Hogyan érdemes tanulni érettségire, ha el szeretnék érni legalább 320-330 pontot?
Emelt angol, és közép töri,matek,magyar,földrajz érettségit fogok tenni májusban.
320 pontot minimum el kellene érnem, és a kérdés az lenne, hogy hogyan érdemes tanulni? Kettő tantárgyat jobban megnyomni tanulásban úgy, hogy duplázok majd, pl: angol(50többletpont miatt), plusz törit mondjuk, vagy inkább mindegyik tárgyba fektessek egyenletesen energiát?
(Egyébként ha duplázok, akkor csak úgy jár a többlet, ha az angol az egyik duplázott tárgy?)
Ne stresszelj rá, ess neki úgy ahogy számodra kedvező.
Sosem tanultam, az egész érettségire annyit készültem, hogy szóbeli előtt 1x elolvastam az összes tételt. Majdnem minden 90%-os lett.
Szia! Elsősorban az ajánlom, hogy ne izgulj. A legfontosabb, hogy abból a 2 emelt tantárgyból teljesíts minél jobban, ami majd a felvételin számítani fog neked. Én kiszámoltam,(igaz sajnos csak utólag miután már felvettek😂) ha nem hiszed számold ki nyugodtan te is egy kalkulátorban: Tegyük fel 11.félév végén és 12. Félév végén mindenből kettes vagy és az összes érettségi eredményed a minimum (25)%-ot éri el, de a 2 felvételi tantárgyból írt emelt érettségid 100%-os akkor megkapod a maximális 500! Pontot!. Ebből látható, hogy mindenképp arra a 2 tantárgyra érdemes ráfeküdni ami számít.
Emelett amúgy a középszintű érettségiktől szerintem nem kell félni. Közép suliban matek mindig nehézkesen ment, a négyesért nagyon sokat küzdöttem, az érettségim majdnem ötös lett belőle. Törin nézd át az érettségi követelményekhez tartozó leckéket. Középszinten azért nem kérdeznek hihetetlenül nehéz kérdéseket. Inkább esszéknél kell csak odafigyelni. Magyarból a szövegértés nem nehéz, még a bekezdések számát is megadják hol kell keresni a választ. Ha 5-6 évre visszamenőleg megoldod a matek és magyar érettségiket akkor már rutinból fog menni (pl magyarnál a műelemzés). Matekon sokat segít a négyjegyű függvénytáblázat is.
És ami még fontos, én nem ajanlom hogy most nekiállj készülni érettségire szünet nélkül, mint az őrült,max az angolra. A többire februártól elkezdve kényelmesen fel lehet készülni.
Ui.: én tavaly érettségiztem és ha jól tudom itt-ott változott a felvételi rendszer, így nem tudom mennyire hasonlít a pontszámítás a tavalyihoz, úgyhogy ennek mindenképp néz utána és ennek tudatában kezeld az általam leírtakat!
Sok sikert kívánok a felkészüléshez!
Emellett (igaz mikor érettségiztem én sem hittem el), mikor egyetemen visszagondolsz az érettségi időszakra nevetve fogod magadtól, hogy "Komolyan ezen izgultam?"
Egyetemen tényleg hatványozottan nagyobb mennyiségű anyagot kell megtanulni, rövidebb idő alatt, de majd hozzászoksz, és egy idő után gond nélkül menni fog, hogy leülj és megtanulj egy nap alatt akár 50 oldalt is. De nem kell izgulni, ez igaz érettségire is, nem kell 50-100-200-akárhány oldalt szóról-szóra tudni, elég leszűrni a lényeget. Egy nagyobb oldalszámú anyagot simán le lehet akár negyedelni is és a lényeget megtanulva sokkal gyorsabban fogsz haladni.
Egy példa: Nekem pl ki kelett dolgozni egy könyv 16 oldalas tételt és simán kifért 3,5 A4-es oldalba úgy hogy a tanárnak nem kelett belekötni vagy hozzáfűzni valamit. Talán ez az egyik leghasznosabb képesség amit el kell sajátítani: Csak a lényegre koncentrálni. Mégegszer sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!