Valaki elmagyarázná nekem az egyensúlyi reakciókat és a reakciósebességet?
Figyelt kérdés
Légyszi ne linkeljetek, meg google a barátod. Tényleg megtanultam, de használatban nem igazán tudom!2011. máj. 27. 22:08
1/4 anonim válasza:
ilyenből azért elég sok van. kicsit pontosítsd a témát.
2/4 A kérdező kommentje:
Hát oké. Megtanultam, hogy az egyensúlyi reakciók ugye függenek a hőmérséklet, nyomástól, koncentrációtól.
Ha a hőmérsékletet emelem endoterm irányban tolódik el az egyensúly, és ha megvan adva egy ilyen reakció:
N2 + 3H2 <-> 2NH3 és a reakcióhő: -92 kj/mol
És ekkor pl. ha növeljük a hőmérséklet melyik az endoterm irány?
Vagy például ha növeljük a nyomást, akkor merre tolódna az egyensúly és miért?
2011. máj. 27. 22:19
3/4 anonim válasza:
sorry ebben nem tudok segíteni, kémiából soha sem voltam túl jó. az hő és áramlástani egyensúlyi egyenletekhez értek. de pont ezért kérdeztem, mert akkor nem írom le feleslegesen legalább.
4/4 anonim válasza:
Idézek:
„Magas hőmérsékletre hevítve vagy elektromos szikrák hatására az ammónia hidrogén- és nitrogéngázra bomlik.“
Nyomás növelésével az egyensúly a kevesebb molekulákat tartalmazó irányban tolódik el, vagyis az NH3 irányába (2<4). A molekulák száma csökkenni fog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!