Megéri jogásznak tanulni?
Sziasztok!
Elsőéves jogász hallgató vagyok.
Elég tanácstalan vagyok így az első félév végén,ugyanis nem tudom nekem való-e ez a szakma.
Egyszerűen unom az összes tárgyat és nem tudom, hogy ezzel minden jogász tanuló így van az elején, vagy csak én.
Napi szinten gondolkodom el azon, megéri-e ez az 5 év “szenvedés”.
Nagyon vegyes véleményeket hallottam, valaki azt mondja egyáltalán nem, valaki pedig azt mondja teljesen megéri.(sajnos nincs közeli ismerősöm, aki szakmabeli és tanácsot tudnék kérni)
Jelenleg azon a ponton vagyok, hogy bármi mást szívesebben tanulnék, csak ezt ne kelljen.
De őszintén nem tudom, hogy ez csak az első vizsgaidőszak előtti/közbeni frász, vagy tényleg ennyire nem nekem való.
Sajnos a szakma egyetem elvégzése utáni lehetőségeivel sem vagyok teljesen tisztában, de ha jól tudom egy “sima” jogász diploma nem sokat ér jogászi szakvizsga(nem tudom mi a pontos neve, amivel szakjogász lehet valaki) nélkül, de az megint plusz 2-3 év, így már 7-8 éve tanulok mire érek is valamit a munkapiacon.
A legnagyobb probléma pedig az, ötletem sincs mi mást tanulnék helyette szívesen.
Gondolkodtam gyógypedagógián, de nem tudom az is mennyire éri meg.
Mindenképp valami olyan végzettséget szeretnék amiből azért kényelmesen meg lehet élni, csak azért jó lenne nem szanaszét szívni az egyetemi éveket.
Járt már valaki hasonló cipőben?
Bármilyen tanácsot elfogadok, eléggé kétségbe vagyok esve!!
#10 nem éri meg, mert akinek már első évben a legegyszerűbb és legizgalmasabb része unalmas, az nem fogja tudni ebben megtalálni ami érdekli, mert ennél csak szárazabb és unalmasabb lesz.
Ne adjunk már neki rossz tanácsokat. Maradjunk a realitás talaján. A jog elvégzéshez nagy motiváció kell, illetve később a munkához is, mert nagyon sokat gürizni, nem biztos hogy eredménnyel.
Kérdező én látom hogy ebben neked mi a motiváció azon kívül hogy nem büfészak (ami vitatható). Sokkal jobban jársz ha keresel valami más humán szakot ami tényleg érdekel. Tanulj egy egzotikusabb nyelvet ha más nem, már azzal is többre mész, vagy nézz körül milyen szakok vannak a Széchényi egyetemen.
Megjegyzem ha jogot tanulsz, akkor csak az ELTE/Pázmány egyetemekről van esélyed jól fizető helyre bekerülni (persze ehhez is jónak kell lenni). Ha protekciód van nyilván kivétel, de ahogy értelmeztem neked nincs. Azért a SZE-ről szerintem nincsenek túl jó esélyeid bekerülni neves helyekre. Ezt is vedd figyelembe.
11. Te bizonyára nem vagy egyetemi oktató, de én igen. És amiben a Kérdező szenved, az normális állapot egy elsős egyetemistánál. Bele kell rázódni.
A jogon kívül nincs más tisztán bölcsész szak, amiből meg is lehetne rendesen élni.
Case closed.
#13 ezt nehezen hiszem, ha pedig tényleg az vagy, nem értesz a diákokhoz és a pszichológiához.
Nem normális hogy ilyen szinten motiválatlan és nem érdekli amit tanul. A jog nem bölcsész szak egyrészt, másrészt igenis meg lehet élni másból is normálisan. A jogászok többsége nem keres jobban a tanároknál vagy a bölcsészek nagy részénél.
A kérdező leírta hogy kvázi kényszerből ment jogra, mert a matek miatt korlátozottak voltak a lehetőségei. Én már elvégeztem a jogot, pontosan tudom mit kell átélni és milyen akaraterő kell a jog elvégzéséhez. Volt már olyan évfolyamtársam aki alapból jobb híján választotta ezt a szakot, vagy úgy volt vele mint a kérdező hogy már az elején unta/nem tetszett neki az egész. Az első két éven belül otthagyták vagy önszántukból vagy nem ment nekik.
Szóval erről ennyit. Ez nem olyan szak amit így lehet csinálni. Nagyon nagy a verseny, túlképés van és még folytathatnám. Nincs garancia arra hogy a kérdező jól fizetést kapna később. Vidéki egyetemről pláne még nehezebb a helyzete
És azt is érdemes mérlegelni, hogy egy jogász egész életében azzal foglakozik, hogy valamilyen jellegű jogi problémát old meg. Kérdező, van ehhez kedved? Tudnád ezt csinálni egy életen keresztül?
Elég komoly munka, nem olyan amilyennek az amerikai filmekbem mutatják.
Kérdező, a jó fizetésen kívül mi a motivációd a joghoz?
+ értem hogy szereted a törit, de az első év után semmi töri nem lesz a jogban.
Nyelvekkel pl mehetnél külföldre, vagy cégekhez dolgozni
Amúgy szerintem se normális ha szenvedésként éled meg az egyetemi éveket, és nem is szeretnéd ezt igazán csinálni
Szerintem meg csak szimplan nem akarsz tanulni, munkat beletenni. El se kezdodott a vizsgaidoszak.
Allitasod szerint szereted a torit, de hat tele van a jog eleje ilyen targyakkal. Akkor most ez se jon be, utalod a matekot, nem akarsz megszakadni, de kenyelmes eletet akarsz.
Hat ez baromira nem fog mukodni, de majd rajossz.
Kedves #16-os!
Képzeld, sosem a tanulással volt gondom, hiszen a matek kivételével mindig kitűnő tanuló voltam! A szorgalmam a helyén van, ha valamit meg kell tanulnom, megtanulom,éppen ezért ilyesfajta problémám nincs, köszönöm szépen!
A jogtörténet pedig nem egészen egyezik meg azzal a mesélős (könnyen emészthető) törivel, amit középiskolában tanulnak az emberek!De látom nagyon értesz hozzá:)
És igen, egy olyan diplomáért amit majd esetleg utálni fogok, nem fogok megszakadni, akár tetszik neked, akár nem! De ez baromira nem egyenlő azzal, hogy akkor már ne is gondoljak a jövőre és a megélhetésre, hiszen szakválasztásnál ez is az egyik legfontosabb szempont!
Ezenfelül tisztában vagyok vele, hogy egy egyetemen bármely szakán vagy, tanulni kell ezerrel, csak tudod nem mindegy hogy mindezt úgy csinálod, hogy van motivációd, szereted is amit tanulsz, vagy csak túléled!:)
#nem a 16 vagyok, de értelek kérdező. Mindenképpen azt javaslom hogy válts, mert tényleg a jognál az eleje a könnyebb, ennél csak durvább lesz. A gazdasági szakok ki vannak lőve? Ha kitűnő voltál és kicsit ráfekszel a matekra, akkor szerintem simán meg tudnád csinálni. Van felzárkóztatás. Nem kéne beleszakadnod, de mégis sok vele a lehetőség, és jobban is fizet mint a jog.
A jogot tényleg csak akkor csináld ha nagyon elhivatott vagy, és hajlandó vagy minimum 10 évet belefektetni a tanulásba+ utána állandóan naprakésznek kell lenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!