Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Manapság szokás még a "kollégi...

Manapság szokás még a "kollégiumi eljárásnál trükközni"? Mármint átiratkozni nagyszülőhöz? Nem tűnik fel azoknak ez akik ezekkel foglalkoznak?

Figyelt kérdés
Egyszerűen csak kíváncsi vagyok a kérdésre, mert nem tudom hogy az augusztusi kollégiumi felvételi eljárásban mire számíthatok.

2023. jún. 24. 22:28
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:
65%

Oké. Tekintsünk el az én személyes példámtól. Nem is a magamat akartam hozni példának, már lediplomáztam.

Sokan vannak, akik szegények (nem tehetik meg, hogy albit vegyenek ki), de annyira nem szegények, hogy koliba kerüljenek, mert vannak még szegényebbek. (Két tanári fizetés elég ahhoz, hogy a diák ne kapjon a bevétel miatt szociális pontot, ami eléggé szomorú.) Minden évben újra kell pályázni kolira, bármikor jöhet olyan, hogy hopp, nem kapnak, mert van náluk szegényebb (legalábbis papíron)

A szociális helyzet versenyben nagyon könnyű csalni és sajnos nagyon sokan élnek is vele. Több ilyet ismerek. Nagyon nagy stressz, nem lehet mit tenni érte.

Van a másik csoport, akik élhetnének a szüleiknél, mert közel laknak, akár gazdagok is, de annyira rossz a családi légkör, hogy nem akarnak (erőszak, bántalmazás stb). Ne irigyelje őket senki.

Vannak azok, akiket meg nem támogatnak a gazdag szüleik (itt most az az eset van, mikor a szülők döntése ez, azaz nincs "biztonság", mert kb kitagadták a diákot.) Vagy igen, de pl fix nagyon alacsony összeggel.

Értem én, hogy nehezebb hátrányos helyzetűként jobban teljesíteni, de az a mérce nincs annyira magasan. Mármint a tanulmányi alapon történő bekerülést tudnák teljesíteni, ha tehetségesek és szorgalmasak is egy normál szinten. Ráadásul lehet tenni érte, lehet tudni kb előre, hogy mit kell tenni a bekerülésért, mindenki tudja mennyi esélye van. Nehezebb csalni, korrektebb.

A dolog árnyaltabb. Nem csak gazdag meg szegény diák van. A középmezőny nagyobb réteg és nekik nehéz bekerülni szociális alapon, ellenben a tanulmányalapú rendszer lehetővé tenné ezt.

Szerintem nem kellene, hogy bárkit felemésszen a rettegés. Ha tudott, hogy nem a szerencsén múlik, hogy a szociális határt hol húzzák meg, benne lesz-e pont, hanem van egy szokásos (hasonlóan ingadozó) szakmai határ, akkor lehet 20-30%-kal felélőni a célt és nem kell aggódni a koli miatt. Több energia? Oké, de legalább lehetséges.

De elfogadom, egyezzünk meg hogy nem értünk egyet.

2023. júl. 16. 15:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!