Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Szerintetek van esélyem? Akár...

Szerintetek van esélyem? Akár lány létemre is? (bővebben lent)

Figyelt kérdés
Az a helyzet, hogy 13/L vagyok, és minden vágyam hogy autókat tervezzek. A jövőképemben se a férj, se a gyerek nem szerepel. Csak ez. Akárhányszor megkérdezik mi szeretnék lenni, rávágom, hogy autótervező, olyankor pedig mindenki megkérdezi, hogy lány létemre?! Ez tényleg akkora akadály? Vagy lehet esélyem? Utcai autókat terveznék... a forma 1-ről vagy egyéb autóverseny sorozatokról nem is merek álmodni...
2011. jún. 26. 21:28
 1/8 anonim ***** válasza:

Tudtommal ma már nők is dolgoznak autótervezőként.

Persze az tervezés összetett dolog, más a design, más a mérnöki munka stb.

2011. jún. 26. 21:38
 2/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm :) Én ilyenre gondoltam, hogy motortervezés, karosszériatervezés... Iskolákat tudnátok ajánlani? :)
2011. jún. 26. 21:40
 3/8 anonim ***** válasza:
pécsi egyetemen az ipari termék és formatervező szak. egyik haverom is odajár, és mondta hogy azért jár oda sok csaj is. viszont elhelyezkedni nemnagyon lehet vele. rohadt jól kell tudni a matekot, fizikát, és persze rajzolni. de nagyon durva szinten. haverom 5-ös volt gimiben végig emelt matek szakon, itt meg a 2-est alig bírja megszerezni.
2011. jún. 26. 21:44
 4/8 Falko válasza:

Persze, hogy van esélyed, ilyen határozottság és eltökéltség mellett szerintem menni fog.

- Nekem 13 éves koromban speciel elképzelésem sem volt róla, hogy mi legyek majd, ha nagy leszek.

Az hogy lány vagy egyáltalán nem akadály, pusztán egyes skatulyákban gondolkodó emberek agyában szül előítéleteket.

Sok sikert hozzá!

2011. jún. 26. 21:49
 5/8 anonim ***** válasza:
Az hogy lany vagy szerintem sem akadaly :) Felteve ha tenyleg tudod a fizikat meg a matekot,de ez nem lehetetlen. Nezz meg egy-ket orszagos fizika meg matekverseny eredmenyt,vannak ott lanyok is az elmezonyben :) Bar nem sokan,de azert vannak :)
2011. jún. 26. 22:18
 6/8 anonim ***** válasza:
Kezdjük ott, hogy nincs olyan, hogy autótervező. Magát a karosszériát több ember munkája adja ki. Ezeknek különböző követelményeknek kell megfelelnie: legyen szép is, gazdaságos is, biztonságos, lehessen gyártani, miből legyen stb... Amúgy szerintem te a formatervezőre gondolsz, de tényleg 10000-ből 1, aki tényleg ilyenekkel fog foglalkozni.
2011. jún. 26. 22:58
 7/8 anonim ***** válasza:
Én azt javasolnám, hogy kezdj el tervezgetni csak úgy magadnak. Aztán ha később valamelyik elég jól sikerül beküldheted valamilyen pályázatra. Ha nyersz vele, akkor később ez hasznodra válhat.
2011. jún. 27. 00:21
 8/8 anonim ***** válasza:

Tényleg nagyon összetett a dolog és konkrétan aki azzal is foglalkozik, hogy leül és megrajzol egy autót, nem igen szükségeltetik, mivel minden márkának, minden cégnek van egy jól bevált szakembere, akinek a munkáit értékelik, illetve még meg is mondják neki, hogy "merre induljon", ergo nem lehet olyan szabadon tervezgetni, ahogy azt az ember elképzelni. Ha már egy kb forma megvan, akkor baromira nagy munka kezdődik, ahogy felettem is írták sok sok ember összetett munkája, hogy hogyan lehet ezt gazdaságosan kivitelezni úgy, hogy mégis biztonságos, modern, környezetkímélő, stb legyen.

A formatervezők 99%-a teljesen más világban köt ki és ezt tapasztalatból mondom, sok ismerősöm végzett ott.

Amit én inkább ajánlanék, az egy gépész-, jármű-, esetleg mechatronikai-, vagy közlekedésmérnöki szak elvégzése, ezekkel nagyobb a valószínűsége, hogy bekerülsz egy nagyobb céghez, ahol ugyan valószínűleg nem te fogod megálmodni az autó küllemét, de jelentős szerepet vállalhatsz bizonyos feltételek kialakításában.

Mondom mindezt úgy, hogy építőmérnök szakos hallgató vagyok (lányként) és egy csepp hátrányát sem tapasztalom annak, hogy a szak 80%-a férfiakból/srácokból áll, illetve egyelőre úgy látom, hogy nagyon is sok elismert nő dolgozik ebben a szakmában, tehát nem gondolom, hogy hátrány lenne. Amit el kell fogadni az az, hogy vannak olyan férfiak, akik képtelenek felfogni, hogy egy nő is rendelkezhet kiváló szaktudással egy ilyen pályán. Náluk majd ötször annyit kell bizonyítani, hogy igen is értesz hozzá, de ha kitartó vagy ebbe is gyorsan bele lehet rázódni szerintem. :)

Erre egy tipikus példa édesapám főnökasszonya. Közös cége van a férjével, a pasi gépészmérnökként, a felesége villamosmérnökként végzett. Egy szőke, 50-es éveiben járó, magát jól tartó nőről van szó. Érkezett hozzájuk egy ürge, aki valamilyen felmérést készített az épület és a csarnok villamos hálózatáról, mennyire biztonságos, stb és mindenképpen a férjével akart beszélni, mert ezt egy nőnek úgy is hiába magyarázná el. Ezt így konkrétan ki is jelentette, többször erősködve, hogy vele ezt nem beszéli meg, hívja ide a férjét, mire bemutatkozott a nőci hozzátéve, hogy villamosmérnöki vörös diplomával rendelkezik. :) Apu elmondása szerint irtó gáz volt a helyzet, de ők jót nevettek a markukban a beszélgetés alatt.

Én előnyömre fordítom az olyan kérdéseket, hogy "úristen lányként?"... :)

2011. jún. 27. 13:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!