Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Ha ott tartunk, hogy számos...

Ha ott tartunk, hogy számos diáknál diagnosztizálható a "matematikai szorongás" és arra gondolnak, hogy "túlélni a matekérettségit", akkor kimondható, hogy a jelenlegi matematika oktatás egy kudarc?

Figyelt kérdés
okt. 13. 09:54
1 2 3
 21/27 anonim ***** válasza:
68%
Nekem olyan tanárnőm volt matematikából a gimnáziumban, aki a Fazekasból jött át. hogy valaki fentebb írta, csak a jókkal (jobbakkal) foglalkozott, és nem igazán az erős magyarázó erejéről volt híres. Akihez jártam, az mondta, hogy kb. két jeggyel ad rosszabbat a tanárnő a valóságosnál. Aztán (két) egyetemen (is) találkoztam statisztikával, alkalmazott matematikával, adószámítást követelő állambevételi jogi, valamint költségvetési szervek gazdálkodása és költségvetési szervek számvitele tárgyakkal. A szakhoz max. az állambevételi jognak volt érdemi köze, ott az addószámítás kb. 10%-ot ért - valahogy mindegyik sikerült. Amivel ma (sikeresnek mondható) kutatóként, DSc előtt állva foglalkozom, semmi köze a matematikának. Jobb akkor sem lennék, ha végig jeles lettem volna matematikából általános iskolától a doktori iskoláig. (Ahol a kutatásmódszertant egy matematika-orosz szakos idős docens adta elő, bár igazán matematikai tudás ott csak szimbolikusan kellett). A fejben való összeadáson kívül, valamint statisztikai adatok értelmezésén túl maximum a számvitelnek veszem extrém ritkán hasznát pl. pályázatíráskor. (Bár a matematikai részhez mindig van segítség).
okt. 13. 21:23
 22/27 anonim ***** válasza:
*adószámítás
okt. 13. 21:25
 23/27 A kérdező kommentje:

Egyetlen utat látok:

Ha felmentetem magam.

Nekem nem lesz érettségi bizonyítványom, ha a matekon múlik.

Túl sok, és túl bonyolult a tananyag.

Én ezt nem tudom megtanulni, pláne ilyen oktatási rendszerben.

okt. 13. 21:26
 24/27 anonim ***** válasza:

A magyar oktatás egyik rákfenéje hogy a pszichológiával egyáltalán nem törődik, de sajnos a pedagógiához sincs sok köze. Nem érdekel senkit hogy élő, hús-vér gyerekeket oktatnak, akár magukról a tanárokról, de már a tantervet kialakítókról is elmondható ez.

A matek nem nehéz tárgy. Nyilván ha nem vagy diszkalkuliás vagy más olyan tanulási problémával ami azzá teszi.

Egyszerűen csak ilyen formában nem lehet megtanítani. Egy megértésen alapuló, tulajdonképpen gyakorlati tárgyat maximum 10-12, kb. egy szinten levő gyerekkel lehetne jól oktatni. Jelenleg ha valaki lemarad, egyrészt nem veszi észre a tanár (csak bevágja a karót vagy a kettes-hármast, nincs kapacitása utánamenni a miérteknek és megoldani), másrészt a diák sem mer szólni 30 másik előtt.

A másik, hogy a társadalmi-szociális normák generálnak egy szorongást. A lányok, akiket alapból engedelmességre nevelünk és emiatt jobban teljesítenek iskolában, "persze hogy" nem tudják a matekot, mert a nagy mérnöki logikusság férfi ideálképéhez tartozik. A fiúkon pedig óriási nyomás van a kortársaktól hogy ne legyenek "stréberek", emiatt en bloc nem mernek olyan intenzíven érdeklődni, tanulni.

Meg egyébként is, ha mindenkitől azt hallod hogy ez nehéz, nem baj ha rossz vagy belőle, senki sem érti, sosem hallod azt hogy "jó agyad van hozzá, foglalkozhatnál vele komolyabban, fantasztikusan látod az összefüggéseket, gyönyörű tárgy pláne neked aki élvezed a problémamegoldást". Így melyik gyerek fog nekiülni, és lelkesen, élvezettel tanulni?

okt. 13. 23:21
 25/27 Szándékos Bendegúz ***** válasza:
23%

Meg kívánom jegyezni, hogy ahova egy pszichológus beteszi a lábát, az a terület elkezd lezülleni.

A pszichológia egy olyan tárgy ahol minden hülyeséget összezagyválnak, és megpróbálnak okosnak kinézni.

Ezért használnak sok idegen szót, hogy eltakarzák az összefüggéstelenségeket.

Elvárják, hogy a többi ember egyetértsen azzal a sok zagyvasággal, amit pszichológiának neveznek.

Jellemző rájuk, hogy Pszichológiának ,vagyis LÉLEKTAN-nak nevezik, de tagadják az emberi lélek létezését.

Vagyis olyasmit tanulmányoznak, ami szerintük nem is létezik.

Hát sok sikert.

okt. 14. 08:00
 26/27 anonim ***** válasza:
100%

Sajnállak Bendegúz. Azért élj boldogan - neked menni fog.

Egyébként nincs annál szebb, mint mikor valaki elolvas valamit, nem érti, tehát azonnal marhaságnak nyilvánítja. Igen, ez tudattalan védekezési mechanizmus. Téma lezárva.

okt. 14. 11:28
 27/27 Szándékos Bendegúz ***** válasza:
0%

Tényeket szeretnék hallani, és a tények közötti összefüggésekről szeretném ha beszélnél.

Egyébként valami ilyesmit neveznek igazságnak.

Persze az is egy megoldás lehet, hogy hülyének nevezel akkor, amikor nem értek veled egyet.

Tehát, tényeket mesélj a pszichológiáról.

Mesélj az eredményeikről.

Mesélj arról, hogy te mire tudod alkalmazni?

Ez a lényeg: Mire lehet ezt alkalmazni?

Mi hasznuk van a pszichológiából az embereknek?

Szívesen meghallgatlak.

Csak mondj valami igazat.

Erre kérlek.

okt. 14. 18:59
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!