Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Kb. mennyi ösztöndíjat,...

Kb. mennyi ösztöndíjat, támogatást lehet kapni főiskolán, egyetemen havonta?

Figyelt kérdés

Tudom, hogy tanulmányi átlagtól és rászorultságtól is függ, csak kb. szeretném látni, hogy megérné-e.

Ugyanis olyan szakmám van amit nem tudok hasznosítani, állást nem találok, viszont ha havi 40 ezer körül kaphatnék, akkor elmennék továbbtanulni, addig valahogy kihúznánk a férjem keresetéből+abból amit én kapnék.

2011. jan. 28. 10:14
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
100%
Hát ez egyetemenként különböző, de a 40 ezer azért elég elérhetetlennek tűnik, főleg az elején. Mert az első félévben ugye csak szociális alapon kaphatsz... Egy nagyon-nagyon rászoruló 20 ezer körül szokott kapni nálunk.
2011. jan. 28. 10:23
 2/17 anonim ***** válasza:
100%
Azért ez nem így megy, és nem mindenki kap. Az első félévben nem is kaphatsz, csak szociális ösztöndíjt, ami max 23 ezer (nálunk). De ezért már tényleg nagyon hátrányos helyzetűnek kell lenni. Tanulmányit pedig a második félévtől kaphatsz. Nálunk a szakot két csoportra osztáj, 50 % kap 50% pedig nem. Az egyetlen legjobb tanuló kap 25 ezret(ha sok ugyanolyan van, akkor kevesebbet) a többi pedig az átlagtól függően- de persze ha még benne van a magasabb 50%ban- akkor egyre kevesebbet.
2011. jan. 28. 10:32
 3/17 anonim ***** válasza:
Nálunk a tanulmányi ösztöndíj 7 és 25 ezer forint között mozog sávosan, a szociális pedig 8 és 25 talán, de ahhoz nem elég keveset keresni, sok eltartott kell egy emberre, vagy betegség, vagy hátrányos helyzet vagy jegyzői védelem, ilyesmi. És mivel tanulmányit csak a 2. félévtől kaphatnál, a 40 gyakorlatilag irreálisnak tűnik (kivéve, ha súlyos beteg vagy 5 gyerekkel és csak ötös vizsgáig lennének).
2011. jan. 28. 10:32
 4/17 anonim ***** válasza:
77%
Ezt kb. sem lehet megmondani. Lehet, hogy nem is kapnál, ha nem tanulsz eléggé. Inkább levelezőn/estin tanuljál, ha nem akarod feladni a munkádat (bár sokat ismerek ,aki nappalin is dolgozik). 40 ezerhez közelítő összeget maga az egyetem biztos nem ad; ilyen összeget ráaszorultsági alapon, kiemelkedő tanulmányi eredménnyel lehet megpályázni. Előbbi szempont nálad már kilőve.
2011. jan. 28. 10:34
 5/17 A kérdező kommentje:
De az hátrányos helyzetnek számít ugye, ha a férjemmel együtt az össz. jövedelmünk havi 60ezer forint és ebből kell albérletet stb. fizetni és enni is?
2011. jan. 28. 10:34
 6/17 A kérdező kommentje:
Mivel nincs munkám!!
2011. jan. 28. 10:35
 7/17 anonim ***** válasza:
43%
Nekem most 3,2 lett az átlagom, és erre semmit nem fogok kapni. Tudom, hogy nem jó ez az átlag, de azért nekem még 8 ezer is jól jönne.
2011. jan. 28. 10:36
 8/17 anonim ***** válasza:
83%
Hát nem tudom, de én egy fillért nem kaptam arra, hogy apám nem dolgozik mert rákos (szülő hozzátartozása esetén is jár pedig pont, nem is kevés), és még testvérem is van, aki ugyancsak tanul. Anyám meg 80 ezret keres.
2011. jan. 28. 10:37
 9/17 anonim ***** válasza:
83%
Jaj, de hülyeséget írtam :D tehát szülő betegsége esetén...
2011. jan. 28. 10:38
 10/17 anonim ***** válasza:
83%
Egyébként az dobja fel nagyon a pontokat (tehát nálunk mindenki 23at kapott) akinek meghalt az anyja vagy apja, vagy pedig három gyerek van a családban. De ráz ezek már nem vonatkoznak szerintem. Nézd meg az adott egyetem szabályzatát, hogy ki tartozik kiemelten hátrányos helyzetűnek, mert azok kapnak 23 ezret. Nálunk ilyen a nagycsaládos. De egyébként, mégha meg is kapnád, akkor kapnál munkanélküli segélyt?
2011. jan. 28. 10:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!