Hogy látják a székelyek a magyarokat?
Egy ismerössel beszélgettem aki munka miatt lakott erdélyben pár hónapot és belefutott jópár személybe aki miután megtudták hogy magyarból való nekimentek hogy anno 2004-be hogy merték a magyarok akik a székelyekhez képest csak gyenge tápos gizdák nem megszavazni a kettős állampolgárságot( ő igennel szavazot btw).
Tudom nem minkenki ilyen és hogy nehezebb nekik mert romániába élnek de akkor is egy picit ezt tulzásnak érzem.
Nektek mik a tapasztalataitok?

Székelyként (én már Budapesten lakok):
Nagyon konzervatív és zárkózott nép vagyunk. És pontosan emiatt hajlamosak is a könnyen ítélkezésre. Én ezt nem szerettem ezért is jöttem el.
Alapvető azonban a "táposozás", de ez nem is csak az életmódotokra vonatkozik hanem inkább a sok feldolgozott élelmiszerre amit fogyasztotok (én szerencsére ezt nem is vettem át, továbbra is piacról vásárolok és hentestől). Úgyhogy ezzel egyetértek alapvetően a székely kultúrából.
Egyébként ettől függetlenül rengetegen jönnek ide. Például a volt osztálytársaim fele már Budapesten van, mert itt van lehetőség a tanulásra. Szóval az oktatási rendszer és a lehetőségek itt kedvezőbbek mint erdélyben, emiatt ezen a téren nem néznek le titeket.

Szerintem aki magyarul beszél, az magyar. Ennyi. Életemben nem hallottam még, hogy a csángók, tirpákok, székelyek stb. ne tartanák magukat magyarnak.
Inkább olyat hallottam, amikor egyes magyar bunkók “románnak” hívják az erdélyi magyarokat, amiért is instant szájbaverés jár.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!