Okj villanyszerelő?
2szakmát ingyen támogat az állam nekem eddig van egy és ez a villanyszerelői lenne a 2dik
Mindenütt utánanéztem és kivolt irva hogy 590ezer forint a képzés díja.
Ilyenkor felkell hívnom őket hogy nekem ingyenes lesz mert ugye 1szakmám van vagy mi a teendő ebben az esetben?
1. OKJ nincs, szakmajegyzék van
2. a villanyszerelő alapszakma, csak szakképző iskola hirdetheti meg, ingyen (harmadszakmásoknak nem, de olyan még nem nagyon van, mert az OKJ nem számít bele)
3. az iskola felnőttképzésben 40%-ra redukálja az óraszámot, mert így kell a legkevesebb óradíjat fizetnie - de ez nem feltétlenül elég bármire is, ha amúgy eleve nem értesz a villanyszereléshez.
4. a korábbi OKJ-s képzést pénzért tartó cégek próbálnak megélni, és fizetős tanfolyamokat indítani, de ezek nem adnak szakmát. Az első google-találat nekem ez volt: [link]
A KÉPZÉS neve "villanyszerelő", de szakmát nem adnak ("megszerezhető bizonyítvány típusa: képesítő bizonyítvány" - ezzel kb. segédmunkás lehetsz.)
5. Ahogy már írták, a legtöbb megyében már túl sok a villanyszerelő. (Köztük rengeteg a kókler.)
6. Még ha tökéletesen értesz is mindent az egy évesre redukált képzésen, önálló vállakozás előtt már pár évig alkalmazottként kell dolgoznod, mert az arra elég, hogy nem csap agyon az áram, és meg tudod csinálni, amit mondanak. De arra nem, hogy ha adott egy feladat, akkor arra fejben kitalálod az optimális megoldást, tudsz mondani egy árajánlatot és egy határidőt.
Szerintem nem hülyeség megcsinálni, ha érdekel/van rá időd/pénzed.
Építőipar leállt, főleg a lakásfelújítások, ahol lehetett rabolni az elmúlt 5-6 évben.
Nincs már az embereknek pénzük felújíttatni, újépítésű meg nem épül annyi.
De attól még érdemes elvégezni, csak ezeket tartsd szem előtt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!