Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Nem szeretem a PhD képzést,...

Nem szeretem a PhD képzést, amiben részt veszek. Érdemes lenne befejezni?

Figyelt kérdés
Dolgozom mellette és halálosan leterhelő. A téma bár érdekel, úgy érzem a kutatásomnak nincs sok értelme. Amiért nem léptem ki: társadalmi nyomás, a témavezetőmnek csalódást okoznék, az ösztöndíjak, elvárás magammal szemben.

2023. jan. 31. 15:53
1 2 3
 21/29 A kérdező kommentje:

Attól függ mit értünk az "értelme van" alatt.

- magasabb fizetés

- magasabb társadalmi presztízs

- könyebb munka szerzési lehetőség

- egy objektív mérföldkő, ami mutatja, hogy az átlagnál jelentősen értelmesebb vagy

- sok extra lehetőség (külföldi kutatás, konferencia, stb.)

- adókedvezmény amíg tanulsz

- ösztöndíj

- ingyen programok

- stb.

Ezek mind számítanak. Ezeket tagadni baromság.

Eközben gigantikus f.szopas, hogy kutatni kell, gyakran értelmetlen munkát végezni, idiótákkal időt tölteni, elmúlasztani egyéb lehetőségeket.

2023. febr. 4. 09:02
 22/29 anonim ***** válasza:
28%
"egy objektív mérföldkő, ami mutatja, hogy az átlagnál jelentősen értelmesebb vagy" - Hatalmas tévedés. A PhD azt mutatja, hogy egy tudományterületnek szakértője vagy. Nyilván nagy teljesítmény, viszont nem kell ahhoz PhD-t szerezni hogy bizonyítsd, mennyire értelmes vagy... Ha ilyen kényszeresen csinál az ember valamit, abba tényleg bele lehet betegedni.
2023. febr. 4. 10:05
 23/29 anonim ***** válasza:
36%
Miért akar valaki a társadalomnak megfelelni, kitűnni?? Szerintem ez mentálisan nem egy egészséges dolog. Ismerek olyan Dr. kollégát aki tök hülye egyébként mindenhez, csak a tudomány egy adott területén picit elmélyedt. De általános dolgokban meg olyan baromságokat szokott mondani hogy az már fáj. Látszik nem dolgozott soha a szakmában (gépészmérnök). Csóró még a hegesztési eljárásokkal sincs tisztában, ezért kár volt PhD-re mennie. Úgy látom az egyetem is megszabadult tőle szerencsére, ilyen tudást ne is akarjon átadni senkinek. Én elismerem ha valaki jó valamiben, de nem a PhD fog jó szakemberré tenni valakit
2023. febr. 4. 11:06
 24/29 anonim ***** válasza:
17%

A sok sznob lenullázott. Ha nektek ettől jobb :D

Kérdező: az előnyök egy része tovább tart, mint ameddig az idiótákkal kell küzdened meg értelmetlen feladatokat elvégezned. Ezek kifutnak, ha végzel. De a társadalmi pozíció, az előtag a nevedben, a mérföldkő, és az érzés, hogy na, ez is megvan - ezek életreszólóan megmaradnak.

Tessék, ezt is lehet minuszolni nem érdekel. Valaki legalább kimondja,amire mások is gondolnak, csak hát nem illik ennyire odavágni az igazságot. Egy phd befejezése presztízs. És igenis vannak emberek, akiknek ez fontos.

2023. febr. 5. 02:04
 25/29 A kérdező kommentje:
Igazan van, gazsika.
2023. febr. 5. 07:40
 26/29 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem nincs értelme csak "presztízsből" megcsinálni, ha nem vonz az oktatási és/vagy kutatási pálya.
2023. febr. 14. 12:27
 27/29 anonim válasza:
82%

Ez egy nagyon nehéz helyzet, és megértem, hogy miért nehéz döntést hozni. Mindazonáltal, az első fontos kérdés az, hogy miért jelentkeztél a PhD képzésre? Ha valóban komoly és átgondolt okaid voltak, akkor érdemes megnézni, hogyan lehetne támogatni magad a kutatásban. Például megpróbálhatod megoldani a munka/lépcsőház/kutatás egyensúlyának kérdését, vagy beszélhetsz a témavezetőddel arról, hogy milyen segítséget nyújthat a kutatásban.

Ha úgy érzed, hogy a PhD nem éri meg az összes stresszt és erőfeszítést, akkor érdemes átgondolni az opciókat. A társadalmi nyomás és a várakozások tényleg nehéz lehet, de azt javaslom, hogy ne felejtsd el, hogy a döntés akkor is a tiéd. Az ösztöndíj egy igen erős érv lehet, de ha az egészséged és jóléted végül komoly kárt szenved, akkor érdemes megfontolni, hogy melyik az igazán fontosabb a hosszú távon.

Végül pedig, ha valóban úgy érzed, hogy nincs megfelelő értelme a kutatásnak, és az csak stresszt okoz neked, akkor érdemes lehet azon gondolkodni, hogy a határidejéig porkolábként tovább dolgozni egyáltalán nem kifizetődő. Minden esetben, ha nehéz döntést kell hozni, érdemes beszélni a támogató személyekkel, például a témavezetőddel, hogy segítsenek pontosítani az opciókat.

2023. máj. 17. 23:10
 28/29 anonim ***** válasza:
82%
10: Ne haragudj, de ahhoz képest, hogy tudományosan egy senki vagy, elég sarkos a véleményed. Feleslegesen öli az állam az ilyenekbe a pénzt, mint te is vagy. Nem tudom, melyik egyetem ez, de…
2023. máj. 20. 02:25
 29/29 A kérdező kommentje:
még jó hogy nem ilyen retardált nyomingerek döntik el ki érdemel ösztöndíjat te kulatöltelék
2023. máj. 23. 13:49
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!