Természettudományos tanárszakokkal milyenek az elhelyezkedési lehetőségek?
"De tudod mit? Csináld végig és majd megtudod"
Végigcsinálnám szívesen 1 hétvége alatt, de a magánlaboratóriumi fizetésemből bőven megtehetem hogy bemegyek egy szupermarketbe és megvásárolom a WC papírt magamnak szóval nincs szükségem arra a papírfecnire amit a tanári szak elvégzése után kapnék és ugyanakkora a munkaerőpiaci értéke mint a s3ggtörlő kendőnek.
Úristen, aki ilyeneket irogat, nem lehet valami jo elete. Full tájékozatlanul ilyen lekezelő bunkóságokat írni, undorító. HR-eskent rugnam ki az elso pillanatban, az tuti, banom is en hol szerzett diplomát. Ilyet csak buta, inkompetens ember ir :) úgyhogy, törlöm is ett a kérdést, az üres recskázására nem vagyok kíváncsi.
Kérdező, sok sikert a továbbiakban:)
A természettudományos tanári szakpárok elvégzése egyáltalán nem könnyű. Aki ilyet állít, az nincs képben. Én is ilyenen végeztem az ELTE-n, és kb. a beiratkozó hallgatók fele jutott el a mintatantervet követve a végzésig: a többiek vagy kihullottak, vagy feladták, vagy egy évvel megcsúsztak.
A kérdező eredeti kérdésére visszatérve: szerintem azt ketté kell választani, és két különböző kérdést kell feltenni, amelyekre különbözők a válaszok.
1. Találhat-e matematika-kémia szakpáros tanári végzettséggel bármilyen értelmes, normális, szellemi munkát valaki? Erre az a válasz, hogy igen, amennyiben nem ragaszkodik ahhoz, hogy a munkának sok köze legyen a matematikához vagy a kémiához. Elmehet egy céghez például valamilyen szervező munkára, vagy betaníthatják valamilyen számítógép előtt végzendő szellemi munkára mondjuk egy bankban.
2. Találhat-e matematika-kémia tanár szakos diplomával olyan munkát valaki, amilyeneket általában MSc-vel rendelkező vegyészeknek vagy matematikusoknak adnak? Erre sajnos az a válasz, hogy nem. Ennek pedig az az oka, hogy most már ezeken a mesterszakokon annyira sokan végeznek évente a hazai egyetemeken, hogy egy álláspályázaton mellettük egy tanári diplomával rendelkező nem rúg labdába. Kezdőként pedig végképp nem, abszolút semmi esélye. Legfeljebb olyasmiben reménykedhet, hogy felveszik mondjuk beosztott laboránsnak valahova, ahova a kémia BSc vagy a vegyésztechnikus végzettség is elég volna.
Az évente túl sok végzett hallgató miatt manapság még vegyész MSc-vel sem könnyű elhelyezkedni. Nekem van olyan vegyész ismerősöm, aki gyár felszámolása miatt elveszítette az állását, és sokáig nem talált a szamájában másikat, pedig volt több, mint 10 év szakmai tapasztalata. Az iparban ugyanis az MSc vegyészmérnökökkel is kell versenyeznie az MSc vegyészeknek a legtöbb állásért, s ez a két halmaz együtt már jóval több az évenként megüresedő álláshelyek számánál. Most megnéztem a felvi.hu-n, s a vegyész és vegyészmérnök MSc-n idén szeptembertől együttesen több, mint 100 hallgató kezdi meg a tanulmányait az országban, s az idei februári keresztféléves felvételin további több, mint 100 ilyen hallgatót vettek fel. Évente 200, frissen végzett MSc vegyészt és vegyészmérnököt egészen biztos, hogy a hazai ipar nem tud felvenni. Gondolhatod, hogy matematika-kémia szakos tanári végzettséggel, ráadásul kezdőként, milyen esélyed volna egy ilyen állásra. Az első szűrőn sem mennél át, be sem hívnának interjúra.
Remélem, nem veszed zokon, amit írtam. Jó szándék vezérel, s nem lekicsinyelni akarlak a megszerzendő középiskolai tanári diplomád miatt, hiszen nekem is ilyen diplomám van, s tudom, hogy rengeteg befektetett energia és munka egy ilyen diplomát megszerezni. De egyszerűen az a jelenlegi helyzet, amit leírtam. A munkaerőpiacon farkastörvények uralkodnak, s jobb, ha előre tudod, milyen fogadtatásra számíthatsz a diplomáddal. Mindenesetre a vegyész vagy matematikus MSc elvégzése a tanári diplomád megszerzése után jó ötlet, ha nem akarsz tanárkodni, sem pedig mondjuk beosztott laboráns lenni egy vízi közműszolgáltatónál, ahol csak unalmas rutinmunka van. Vegyész MSc-vel se lesz túl könnyű kezdőként valódi szellemi kihívást jelentő munkát találnod, de úgy legalább lesz reális esélyed.
25-ös, köszönöm a válaszod, nagyon hasznos és valóban reális, korrekt. Tetszik, hogy észérvekkel támasztod alá a mondandódat és nem fideszes szinten mész neki a másiknak érvek nélkül.
Még az lenne a kérdésem hozzád és a másik néhány kedves, értelmes válaszolóhoz, hogy leendő tanárként számomra jelent-e konkurenciát esetleg, hogy a kormány megkönnyíti az egyszakos tanári végzettség megszerzését, és a munka nélkül maradó MSc vegyészek a tanári pályára tévednek és egyre kevesebb tanár kell?
"Még az lenne a kérdésem hozzád és a másik néhány kedves, értelmes válaszolóhoz, hogy leendő tanárként számomra jelent-e konkurenciát esetleg, hogy a kormány megkönnyíti az egyszakos tanári végzettség megszerzését, és a munka nélkül maradó MSc vegyészek a tanári pályára tévednek és egyre kevesebb tanár kell?"
Nem kell ettől félned, senki nem olyan hülye hogy egy MSc végzettség után lesüllyedjen olyan szintre hogy egy semmit nem érő tanári szakot végezzen el. Ez olyan mint ha egy szívsebész műtőorvos lealacsonyodna olyan szintre hogy egy ápolói OKJ-re iratkozna be. Megnyugodhatsz hogy 0 vegyész vagy matematikus végzettségű fog MSc után osztatlan tanárira járni.
"Tetszik, hogy észérvekkel támasztod alá a mondandódat és nem fideszes szinten mész neki a másiknak érvek nélkül."
Nem tetszik, hogy ilyen előítéletes vagy a fideszesekkel szemben. Annál picit többen vannak, mintsem hogy egy kalap alá lehessen venni őket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!