Hogyan kell megadni pont és egyenes távolságát térben? (vektorgeometria)
jövő héten zh és ezt nem vágom. biztos nem nehéz, de nekem valahogy nem sikerült megértenem az elvet. szóval a feladat:
P=(2,1,-2)
egyenes egyenlete: (x-3)/2=y=1-z
hogy számolom ki a távolságukat?
jah és ha már úgyis benéztél, akkor légyszi azt is mond meg, hogy ha a pont kordinátái (0,0,0), az irányvektor (1,0,0), akkor ebből hogy írok egyenes egyenletet?
x=x, y=0, z=0???? ez jó?
na senkinek se megy srácok?
:-(
Pont és egyenes távolságát úgy tudod meghatáeozni, hogy az adott ponton átmenő, az adott egyenesre merőleges egyenes egyenletét felírod. Tehát a pontból merőgeset bocsátasz az egyenesre, és ennek az egyenletét meghatározod. Aztán az adott egyenes és az erre merőleges egyenes metszéspontjának koordinátáit meghatározod egyenletrendszer megoldásával. Az egyenletrendszer két egyenlete a két egyenes egyenlete.
A metszéspont révén az adott egyenesen így keletkezett egy pont. Ennek a pontnak és az egyenesre nem illeszkedő pontnak a távolsága megadja a kérdéses távolságot. Remélem tudtam segíteni.
Matematika tanár vagyok.
Nem, mert a Descartes-féle koordinátatérben is.
El kell az irányvektort 90 fokkal forgatni a koordináták megfelelő variálásával. Elég ha csak egy normálvektort írsz fel.
Mikor lesz a zh???
Mert megoldom a feladatot, aztán valahogy bemásolom ide, vagy ha adsz e-mail címet, akkor elküldöm.
Amúgy az egyenlet felírásához felesleges is lehet a normálvektor, mert irányvektorral is konstruálható az egyenlet.
Melyik felsőoktatási intézménybe jársz? Milyen szakra?
Ha gondolod többször segíthetek e-mailen keresztül.
24 éves frissdiplomás fiú vagyok.
köszi. én meg 24 éves gólya. :-)
NYME matek szak (szombathely).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!