Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Miért tanulok,jegyzetelek...

Miért tanulok,jegyzetelek extrém lassan az átlaghoz képest?

Figyelt kérdés

Tegyük fel, hogy meg kell tanulnom egy könyv tartalmát. Elkezdek jegyzeteket készíteni( Wordben ). A probléma nem magával a jegyzet készítésével van, hanem annak módszerével és a tempóval.

Egyrészt szeretek mindent megérteni a legapróbb részletekig és minden megfigyelésemet leírni. Sokszor órákat képes vagyok elcseszni ezzel.

A végeredmény pedig egy gyorsan átfutható, átfogó, rövid idő alatt megtanulható anyag lesz.

Emiatt válik extrém lassúvá a tanulás. Ha a jegyzeteim maguktól megíródnának tized ennyi idő lenne az egész. Képes vagyok perceket azzal eltölteni, hogy valamit érthetően és tömören megfogalmazzak a saját szavaimmal.

Egy 10-15 oldalas pdf RENGETEG időt vesz el. Igazából szégyenlem is leírni, hogy mennyit. Már retardáltnak érzem magam miatta. :(

Az a baj, hogy bármit kezdek tanulni, mindig lesznek homályos részek a folyamat közben. Van, hogy ezek letisztázása sok időt vesz el.

Mert gyorsan megtanulni csak úgy tudok valamit, ha gyorsan meg is tudom érteni, amit tanulok. De ez nem mindig van így. Mi van akkor, ha fél órás értetlenkedések esnek a tanulás közbe és érthető magyarázatot sehonnan sem kapok? Nekem lehet, hogy eltér a logikám az átlagtól. Ha matematikáról van szó, akkor előfordul, hogy mások magyarázatát sem értem. Végül persze mindig megjön az áttörés és örülök a fejemnek, de nem mások vezetnek rá a megoldásra...

Amikor elmagyaráznak valamit és nem értem, sokszor előjön bennem egy nagyon fura és leírhatatlan érzés. Ezt én butaság/gyenge felfogás érzésnek nevezem. Talán a szellemi fogyatékosok is ugyan ezt érzik, amikor valaki számolni tanítja őket. Amikor még azt sem tudod körülírni, hogy mi nem érthető a magyarázatban...

Egyrészt itt a baj. Ha nem értesz valamit, azt addig nem tudod megtanulni, ameddig meg nem érted. A megértés pedig sokszor időt vesz igénybe.

Lehet, hogy gyenge a felfogásom, butuska vagyok?

Butaság érzetem van most is. Nem tudom pontosan, hogy hol a probléma.

Remélem nem alacsony IQ vagy valami tanulási nehézség.

2021. aug. 6. 23:14
 1/5 anonim ***** válasza:
71%

Próbálj papírra írni tollal. Nem cseszel el annyi időt az ujrairassal mert az ronda, mégis jobban beléd megy az anyag, mert te írod, és nem csak nyomogatod a betűket. (Legalábbis nekem ez jobban beválik)

Egyébként igen, a megértés a lényegi része a tanulásnak. Reál szakon tanulok, a tanulásom 100%-a a megértés. Ez pedig úgy megy, hogy leírom papírra, ha kell többször is. Lerajzolom, megpróbálom magamtól kitalálni, stb.

Szerintem a wordben tartalom írás egy rossz módszer, nekem az lenne biztosan. Bár fogalmam sincs mit tanulsz pontosan. Nekem egészen gyorsan megy, de csak egyetlen területet tanulok, más nem menne.

2021. aug. 6. 23:30
 2/5 anonim ***** válasza:
86%

Nem tanulni tanulsz nehezen, hanem jegyzetelni, atirni.

Az egyetlen megoldas, ha elobb kezdesz tanulni, es kiprobalsz mas modszereket is. Amugy ne aggodj, legokosabb ismeroseim kozott is vannak hozzad hasonlok, akik rengeteget tanulnak, es nem butak, csak nehezen megy nekik a lenyeg kiszurese.

Ha szerencses targyad van, es van jegyzeted hozza, az a legjobb. A hozzad hasonlok gyakran abba a hibaba esnek, hogy az utolso pillanatban kezdenek el tanulni, pedig ezt nem lenne szabad (mint pl en is, 2 nappal vizsga elott, 2-300 oldalt).

Ha van jegyzet, mar szorgalmi idoszakban is haladhatsz vele. Ergo minden hetvegen leulsz, es minden targyadnak a kiadott jegyzet reszeit atnezed.

Ez a gyakorlatban azt jelenti: mittudomen, peldaul analitikai kemia, 1. fejezet, 10 oldal. Akkor azt a 10 oldalt elolvasod. Akkor is, ha nem erted. Oke, elolvastad, most pedig neki futsz megegyszer, ugy, hogy szinezovel (nekem csak a szines kihuzo valt be, sima alahuzassal nem fogta meg az agyam) kihuzod a fontos dolgokat, mikozben ertelmezni probalod. A fontos dolog a bekezdes kulcsszavat/mondatat jelenti. Igy vegig mesz a 10 oldalon. Mikor harmadjára olvasod, ki is jegyezeteled a mar kihuzott reszek alapjan a lenyeget. Irasban, vagy gepelessel. Nekem az iras jobban bevalt. Ha ekkor megtudod mar fogalmazni a fejedben is, akar a sajat szavaiddal, akkor megertetted.

Udv, egy nehez felfogasu sorstars. :D

2021. aug. 6. 23:54
 3/5 anonim ***** válasza:
100%
Kutatásban olvastam, hogy matematika tanulása a legnehezebb. Oldalanként 20-40 perc az optimális időtartam, hogy mindent leírtat alaposan megérts és bevésődjön az emlékezetbe. Most akkor képzeld el mennyi idő ez egy 10 oldalas egyetemi jegyzet esetén. Nem vagy lassú, csak próbálsz a többiek után menni, mert ennyi időt nem sokan tudnak rászánni egy darab tárgyra.
2021. aug. 7. 00:50
 4/5 anonim ***** válasza:
88%

Szerintem nem szabad ragaszkodnod a tökéletes mondatokból felépített jegyzetekhez, mert azok elkészítése nagyon időigényes. A jegyzet állhat kulcsszavakból is, ami köré felépíted a témát, és számokból, ami emlékeztet, hogy hány fontos dolgot kell megemlítened a témával kapcsolatban, jelekből, rövidítésekből, asszociációs ábrákból stb.

Néhány tipp a hatékony tanuláshoz:

[link]

[link]

2021. aug. 7. 00:51
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

Extrém alapos vagy az átlaghoz képest. Ez nem hiba vagy gyengeség, sőt. Csak időigényes, és nem mindig szükséges. Rengeteg ember látszólag gyorsan, de valójában felszínesen tanul (mert nincs ideje, vagy nem érdekli, vagy nem tartja fontosnak, vagy simán lusta), nem olvas utána a részleteknek, nem emészti meg, és amit nem ért meg azonnal, azt csak bemagolja vagy egyszerűen átugorja. A tanulás nem megy gyorsan, ha az ember alaposan csinálja. Nincs semmi szégyen ebben. De meg kell válogatni, hogy mibe mennyire érdemes belemerülni. Ha szorít az idő, jobb, ha az ember csak közepesen-nagyjából képben van az egész anyaggal és elfogadja a tudásában a "lyukakat", mintha egy részét tudná 200%-osan, de a többit meg semennyire. Ha hajlamos vagy elveszni a részletekben, nagyon vigyáznod kell, hogy jól oszd be az időd.

Volt, hogy egy egész szemeszteren keresztül dolgoztam a jegyzetemen (a prof bármiféle segédanyag nélkül tartotta az előadásokat, csak kiállt és beszélt), tagoltam, megmagyaráztam és kiegészítettem könyvből ahol zavaros volt, hogy mindenhol pontos és érthető legyen stb. Mindezt azzal a nem titkolt céllal, hogy írjak egy "jó" jegyzetet az évfolyamnak, mert nem volt. Alig 20 oldal lett, de a Word szerint vagy 25 óra szerkesztési idő van benne (nem egyben persze, ez 3 hónap alatt jött ez össze). Az, hogy volt olyan szaktársam, aki csak "gyorsan megtanulta" a jegyzetemet a vizsga előtti napon, aztán valahogy átcsusszant a vizsgán, nyilván nem mutatja, hogy alapból mennyi meló volt nekem emészthetővé és "utolsó pillanatban ledarálhatóvá" tenni az egészet. És ezzel nincs semmi baj.

2021. aug. 7. 13:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!