ELTE spanyol / angol / magyar osztatlan tanári képzés milyen?
Nagyon nehéz. Erős B2 szintről indulnak. Azért nagyon nehéz, mert ugye osztatlan és ezért 2 szakot tanulsz egyszerre. Javaslom hogy nézd meg az Elte oldalán a mintaterveket. Külön külön fent vannak.
Nagyon sokan kihullanak az első év után, meg ugye nagyon hosszú a képzés, szakpártól függően 5+1 vagy 4+1 év.
Ja és ezek mellé még ugye pedagógiai és pszichológiai tárgyakat is fel kell venned, ha ez a sok óra nem lenne elég...
Spanyol szakos voltam az ELTÉN, igaz nem tanáris, de velünk együtt voltak.
B2, azaz középfokú szinttől indultak az órák. A tanárisoknak kicsit másképpen volt a tárgyak elosztása mint nekünk, tehát volt, hogy ugyanazt a tárgyat későbbi félévben csinálták meg, így azt most nem részletezem, hogy mikor mi van.
Voltak nyelvészetes óráink: bevezetés a nyelvészetbe, morfoszintaktika (ebből a kettőből nagyon nehéz volt a vizsga, főleg a beugró), nyelvtan 1 (ez rendes nyelvóra), nyelvtan 2 (ez már morfoszintaktika gyakorlati óra volt), fonetika, nyelvtörténet. Ezeken mind voltak tanárisok is.
Irodalom: Spanyol irodalom 1. (20. század), 2. (16-19. század) 3. Középkor, Latin Amerikai irodalom 1. (20. század) 2. Colonización-tól 19. századig. Ezekből gyakorlati órák is. Természetesen mindegyikre sokat kellett olvasni.
Ezen kívül van földrajz (Spanyolország, Latin Amerika), Történelem (Spanyol és LA.) és mai spanyolország óra is. Ezeken már nem emlékszem, hogy voltak-e tanárisok. Plusz esszéírás.
És természetesen voltak nyelvfejlesztés óráink is. Volt amit magyar anyanyelvű tanár tartott, volt, amit lektor.
Van alapvizsga is, a legtöbb irodalmas, nyelvészetes tárgyat csak akkor tudod felvenni ha az megvan. Elég nehéz szokott lenni.
Nyelvileg elég szigorúan veszik a dolgokat, elvárják, hogy jól beszélj. Nagyon sok esszét kellett írni, kiselőadást tartani.
Ez csak a spanyol, emellé még vedd hozzá az angolt/magyart is és a pedagógiai órákat.
1 félévnyi magyar tanáris tapasztalatomról tudok beszélni.
#1-et annyiban pontosítanám, hogy most már egységesen 10 félév a tanári képzés. Illetve a sok óra... nekem gimnáziumhoz képest furcsa volt, mennyi szabadidőm van. 23 kötelező órám volt az első félévben, igaz, nem jártam be mindre, de vettem fel szabvált is. Később jönnek majd a PPK-s tárgyak, de csökkennek a szaktárgyak órái is. 2 szakot párhuzamosan csinálni viszont tényleg nem mindig könnyű. Jól kell megválasztani, mert mindkettőből mélyen belementek az anyagba "csak" tanárisként is.
A magyarról: fele-fele arányban vannak irodalmas és nyelvtanos órák. Ami szerintem a legkeményebb, azok az irodalmas előadások, mert ezekből vizsga van, előttük beugró. A jó hosszú olvasmánylistát kell tudni részletesen felidézni. Egyébként a tárgyakat megtalálod a mintatantervben, eléggé beszédes a nevük.
Én az ELTE-re járok, itt szoktak dicsekedni a legjobb oktatókkal, és eddig nekem nem is volt kifejezetten rossz tapasztalatom. Érdekes órákat tartanak, lelkesek, lehet velük beszélni, nem várnak el lehetetlent. A diákélet pedig annak ellenére, hogy nagy egyetem, nem annyira sűrű. Csütörtökönként vannak kisebb bulik, de nem sokan mennek el rá. Gólyaprogramok kimerülnek a gólyatáborban és a gólyabálban. A magyarosok szerveznek néha filmestet, múzeumlátogatást, kirándulást, de ez a BA-sokkal együtt van, limitált férőhellyel. Szerintem jobb, ha találsz barátokat vagy egy közösséget/diákműhelyt stb. akikkel együtt tudsz mozogni. Azt is bele kell számolni, hogy sokan ingáznak/hétvégente hazajárnak, úgyhogy nem mindenki tud késő estig bent maradni.
Én röviden ezt tapasztaltam, de nyugodtan írj még!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!