Hogy képes valaki ennyi sokat tanulni, mint amit jogon kell?
Még pár éve elvégeztem az igazgatás-szervezőit, ott is azért megismerkedtem a joggal. Volt közig. jog, alkotmányjog, eljárások, polgári jog, államelmélet, jogtöri, stb. Gondoltam el kellene kezdenem a jogot is, ha már megcsináltam, hátha jó lesz előrelépéshez, meg úgy voltam vele, szabadidőmben belefér tanulni.
Erre elkezdtem nézni az ismerőseimtől kapott jegyzeteket, összevetettem a tárgyi tematikákat, és még így is, hogy sok tárgyamat elfogadnák a szakom miatt, egy félévben többet kellene tanulnom, mint két év alatt tanultam ig. szervezőin. A római jog anyaga csak pl. vagy 100 oldallal több, mint nekem az államvizsgám volt anno. XD
Erre, és a magyar alkotmánytöri beugróra kellene csak heteket tanulnom. Pl. a római jognak olyan nehéz nyelvezete van számomra, hogy egy fél oldalnyi részbe beleolvastam, és vagy 10x kellett végigmennem rajta, hogy megértsem, pedig nem vagyok h.lye, vagyis nem tartom magam annak, jelesre diplomáztam anno, és munkahelyemen is napi szinten használok rengeteg köziges jogszabályt, és polgári jogot is időnként. Ehhez képest ez már nekem totál idegen, és el is ment a kedvem tőle. Csak azt nem értem mi ennek a technikája? Vagy van ilyen? Egy ilyen kacifántos körmondatos római jog anyagnak meg lehet szó szerint tanulni vizsgára a fogalmait és a beugrókat, amiket kérnek? Van ennek valami technikája? Vagy nincs mese és addig kell magolni, ha kell hónapokig, amíg meg nem marad, mint egy vers? Mert tényleg pl. korábbi tanulmányaim alatt már sok jogszabálynál, amikor ott is szó szerint kellett, ráéreztem a szavak logikai sorrendjére, de itt még ez sincs. Egyszerűen semmi rendszert nem találok a sok idétlen kacifántos beugrószövegben, ami kiindulópont lehetne.
Én csak azt nem értem, ha nekem előtanulmányokkal, és napi szintű jogalkalmazással ennyire elképzelhetetlen megtanulni, akkor pl. egy 18 éves gimiből éppen csak kiesett friss egyetemistának hogy tud ez menni? Na meg neki ráadásul el se fogadnak tárgyakat, nincs előismerete, nulláról indul, és ahhoz volt szokva, hogy 4 oldalakat tanul óráról órára gimiben egy tárgyból. Elképzelni se merem hogy tanulhat, amikor neki így vagy 10 tárgya is van első félévbe, míg nekem a fele kb. az ig. szervező miatt így, és még ez is komoly.
Van, aki nem dolgozik, és semmi mást sem csinál egyetem mellett, csak tanul.
Van, akinrk segítenek, pl. sokadik generációs jogászcsaládból származik.
Van, aki zseninek születik.
Mindig van olyan is, aki jogtalanul és meg nem érdemelten kap jó jegyet, mert mondjuk csalt a vizsgán, esetleg valakinek a valakije.
A többiek egyszerűen csak motiváltak és szorgalmasak.
Azért szerintem ne amiatt vágj bele, hogy legyen egy dr. a neved előtt... :)
Én a helyedben megpróbálnám, aztán kiderül, hogy mennyire megy. Testvérem levelezőn csinálja 30 órás munka mellett, eddig minden tárgya megvan (most lesz negyedéves). Nem egy sétagalopp, de meg lehet csinálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!