Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Szülők ti mit szólnátok, ha a...

Szülők ti mit szólnátok, ha a gyereketek ilyen ötlettel állna elő?

Figyelt kérdés
20 éves egyetemista vagyok. A gond az, hogy nem érzem magaménak a szakot, nem szeretem amit tanulok. Elsős vagyok, és mivel négy évet finanszíroz az állam, úgy tudnám a fizetést elkerülni, hogy jövőre már abba hagyom a mostani szakom. De mivel, hogy ne üljek otthon egy évig, elmennék külföldre au-pairnek (baby-sitter), majd haza jönnék januárban,újra jelentkeznék oda ahova szeretnék menni, és újra érettségiznék. És ha esetleg nem sikerül, visszamegyek az eredeti szakomra. Ezzel az a baj, hogy a szüleim nagyon nem támogatnák ezt az ötletet. Hogy értessem meg velük, hogy így nem vagyok boldog? A pénzre hivatkoznak, de így csak egy évet "buktak". A külföldi utazást meg én állnám, mert van annyi összegyűjtött pénzem. Ilyet nem is kérnék tőlük, mert tudom, hogy nincs annyi. Ti megengednétek a gyerekeiteknek? Köszi a válaszokat.
2011. ápr. 22. 15:24
1 2
 11/16 BlackSword ***** válasza:
sőt... Ha jól emlékszem, akkor egyszer vissza is kérheted magad kt-ből... De van lehetőség a kt mértékének a csökkentésére is...
2011. ápr. 23. 10:16
 12/16 anonim ***** válasza:

"Hiszen, mint írtam 30kredit/év fölött nem rakhat át kt-be..."

De ha elfogy a 12 félév, vagy az adott intézményben a képzési idő + 2 félév, akkor átrakják.

Az más kérdés, hogy 30 kredit/év alatt akkor is átrakhatják, ha még van ingyenes féléve.

2011. ápr. 23. 11:46
 13/16 anonim válasza:
Szia! Hasonló helyzetben voltam, csak 19 évesen, és azzal a különbséggel, hogy én itthon Magyarországon akartam dolgozni, nem külföldön. Természetesen volt veszekedés meg minden, de mivel már elmúltam 18 ezért 'azt csinálok amit akarok'. Kiiratkoztam, felvettek dolgozni, és azóta is dolgozom (21 leszek ősszel). Anyagilag is sokkal jobban állunk azóta, és most már mindenki azt mondja hogy igazam volt hogy megtettem amit akartam. Felnőtt ember vagy, vágj bele ha úgy érzed hogy így leszel boldog.
2011. ápr. 23. 12:50
 14/16 BlackSword ***** válasza:

A válasz írója 81%-ban hasznos válaszokat ad.

A válasz megírásának időpontja: ma 11:46!!!

Tudsz számolni, vagy azt nem tudod, hogy a diplomához 240 kredit kell... Tehát ha minden évben csinál mondjuk negyvenet, akkor hat év alatt megvan a diplomája... Akkor hová is pakolják át???

2011. ápr. 23. 13:36
 15/16 A kérdező kommentje:

Ezt most másoltam a felviből(az alap és mesterképzésre együttesen vonatkozik):

1.1. Egy személy 12 féléven át folytathat a felsőoktatásban tanulmányokat államilag támogatott képzésben, beleértve a felsőfokú szakképzést is. (A támogatási idő legfeljebb 2 félévvel megnő, ha a hallgató egységes, osztatlan képzésben vesz részt és a képzési követelmények szerint a képzési idő meghaladja a 10 félévet.)

Tehát ha én hat évig (tehát 12 félévig) csinálom az alapképzést, akkor a mesterért már fizetni kell, mert többet nem fizet az állam.

2011. ápr. 23. 17:51
 16/16 anonim ***** válasza:

tegnap 13:36!

"Tudsz számolni, vagy azt nem tudod, hogy a diplomához 240 kredit kell..."

Ez önmagában hülyeség, a 240 kredit nem általános. Nekem 7 féléves képzésem van, félévenként 30 kredittel, ami összesen 210 kredit. De rengeteg 6 féléve képzés is van.

"Tehát ha minden évben csinál mondjuk negyvenet, akkor hat év alatt megvan a diplomája... Akkor hová is pakolják át???"

A képzési idő + 2 félév áll rendelkezésre. Ha ez a képzési idő 5 év volt, akkor még befejezheti államin 6 év alatt, egyébként nem. Szóval a leggyakoribb, 6 vagy 7 féléves alapképzéseket legfeljebb 8 vagy 9 félév alatt lehet befejezni államin, az ezen felüli féléveket fizetni kell, hiába maradt még a 12 félévből. Ami megmaradt, azt persze később felhasználhatja mesterképzésre.

2011. ápr. 24. 15:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!