Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Manapság szokás még a "kollégi...

Manapság szokás még a "kollégiumi eljárásnál trükközni"? Mármint átiratkozni nagyszülőhöz? Nem tűnik fel azoknak ez akik ezekkel foglalkoznak?

Figyelt kérdés
Egyszerűen csak kíváncsi vagyok a kérdésre, mert nem tudom hogy az augusztusi kollégiumi felvételi eljárásban mire számíthatok.

2023. jún. 24. 22:28
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Ha valaki trükközni akar akkor fog is. Egyetemnek a feladata "ellenőrizni" az adatokat, de nincs hozzáférésük állami nyilvántartásokhoz, szóval technikailag bárki bármit be tud írni.
2023. jún. 24. 22:56
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
Én ugyan nem kolis vagyok, hanem otthon élek de nagyon sokan trükköztek tőlünk ezzel. Illetve ösztöndíj miatt is. Nem tudom, hogy mennyire ellenőrzik, de szerintem csak a formai dolgokat nézik. Nem hiszem, hogy van kapacitásuk és idejük mindenkit leellenőrizni.
2023. jún. 24. 23:33
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
Szoktak kérni önkormányzatoktól egy címen élő személyekről igazolást kolihoz, hogy kik laknak egy adott címen, viszont az önkormányzat is csak papírból igazol, senki se ellenőrzi, hogy ténylegesen ott laksz-e. Sokan csinálják ezt a mai napig, nyilván senki se fogja ellenőrizni, meg ugyan hogy tudnák? Kimennek, hogy "csókolom nagyi itt lakik az unoka? "
2023. jún. 25. 09:08
 4/11 anonim ***** válasza:
68%
Ismerek ilyeneket, szerintem borzasztó. Én kolis vagyok, de nem trükköztem, tanulmányi alapon kerültem be. Szociális ösztöndíjat kérni nem volt pofám.
2023. jún. 25. 15:12
 5/11 anonim ***** válasza:
17%
Én nem trükköztem. Beírtam magam hátha, de szerintem van olyan jó a rendszer hogy az kapja akinek nagyobb szüksége van rá
2023. júl. 4. 11:37
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

"szerintem van olyan jó a rendszer hogy az kapja akinek nagyobb szüksége van rá"

Véletlen se akarlak elkeseríteni, csak volt már rá példa, hogy egy 50 km-en belül bejáró protekciós gyerek kapott kolit, sőt, olyan is, hogy egy HELYBELI kapott, míg aki 300 km-ről járt be, és hátrányos helyzetű, kicsúszott belőle. Én egyre több ismerősömtől hallom, hogy már ilyen lakcímjelentésekkel sem trükköznek sokan, simán csak keresnek valami benfenntes ismerőst, megemelik a telefont és elrendezik, hogy ennek meg annak a gyerekét benyomják a koliba protekcióval. XD

2023. júl. 4. 12:20
 7/11 anonim ***** válasza:
37%

Be lehet kerülni protekcióval (nekem is ajánlottak ilyet - nem fogadtam el)

Be lehet kerülni tanulmányi alapon. Szerintem ez a legjobb.

Lássuk be, hogy a koli jó buli. Én azt is, hogy a gazdag szülők gyerekei is szeretnének önállóak lenni (vagy az is lehet, hogy nem támogatják őt a szülők, hiába gazdagok) tehát furcsa ez a rendszer. Illetve lehet, hogy valaki közel lakik, de annyira borzasztó a családi helyzete (pl verik, erőszak stb), hogy nem akar ott lakni.

A tanulmányi alapú koliosztás igazságos szerintem. A szociálisat nem érzem annak. Nem tehetek róla, hogy a szüleim élnek, együtt vannak, dolgoznak és pénzt is keresnek ezzel. Nagyon sajnálom, ha valakinél nem ez a helyzet, de én ugyanúgy kolis akartam lenni, önállósodni, ellátni magam, felnőtté válni egy kicsit, megtapasztalni a legendás kolis életet. Nem pedig a szüleim pénzén albizni.

A tanulmányi alapon koliba kerülés viszont szerintem nagyon jó. Ott mindenki maga küzdhet meg a helyért és nem a születéskor dől el. Mindenkinek van esélye és szerintem jó is az a rendszer, hogy az egyetemen azt jutalmazzuk, aki jó abban, amit tanul. Szerintem ennél nem lehet igazságosabb alapelvet kitalálni. (Tanulmányokba beleértek minden szakmai dolgot)

2023. júl. 16. 11:16
 8/11 anonim ***** válasza:
100%

"A tanulmányi alapú koliosztás igazságos szerintem. A szociálisat nem érzem annak."

Értem, hogy te egy gazdag gyerek vagy és ezért érvelsz így, hogy csak a tanulmány számítson, csak tudod, aki megteheti azt a luxust, hogy albit fizessenek neki, az szerintem igen is induljon kicsit hátrányosabb helyzetből, mint az, aki még a kolit is alig bírná kifizetni. Tudod neki a tanulás sokkal nagyobb hátrány. Te könnyen papolsz. Valszeg az iPadeden és a Macbookodon kényelmesen eltanultál középsuliban a saját kis szobádban ülve csendben, és nem voltak gondjaid, nem aggódtál, hogy mit eszel holnap, max az volt neked aggodalom, hogy lesz-e készleten az új iPhone-ból. Itt a termékek csak szimbólumok, tehát ne gyere azzal, hogy nincs is Macbookod stb, mert nem ez a mondanivaló. Tudod sokkal nehezebb annak jó tanulónak lennie, akinek nincs pénze magántanárra, aggódnia kell a holnap miatt, nincs tabletje, nincs laptop, nincs saját szoba stb. Esetleg dolgoznia is kell, hogy tudjon miből tanulni. Én nagyon is támogatom, hogy a szociális helyzetet is nézzék. Hidd el, azért mert te is kolis akarsz lenni, tegyed, csak tudd, hogyha a te feltételeid alapján menne a rendszer, akkor valaki tehetséges szegénynek nem jutna kolis hely, albit meg nem tud megfizetni, így elúszott az esélye, hogy haladjon egyről a kettőre. Ezt te stabil háttérrel úgyse tudod felfogni, ettől még próbáld meg tiszteletben tartani, hogy a szociális helyzetet is nézik kolinál.

2023. júl. 16. 13:22
 9/11 anonim ***** válasza:
0%

#8 Egyrészt a szüleim vannak stabil anyagi helyzetben, nem én. Nem az ő pénzükből szeretnék élni. Arról nem is beszélve, hogy arról nincs információja senkinek, hogy ha valakinek gazdagok is a szülei, mennyivel támogatják egyetem alatt.

Sosem volt magántanárom. Sokáig saját szobám se, laptopom a covid miatt lett, azaz érettségi előtt 2 hónappal (az is nagyon régi stb) és máig használom. Nekem ilyenekre nem volt igényem. (De valóban, megtehették volna a szüleim, ami ad egy biztonságot ez igaz).

Pont, hogy a tehetséges diákoknak adnám a kolit. Akár szegények a szülei akár gazdagok.

Szociális helyzet pontjait könnyű elcsalni, sokan tényleg szegények emiatt elbukják a kolit. Én szakkoliban laktam, tanulmányi alapon kerültek be az emberek nagyrészt. De van, ahol nincs ilyen és azok kapják, akiknek van pofájuk bejelenteni magukat egy világvégi faluba.

És én is dolgoztam. Gimis kormban csak nyáron, egyetem mellett másodévtől a szakomhoz kapcsolódó területen. (De ugye ez is szakmai dolog, szóval beleszámít a tanulmányi pontokba)

Vannak szociális ösztöndíjak, lehet sokan együtt albit kivenni olcsón, főleg vidéken. Azért vannak megoldások.

Kevés embernek való az egyetem, ahhoz képest mennyien jelentkeznek. Ha valaki tényleg tehetséges, elhivatott stb, akkor lazán eléri azt a pontot, hogy felvegyék szakmai alapon a koliba.

Azzal szemben hogy "kinek sz.rabb" versenyt játszik vagy konkrétan csal/csalókkal versenyez. Sokkal kisebb stressz faktor is lenne az én verziómban illetve nagyobb motiváció, illetve eltűnik a tehetetlenség. Sokan vannak, akik szegények, de annyira nem szegények, hogy bejussanak, szakkoli meg nincs ott. Így kiesnek. Az én módszeremmel szerintem az kapja a kolit, aki ténylegesen megérdemli.

2023. júl. 16. 13:59
 10/11 anonim ***** válasza:
Jó kár veled vitatkozni, úgysem fogod megérteni, hogy egy hátrányos helyzetűnek miért nehezebb jó eredmény elérni, mint neked. Csak a saját mantrádat fújod, hogy önállósodni, téged sem támogatnak bla bla. Csak minden mondatod végén van, hogy amúgy tudnának, ha akarnának, meg amúgy megvan a biztonságérzeted. Nekik nincs meg, és így kell tanulniuk. Ha két ponttal érnek el nálad gyengébb eredményt, és emiatt csúsznak el, nekik ahhoz is több energia kellett, mint neked. Téged a rettegés nem emésztett fel szerintem. Csak ezt úgyse érted. Részemről be van fejezve ez.
2023. júl. 16. 14:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!