Nagyon lassan tanulok. Mit tudok ezzel tenni?
A középiskolában még éppen elvoltam a saját tempómban olyan 3-as, 4-es jegyekkel. Viszont tavaly kezdtem az egyetemet és viszonylag sok tárgyamat buktam el. Annak ellenére, hogy minden nap tanulok.
Az elözö félévben teljesen tudatosan váltottam tanulási technikát a 'Make it stick' könyv ajánlásaival (retrieval practice, spaced repetition, interleaving). Az addigi összevissza tanulási idömet is lecseréltem Pomodoro idözítöre, így egész jól nyomon tudom követni mennyi idöt fordítok erre.
Ezzel tényleg jobban átlátom a dolgokat, de a tempóm semmit nem javult. Nyáron csak két témát tanultam felváltva és akkor egész jól müködött.
Most elkezdödött az egyetem és megint úgy érzem, hogy csak folyton utolérni próbálom az anyagot.
Hogyan tudnék gyorsítani a tempómon?
Kevés lenne a ráfordított idö? Jelenleg ez 6 vagy 8 db 25 perces pomodoro szakasz, azaz durván 2.5 vagy 3 óra tiszta tanulási idö naponta. Ez kevésnek számít egyetemre?
Mennyit ismételsz? A tanulás kulcsa az ismétlés. Egyetemen pedig az a tapasztalatom, hogy a "több jobb". Tehát ne kezdj el szöszölni 2 témakörben egész nyáron, hanem tanuld az egész anyagot. Én így szoktam csinálni (közgazdász vagyok és jelenleg jogot végzek):
1. Átnézem/átolvasom az egész anyagot/könyvet
2. Előadást meghallgatom, vagy jegyzeteket elolvasom
3. Kijegyzetelem a lényeget magamnak.
4. Addig ismétlem és alakítom a jegyzeteket, amíg minden témához csak maximum 1 oldalnyi jegyzetem lesz
5. Ezt az egy oldalt (megszorozva a tételek számával) kb. szó szerint tudom, ezt vizsgán mindig el tudom mondani, ha vannak plusz kérdések, azokat pedig emlékezetből általában tudom, mivel mégiscsak olvastam az egész könyvet és az előadást is.
Tehát lényegre fókuszálni és valamennyit bemagolni. Ez segít vizsgán az izgalomban is, tudsz mire támaszkodni.
#5 Igen, már nekem is megfordult a fejemben, hogy mégsem vagyok egyetemre való.
Aztán mindig arra lyukadok ki, hogy sajnos az a terület, ami érdekel (földrajz és szükebben geoinformatika) nem végezhetö középfokon. Nem sznobizmus az oka, hanem ez.
Egyelöre nem gondolkodom szakmán, a jól fizetök (fütésszerelö, ács...) nem érdeklnek egyáltalán.
Szépirodalmat egy ideje nem olvastam, inkább szórakoztató könyveket olvasok évi egy-kettöt (legutoljára pl. Steven Kingtöl az "Az"-t). Egyszerüen nem igazán van idöm rá.
De azért köszönöm a tanácsot, elgondolkodom rajta.
#9 0 db állás van indeeden régészetre. Semmire nem megyek azzal, ha elvégzek egy szakot, amire 0 kereslet van, és max. gyárba villogni jó. Geoinformatika sem jobb, viszont két olyan cégnél is van elég jó kapcsolatom, akik keresenek térinformatikust. Középfokon pedig tudtommal nem oktatják.
Egy szó mint száz, egyelöre maradok és próbálok belehúzni, ha nagyon nem megy, még jövöre kezdhetek egy jobban fizetö szakmát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!