Befejezhetem hamarabb az egyetemet?
Tavaly elkezdtem egy képzést a Károlin. Egy évet lehúztam, majd a nyáron beadtam a szakváltási kérelmet és ugyan úgy az egyetemen maradva szakot váltottam.
Volt jó pár tágyam amit elfogadtak, így azokat nem kell újra teljesítenem.
A kérdésem az lenne, ha a tárgyakat fel tudom venni (mert meghirdetik+nem ráépülős) akkor egy fél évvel hamarabb befejezhetem az egyetemet?
Van erre valami szabály? Vagy lehet probléma, hogy egy félévben majd túl sok tágyat veszek fel és sok lesz a kreditem?
Az össz. elvárt 180 kreditet teljesítem ( nem lesz több) csak az utolsó “felévemre” már nem maradna tágyam. Ezt így lehet?
Természetesen ha már az adott szakra való belépéskor elég sok kredited megvolt tárgyelfogadásokkal, akkor jóval hamarabb is végezhetsz. Nekem egy ismerősöm így jutott el 7 félév alatt a 10 féléves osztatlan képzésen a diplomáig.
Két akadály azonban van a végzés meggyorsításának a ráépüléseken felül is:
1. Egyetemtől függően különböző mértékben maximálni szokták a félévente felvehető tárgyak kreditösszegét, tipikusan 40 kredit körül. Nézz utána a tanulmányi- és vizsgaszabályzatban, hogy nálatok mennyi a félévenkénti maximum.
2. Záróvizsgákat nemigen szoktak soron kívül meghirdetni. Így ha 5 félév alatt elvégzed a 6 féléves képzést, akkor is lehet, hogy várnod kell egy plusz félévet. Ez megint egyetemtől és szaktól függ.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!