kapott valamennyi jövedelmet-Aha :)
"Tehát nem a földesúr szenvedett a bányászattal, az asztalra fölrakva a sáros csizmáját, szívta a pipáját"
Azt hittem ez egyértelmű :D
Ne haragudj, kérdezhetnék még valamit ? :D
Arra lennék kíváncsi, hogy a mezővárosoknak, miért voltak azzal kiváltágosabb helyzetben a jobbágyfalvaknál, hogy egy összegben fizethették az adót a földesúrnak. Hát részletben nem jobb? Szerinted, Te tudsz erről valamit? :D Komolyan érdekel, csak azért nevetek, mert jó kedvem lett :D
Köszi én is ezt gondolnám, csak a tkv. jól meg kever azzal, hogy utána meg azt írja, hogy " A hosszabb időre megállapított adó, akkor sem emelkedett, ha nőtt a városlakók száma" :-o DX kész vagyok, ettől a tankönyvtől:)
Szóval ilyenkor gondolom azt, hogy kidobom a 'icsába a könyvet :) Ilyenkor keresgélek a neten, meg kérdezek ilyen, kedves türelmes emberektől, mint Te :) Na mára befejeztem az agyalást :) Jó éjt!:)
"A hosszabb időre megállapított adó, akkor sem emelkedett, ha nőtt a városlakók száma"
Nem okoskodni akarok, de itt most igaza volt a könyvnek, csak már szerintem fáradt voltál este ;)
2 kulcs van ebben: a hosszú időre megállapított, illetve a városlakók.
Ez a mondat a könyv előző állítását bizonyítja, mivel a (mező)VÁROSOKRÓL mondja, hogy hosszú időre (jó, mondjuk ez relatív, de 1 év már hosszú idő volt akkoriban :D) van megállapítva, és ez a városoknak milyen jó.
Amúgy volt idő, amikor töri szakra készültem, de aztán elkanyarodtam tőle :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!