Az első-második osztályos matematika menthetetlen károkat okoz a gyerekek matematikai gondolkodásában?
Megdöbbentő számomra, hogy a szülők többsége ott tart, hogy a szorzótáblát betéve tudni kell, nem pedig kiszámolni. Nem tudom, hogy a tanárok is így gondolkoznak-e, aki engem tanított egész biztosan nem várta el soha, hogy a szorzótáblát úgy tanuljuk meg, mint egy verset.
Hasonlóan rossz tapasztalatom a műveleti sorrendről alkotott elképzelése a felnőtt embereknek. Úgy képzeli a többségük, hogy ez is egy olyan matematikai szabály, mint mondjuk az oszthatósági szabályok. Sőt, egyesek odáig jutnak, hogy a matematika egzakt tudomány, tehát aki megkérdőjelezi a műveleti sorrendet, az a matematikát kérdőjelezi meg.
Ezen már vergődtél, a szorzótábla úgy működött régen is, meg most is, hogy ELŐSZÖR kiszámoltuk, majd 10x10-ig igenis bemagoltuk, mint a verset, hogy később a bonyolultabb feladatoknál ne ezzel menjen el a drága idő.
A műveleti sorrenddel nem tudom, mi nyígod lehet, mesélj. :)
"Megdöbbentő számomra", hogy egyesek még mindig ott tartanak, hogy a pedagógia nem egy tudomány, hanem mindenki ért hozzá, sőt, a saját kútfőből kipattant marhaság felülír többévezredes gyakorlatot és mögöttes kutatásokat.
Amit a második bekezdésben írsz, az pedig egy agyrém.
Ki tanulta meg versként? Sőt, egyáltalán kit érdekel a szorzótábla? Van számológép. Ha meg tudod/ki tudja a gyerek számolni, akkor az a lényeg. Én soha nem tanultam versként, gyerekként is gyűlöltem mikor ezt mondták, hogy ,,úgy kell tudni, mint a verset". Én már gyerekként felfogtam azt, hogy nem, mert azt csak magolod, a versre nem lesz szükséged a hétköznapi életedben, de a szorzótáblára folyamatosan szükséged van, a boltban, munkahelyen, fizetésnél, stb.
Jó is voltam matekból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!