Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Pont és egyenes és pont és...

Pont és egyenes és pont és sík távolsága?

Figyelt kérdés

sziasztok most fogok matek 1 ből vizsgázni és egy dologban még bizonytalan vagyok!

A 2. turnusban írom a vizsgát és az első vizsga kérdései kijöttek, megoldottam de nem tudom magam leellenőrizni hogy jól oldottam e meg:

a kérdés:

Tekintsuk az e : x = 1 − t, y = 2 + t, z = −1 + 2t egyenest es az ´ S : x − 2y − 3z − 4 = 0 s´ıkot. Az A(1, −1, 2) pont

melyikhez van kozelebb?

az erdményem hogy a Síkhoz van közelebb!

az egyenes és pont távolságát így:

||APxv||/||v|| (A: a pont) (P:egyenes pontja) (v egyenes irányvektora)

a sík és pont távolságát pedig így:

|<AR;n>|/||n|| (A: a pont) (R sík pontja) (n: egyenes normálvektora)

Köszönöm a válaszokat előre is! :)

2022. dec. 17. 14:10
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
Írd ki az egyenes irányvektorát, utána a sík normálisát, ezek után kiszámolod a pont egyenes, és a pont sík távolságát. Itt már adja magát melyik van közelebb. Vagy mi zavart be? Vektoriális szorzat abszolútérték gyök alatt számolod, a skalárszorzat mivel az egy számot ad, az sima abszolútérték.
2022. dec. 17. 14:20
 2/4 A kérdező kommentje:
A kérdésem hogy jól számoltam-e és tényleg a síkhoz van közelebb
2022. dec. 17. 14:39
 3/4 anonim ***** válasza:
Igen a síkhoz van közelebb.Egyenestől 3 a távolság, síktól meg 3/√14 (0.8)
2022. dec. 17. 15:32
 4/4 anonim ***** válasza:

Ha nem vagy benne biztos, akkor érdemes alternatívan is megoldani. Például úgy, hogy visszavezeted geometriailag;

-pont és egyenes távolsága: kiválasztasz két pontot az egyenesről, összekötöd őket az A ponttal, ekkor kapsz egy háromszöget, amelynek mindhárom oldalát ki tudod számolni, és kérdés a háromszög A-ból induló magasságának hossza.

-pont és sík távolsága: a sík normálvektora egyértelműen kiolvasható az egyenletéből: n(1;-2;-3), ez lesz az irányvektora annak az egyenesnek, amelyik merőleges a síkra. Felírod annak az egyenesnek az egyenletét, amelyik áthalad az A ponton, és kiszámolod a kettő metszéspontját. Ha ez megvan, akkor egyszerű távolságszámítás.

2022. dec. 17. 15:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!