Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Hogy képes valaki ennyi sokat...

Hogy képes valaki ennyi sokat tanulni, mint amit jogon kell?

Figyelt kérdés

Még pár éve elvégeztem az igazgatás-szervezőit, ott is azért megismerkedtem a joggal. Volt közig. jog, alkotmányjog, eljárások, polgári jog, államelmélet, jogtöri, stb. Gondoltam el kellene kezdenem a jogot is, ha már megcsináltam, hátha jó lesz előrelépéshez, meg úgy voltam vele, szabadidőmben belefér tanulni.

Erre elkezdtem nézni az ismerőseimtől kapott jegyzeteket, összevetettem a tárgyi tematikákat, és még így is, hogy sok tárgyamat elfogadnák a szakom miatt, egy félévben többet kellene tanulnom, mint két év alatt tanultam ig. szervezőin. A római jog anyaga csak pl. vagy 100 oldallal több, mint nekem az államvizsgám volt anno. XD

Erre, és a magyar alkotmánytöri beugróra kellene csak heteket tanulnom. Pl. a római jognak olyan nehéz nyelvezete van számomra, hogy egy fél oldalnyi részbe beleolvastam, és vagy 10x kellett végigmennem rajta, hogy megértsem, pedig nem vagyok h.lye, vagyis nem tartom magam annak, jelesre diplomáztam anno, és munkahelyemen is napi szinten használok rengeteg köziges jogszabályt, és polgári jogot is időnként. Ehhez képest ez már nekem totál idegen, és el is ment a kedvem tőle. Csak azt nem értem mi ennek a technikája? Vagy van ilyen? Egy ilyen kacifántos körmondatos római jog anyagnak meg lehet szó szerint tanulni vizsgára a fogalmait és a beugrókat, amiket kérnek? Van ennek valami technikája? Vagy nincs mese és addig kell magolni, ha kell hónapokig, amíg meg nem marad, mint egy vers? Mert tényleg pl. korábbi tanulmányaim alatt már sok jogszabálynál, amikor ott is szó szerint kellett, ráéreztem a szavak logikai sorrendjére, de itt még ez sincs. Egyszerűen semmi rendszert nem találok a sok idétlen kacifántos beugrószövegben, ami kiindulópont lehetne.

Én csak azt nem értem, ha nekem előtanulmányokkal, és napi szintű jogalkalmazással ennyire elképzelhetetlen megtanulni, akkor pl. egy 18 éves gimiből éppen csak kiesett friss egyetemistának hogy tud ez menni? Na meg neki ráadásul el se fogadnak tárgyakat, nincs előismerete, nulláról indul, és ahhoz volt szokva, hogy 4 oldalakat tanul óráról órára gimiben egy tárgyból. Elképzelni se merem hogy tanulhat, amikor neki így vagy 10 tárgya is van első félévbe, míg nekem a fele kb. az ig. szervező miatt így, és még ez is komoly.

2023. júl. 18. 21:37
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:
#10 és hol csinálja, ha szabad tudni?
2023. júl. 20. 12:13
 12/18 anonim ***** válasza:
100%
Debrecenben.
2023. júl. 20. 12:28
 13/18 anonim ***** válasza:
40%

Én Miskolcon végeztem 7 év alatt, de még mindig a szerencsések közé tartozom, mert nekem sikerült az, mi másnak nem: végeztem, summa cum laude eredménnyel.

Első éven a szóró a római jog volt. Félévkor kb. a fele távozott az évfolyamnak, az év végi szigorlatnál már "csak" a negyede azokból, akik megmaradtak.

Félévismétlők és más egyetemekről (ELTE, Károli, Pázmány) rendszeresen jöttek át, mert a Miskolc "könnyebb".... legalábbis hitték ezt egy ideig... aztán rájöttek az igazságra....

Másodéven az alkotmányjog volt a szóró, harmadéven a polgári jog és közig.jog volt a felelős a félév-ismétlésekért. Negyedéven jött a kereskedelmi jog, amiből a hallgatók kb. 60 %-a búcsúzott a jogi tanulmányoktól. Aki még ezt is túlélte, annak ott volt utolsó éven a polgári eljárásjog. De aztán jött az államvizsga. Átlagosan a bukási arány kb. 60% volt, minden tárgy esetén. Nem volt jelentősége a kihúzott tételnek államvizsgán, mert utána jött az elnökkel a "szakmai beszélgetés". Ez jogesetek elemzéséről szólt... példákkal.

Erre otthon nem lehetett felkészülni, ez azon múlt, hogy mennyire van meg a jogászi gondolkodás...

Éjszakákon keresztül magoltunk vizsgaidőszakokban, feláldozva sokszor magánéletet, családot, munkahelyet...Volt, aki az egészséget is.

Mindezt azért, hogy havi nettó 250 - 300.000 körüli fizud legyen a közg. ben dolgozó jogászként, ha szerencsés vagy.

Aki nem az, annak még jogi munkája sincs, mert az eredményei miatt el kellett menni közterület-felügyelőnek, bkk ellenőrnek....gyári munkásnak. Más kérdés, hogy keres annyit, mint jogi munkakörben keresne...

Csak igazán kiváltságosok (Cum laude diploma és fölötte végzettek) kaptak lehetőséget bírósági, ügyészségi fogalmazóként, közjegyzőjelöltként, néha még ügyvédjelöltként is ez a szint kellett...sok más feltételen kívül.

Szóval nagyon soknak - már aki elvégezte - nem érte meg...

2023. júl. 26. 20:25
 14/18 A kérdező kommentje:
Ez érdekes, nemtom mikor végezted a Miskolcit, de én manapság mindenkitől azt hallom, és ismerőseimen keresztül is azt látom, hogy ott kb. feleannyit kell tanulni, mint más szivatósabb jogi karon.
2023. júl. 27. 16:55
 15/18 anonim ***** válasza:
0%

2012 - en végeztem, kérdező!

Ezt azok mondják, akik nem tanulnak ott....

Van viszonyítási alapom 3 jogi egyetem vonatkozásában is:

Miskolcon az (alap)jogi diplomámat kaptam, a Pázmányon szereztem az első szakjogászi diplomámat, a második szakjogászit a Károlin csináltam meg...

"Miskolcon feleannyit kell tanulni...."

Mert ezek tanultak máshol is? ű

Vagy honnan tudják?

Mert az "azt hallottam, hogy" az nem épp a leghitelesebb forrás...

2023. júl. 27. 19:11
 16/18 A kérdező kommentje:

Most néztem két tematikát. Debbe római jogon aláírásért szopatós pontlevonós zh meg jogeset megoldás, vizsgán 120 beugró 90 tétel.

Miskolcon 40 tétel, aláírás alanyi jogon.... na szted? Ezek már hiteles infók, megnézheted te is a tematikákat.

2023. júl. 27. 19:35
 17/18 anonim ***** válasza:
27%

Ne tematikát nézzél, te szerencsétlen, hanem járjál órára...

Ha te mindent elhiszel, amit neked mondanak, kérdező, akkor nem a jogi karon a helyed...

Az számít a te megtapasztalsz....

Ha ennyire könnyűnek tartod a miskolci jogi kart, akkor csináld....

De utána semmi jogalapod nem lesz sírni, hogy "hát nem nekem ezt mondták"...

2023. júl. 28. 09:46
 18/18 A kérdező kommentje:

"Ne tematikát nézzél, te szerencsétlen, hanem járjál órára..."

Aha, szóval ha a valóság arconcsap, egyből személyeskedsz. Szánalmas bohóc vagy.

Akkor mit nézzek te szerencsétlen? A tematikából és a tételsorból derül ki, hogy mi mennyire nehéz.

Világosan leírja a miskolci, hogy az aláírás ALANYI JOGON jár. Ezen mit nem lehet érteni? Debrecenben pontlevonásos zh-t kell írni, meg jogesetet kell megoldani csak azért, hogy aláírásod legyen. Egy évfolyam fele el se jut a vizsgára se első évbe, mert az aláírást se kapja meg. Utána jöhet a 120 beugró meg 90 tétel.

Köztudott, hogy debből mindenki aki nem bírja, Miskolcra menekül.

Sajnálom, ha te ilyen ideggyenge személyeskedő hozzáállással el tudtad végezni, a szakma szégyene lehetsz valszeg. Megnéznélek az érvrendszereddel ügyvédként 🤡

2023. júl. 29. 17:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!