Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Minek kell érettségi egy...

Minek kell érettségi egy mozdonyvezetőnek vagy egy kamionsofőrnek?

Figyelt kérdés
A minap olvastam, hogy a mozdonyvezető tanfolyamhoz alapfeltétel az érettségi. Ezenkívül láttam, hogy egy kamionos cég érettségivel keres sofőröket. Jobban el tudja vezetni attól hogy van érettségije?
2011. ápr. 30. 16:22
1 2 3 4
 11/40 A kérdező kommentje:
Én meg úgy tudom, hogy azok mennek büfészakra meg másoddiplomára akiknek büdös a munka és a szülőkkel tartatja el magát.
2011. ápr. 30. 21:24
 12/40 anonim ***** válasza:
28%

Némelyik szakmunkás műveltebb mint a legtöbb diplomás

Sajnos nem tartozol ezen kevesek közé.

Például, ha meg lenne az általad annyit emlegetett műveltséged, akkor felismernéd, hogy elég kevés pozíció van, ahol egy két diplomás egy szakmunkással versengjen. Mindjárt más megvilágításba kerül az általad említett állítólagos lenézés.

Az meg sem fordul a fejedben, hogy valaki azért megy egy adott szakra, mert érdekli az, amit ott tanítanak? A büdös a munkáról pedig annyit, hogy van aki azért tanul éveken keresztül, hogy ne ne kétkezi munkát végezzen napi 8 vagy több órán át, hanem szellemi munkát? Azért, hogy a fejét hasznosítsa és előrébb vigye a világot, ne pedig csak szinten tartsa?

2011. ápr. 30. 21:38
 13/40 anonim ***** válasza:
49%

téves meglátás hogy a szülőkkel tartassa el magát és hogy büdös neki a munka. én sem szórakozásból tanulok 5 évig,hanem mert azt szeretném csinálni amit tanulok.. tehát nem targoncát vezetni,vagy festeni.

és az azért merész hogy egy büfészakos "jobb" mint egy szakmunkás. a szakmunkás jó estebe bejárt a suliba,fogalma sincs az egész országról történelemről,irodalomról,nyelvekről,logikája sincs (matek),ha ez mind lenne akkor ott az érettségi. vagy ha mégis akkor egyszerűen lusta egy alapszintű tudást megszerezni.

a szakmunkás ne szólja le a büfészakost aki 100x annyit tanult életében mint a másik.. ő leérettségizett,magas pontokért felvételizett,és igenis tanulni kell a diplomáért.

én nem nézem le a szakmunkásokat,hiszen kellenek a világnak,de az merész hogy a szakmunkás néz le egy diplomást..

2011. máj. 1. 20:02
 14/40 anonim ***** válasza:
56%

ma már egy tanult diplomás sem kap munkát,akkor miért vennének fel egy olyat aki jó esetben tud olvasni? alap elvárás a mai világban egy érettségi,és szerintem is jó,hogy van egy ilyen minimumhatár pár szakmához.

tudja már a kamionsofőr hogy milyen országban van,mi az államformája,mi a valutája,tudjon már egy nyelven (angol) beszélni,hogy megértesse magát. ezek szerintem alap dolgok. Az is hogy egy mozdonyvezető tudja már merre jár,az ország melyik részén. ez mind történelem nyelv,kis gondolkodás... ennyi legyen már egy embernek,és legyen róla egy papírja

2011. máj. 1. 20:06
 15/40 A kérdező kommentje:

És szerintetek egy szakmunkásnak nincsenek földrajzi és történelmi ismeretei? Ugyan már! Ne nézzük ennyire le őket. Az emberek többsége összekapcsolja, hogy: szakmunkás=buta, lusta tanulni. Pedig aztán az egyetemre is járnak (krétátlopni) olyanok, akiknek azt sem lehet tudni hogyan lett meg az érettségijük, olyan buták. Sajnos ez a többség és ez nem csak az én véleményem.

Visszatérve a témához:

Még nem volt ez a hülye diplomaőrület, a szakmunkás végzettségű is el tudott vezetni egy mozdonyt vagy egy kamiont. És érdekes módon tudta merre jár! Ma már túl sok az "értelmiségi" ezért megemelték a feltételeket a munkáltatók, és az a kevés szakmunkás fiatal aki akarna dolgozni, az sem kap normális munkát a sok semmirekellő diplomás miatt.

Egyébként a szakmunkásképzőben első 2 évben term. tudomány és humán tantárgyakat tanítanak.

Kérdésem: aki pl: veteránautó restaurátor szakmérnöknek tanul az egyetemen és 5 év alatt ugyanazt tanulja mint a szakmunkásba az autófényező, autószerelő vagy karosszéria lakatos, 4 év alatt az mennyivel okosabb? De ez csak egy példa volt!

2011. máj. 1. 21:15
 16/40 anonim ***** válasza:
42%

Jól elvagy?

Továbbra is, mondd már el, hol versenyez egy szakmunkás egy 2 diplomással?

Az érettségi pedig legyen alapkövetelmény, nem a középkorban élünk, egyre feljebb kell tornászni az alapműveltség szintjét. Szakmunkásként tanulsz te filozófiát, esztétikát, társadalomismeretet, etikát? Egy mai ember legyen képes értelmezni egy összetett mondatot, pont ma írta ki egy diák, hogy ő elmúlt 18 éves, és ott akarja hagyni a sulit. Melléírta, hogy neki nem egyértelműek a szabályok, mert túl bonyolult összetett mondatokba volt fogalmazva. Hát egyem a lelkét...

Egy alapműveltség mindenki érdeke, nézd csak azt, hogy nem írsz alá mindenféle munka- és hitelszerződéseket úgy, hogy fogalmad sincs arról mi van benne.

2011. máj. 2. 19:15
 17/40 anonim ***** válasza:
44%

Értségi alap ,ha keresni akarsz.

Főiskolába jársz , hogy ennyire tudod mi a helyzet ott ? Mert akkor nagyon elvagy tájolva, csak a gazdag diákok tehetik meg hogy végig finanszírozzák , a gyenge tanulókat első évben kiszűrik ,néhol már első hónapba .

2011. máj. 3. 21:10
 18/40 anonim ***** válasza:
Miért sivalkodsz? Visszatérve a témához: kit érdekel, hogy van olyan szakmunkás, aki okosabb, mint egy diplomás?Igen, biztos van, de nem ez a jellemző.Olyan diák is van, amelyik okosabb a tanárnál, olyan gyerek is, aki okosabb a szülőjénél, mégis a tanár tanítja a gyereket és a szülő neveli a gyereket, mert ők már többet éltek, és több tárgyi tudásuk is van.(Az "okosabb" nem tárgyi tudást, hanem logikát stb. jelent itt.)Egyébként meg tárgyi tudásban az adott szakterületen NINCS olyan, hogy egy szakmunkás jobban ismerje az adott területet, mint egy diplomás. De van olyan szakmunkás nyilván, aki okosabb, mint egy diplomás,jobban forog az agya stb.. Szerintem.
2011. máj. 3. 21:19
 19/40 A kérdező kommentje:
Miért te rábíznád magad pl: egy olyan orvosra akit kettessel rugdaltak végig az egyetemen?
2011. máj. 3. 21:36
 20/40 anonim ***** válasza:

El vagy tévedve már megint, senkit nem rugdalnak végig az egyetemen, ez nem közoktatás, hogy végigrugdaljanak valakit azért, hogy megszabaduljanak tőle.

Igen, rábíznám magam, mert elvégezte az egyetemet, papírja van róla, hogy elégséges szinten el tudja látni a munkáját. Az orvosképzés egyébként rezidens, majd szakorvosképzéssel folytatódik, nem kettessel átrugdaljuk elv működik. Te viszont OKJ-t végzett ápolókra is rábízod magad, miközben egy akár kettessel végzett orvosnak is sokkal nagyobb tudás van a háta mögött.

Látod, megint az jelentkezik, hogy alapvető ismereteid nincsenek a világ működéséről, nem gondolsz át dolgokat folyamatában. Ezért lenne fontos legalább egy érettségi. (jelenleg ez sem segítene ezen, de egy folyamat része, hogy egyre magasabbra kerüljön az alapvető műveltségi szint)

2011. máj. 3. 21:53
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!