Van bármi értelme befejezni így a villamosmérnökit?
A mostanival együtt két félévem van vissza, viszont abban már biztos vagyok, hogy nem akarok a szakmában dolgozni. Igazából szülői nyomás miatt jelentkeztem egyetemre, és mivel jó voltam matekból meg fizikából, ezért döntöttem a villamosmérnöki mellett, de nagyon ritkán éreztem csak úgy, hogy ez a szakma nekem való, illetve az egész egyetemi élet sem vonzott soha. Mióta online oktatás van azóta meg egyenesen utálom, semmi motivációm a tanulásra...
Matek, fizika tárgyak az egyetemen is jól mentek, de a szakmai tárgyakat néha elbuktam, leginkább azért, mert nem érdekelt a dolog, így 1 év csúszásban vagyok. Szóval az lenne a kérdés, hogy van így értelme megszerezni a diplomát? Van rá esély, hogy így jobb munkát tudok majd szerezni úgy, hogy nem a szakmában helyezkedek el? Igazából bármit szívesen dolgoznék, csak ne műszaki terület legyen, az se érdekel ha kevesebb lesz a fizetésem. Most egyébként ott tartok, hogy ezt a félévet valószínűleg nem tudom befejezni ha végig online oktatás lesz, szóval akkor mindenképp otthagyom, mert még 1 év csúszást nem fogok bevállalni. De még most van az a pillanat amikor talán még menthető lenne a dolog. Ti mit tennétek?
Mindenképpen fejezd be!! Ne távozz kudarccal + elpocsékolt évekkel + diploma nélkül... meg tudod csinálni!
Köztudott, hogy a valós szakmáknak a jelenlegi felsőoktatás max. felét tudja lefedni, vagy kevesebbet. Rengeteg olyan foglalkozás van, amelyeknek nincs saját egyetemi szakjuk, de például egy villamosmérnöki diploma remek hozzá! Majd később megtalálod, mi az ami érdekel – még az is lehet, hogy inkább a felnőttoktatás, kommunikáció, HR, stratégia, befektetések, vagy termékfejlesztés, minőségbiztosítás stb. stb. stb. A villamosmérnöki diploma az összes ilyenhez remek alapozás, és akkor IT-s munkákat még nem is mondtam. Nagyon fogsz neki örülni, ha lesz egy ilyen diplomád akkor is, ha soha nem leszel villamosmérnök, hanem inkább külkereskedő, logisztikus, projekt menedzser, vagy akármi más.
Ha menthető, akkor mentsd! Most tényleg, képes lennél eldobni az eddigi erőfeszítéseid?
Igen, az online oktatás sz@r, ezzel mindenki tisztában van. De ez nem jelenti azt, hogy az egész az lenne! A kérdésed alapján első- vagy másodéves lehetsz, úgyhogy még bőven lehetnek olyan területek, amikkel nem találkoztál, pedig tetszenének.
Nem tudom, ki mondta neked, hogy analóg áramkörtervezésre nincs manapság szükség, de eléggé szűklátókörű az illető. Persze, egy csomó mindent meg lehet oldani digitálisan, de sokszor a vége egy analóg jel, és aztán megy a fejvakarás, hogy az miért nem olyan, mint aminek elképzeltük... na akkor kincset ér egy olyan ember, aki ért az analóg elektronikához, érti a csatolt kapacitásokat, tudja, hogy mi merre hány Hz.
Ha pedig a szorosan vett mérnöki terület nem jön be, projektmenedzsment vagy sales területen is dolgozhatsz, de ezekhez kell a mérnöki diploma.
Ha az IT pont nem érdekel, akkor is itt van pár olyan szakember, akikkel nap mint nap együtt dolgozom, és nálunk bizony a villamosmérnök végzettségűek hasítanak az egyik legjobban... M&A (mergers and acquisitions), venture capitals (befektetések), innováció menedzsment, vállalati stratégia, stratégiai projektek, stratégiai beszerzés, termékfejlesztés, user experience design, minőségbiztosítás, belső tanácsadás... holnap estig sorolhatnám az ehhez hasonló osztályainkat, ahová nagyon jól jön egy villanymérnöki diploma, de nem kell sem tervezned, sem programoznod... a villamosmérnök szerintem benne van a top 5 legértékesebb és leguniverzálisabb diplomában manapság.
(És nem hazabeszélek, nem vagyok mérnök, csak látom magam körül, mik mennek.)
Na jó, még a végén túlságosan is meggyőztök, aztán ugyanekkorát fogok pofára esni az év végén:D
4-esnek: két félévem vissza, ha nagyon odateszem magam. Egyébként sejtem, hogy kell az analóg tudás is, csak gondolom nem olyan szakembereket keresnek a cégek, aki tud szűrő, erősítő áramköröket, tápegységeket meg hozzá NYÁK-ot tervezni, ami alap, de azt leszámítva konkrétan semmihez nem ért:D
Köszi mindenkinek a válaszokat!
Ha itthon helyezkedsz el és dolgozol elég félévet, akkor nem kell visszafizetned.
Amúgy én azt ajánlom, találd ki mit szeretnél csinálni, annak fényében dönts. Ha ez olyan, amihez jó egy villanyos diploma is, de műszaki, akkor fejezd be. Ha viszont kifejezetten más diploma kell hozzá, akkor félévek ide vagy oda, nem éri meg befejezni, hiszen feleslegesen elszórnál még egy évet. Ráadásul ha nem érdekel, akkor a szakdoga hatalmas teher. Ezt gondold át!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!