Sokan miért nem tanulnak folyamatosan? Úgy értem, hogy nem lehet egy idő után abbahagyni a tanulást, hanem folyamatosan képezni kell magunkat ha nem akarjuk, hogy ne maradjunk le és ne értékelődjünk le.
Azért, mert vágyálmot kergetnek.
Az átlagos gimnazista abban a hitben ringatja magát, hogy majd elmegy a bölcsészkarra vagy a közgázra, megszerzi a diplomáját, lesz egy havi több százezres állása, ahol gyakorlatilag csak aktákat kell tologatnia, és minden jól megy majd.
Aztán megvan a diploma, állást kéne keresni. Hát, hogy, hogy nem, az egyetlen hely, ahol el lehet helyezkedni, egy gyorsétterem. Mint a közhelyes viccben:
Mit mond az elsőéves bölcsészhallgató a frissen végzett bölcsésznek?
- Két sajtburgert kérek, nagy kólával.
És akkor rádöbbennek, hogy ez a diploma fikarcnyit sem ér. Ebből pedig levonják a következtetést - csakhogy hibás következtetést vonnak le. Ahelyett, hogy átnéznék (vagy utánakérdeznének, ha nem értenek hozzá) a piac igényeit, miből van hiány, és arra képeznék át magukat, inkább elkönyvelik maguknak, hogy "felesleges tanulni, úgysem lesz jó állásom".
Hát ezért hagyják abba a tanulást.
"És akkor rádöbbennek, hogy ez a diploma fikarcnyit sem ér. "
Mit ér manapság egy bölcsész, kommunikációs diploma? Állást alig lehet vele találni. Arra jó, hogy ha van egy állás ahol elvárás a diploma(mindegy milyen). Egy két helyen a titkárnőknél már elvárás.
Most a műszaki, info és ttk-s diplomák a keresettek.
Egyénenként változó.
Gondolom van, akinek lenne lehetősége, de lusta.
Más meg szeretne tanulni, de vagy a képességei, vagy a lehetőségei, vagy valamilyen külső körülmény gátolja meg.
Egyébként igaz, hogy ma Magyarországon a megszerzett végzettség nem feltétlenül arányos sem a fizetéssel, sem a munkalehetőségekkel.
Én például szívesen szereznék még egy diplomát, de ugyanilyen szivesen tanulnék restaurátornak is, mert az érdekel.
Nem tehetem meg, mert nincsen már rá idő, sem pénzem a napi pénzhajhászás mellett.
Tudom azt is, hogy semmivel sem jutnék előbbre ezekkel. Csak a saját kedvtelésemre tanulnék, de megtenném, ha megtehetném.
Ez jó.
Most azok a keresettek, azután mire majd elvégzi valaki, addigra már megint más lesz a keresett, aztán ő egy lesz a sokközül megint.
Amúgy nincsen mindenkinek olyan műszaki, vagy informatikai érdeklődése.
Nem irígylem a most pályát választókat (tévesztőket).
"Most azok a keresettek, azután mire majd elvégzi valaki, addigra már megint más lesz a keresett, aztán ő egy lesz a sokközül megint. "
Azért ha valaki elment szakinak és jól megtanulta, az nem lesz munkanélküli...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!