Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Hogyan érdemes az érettségire...

Hogyan érdemes az érettségire felkészülni?

Figyelt kérdés
11.-es vagyok, de szeretnék rendszerezetten és hatékonyan felkészülni az érettségikre. Már most nekifognék ismételni és szívesen meghallgatnám a ti módszereiteket és tapasztalataitokat. Hogy dolgoztátok ki a tételeket? Jártatok-e magán tanárhoz? stb...

2022. ápr. 17. 13:03
 1/3 anonim ***** válasza:
68%

Felesleges. Megtanultál írni-olvasni, ez a közepekre nagyjából elég is.

Az emeltekre érdemes készülni, de az specifikus.

A kémia emelten kívül szinte semmire nem tanultam külön (mondjuk majdnem kitűnő voltam mindig), mégis 5 lett minden.

2022. ápr. 17. 13:36
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Nyilván csak a személyes tapasztalataimat tudom leírni, úgyhogy nem állítom, hogy mindenkinél működik az, ahogy én csináltam dolgokat.

Faktokon és a többi órán mi elég aktívan foglalkoztunk az érettségivel, utolsó félévben már csak tételekből feleltünk vagy írtunk dolgozatot. Szóval ilyen szempontból nagyon szerencsés voltam, mert mindegyik tanárom megadott minden lehetőséget ahhoz, hogy jól fel tudjunk készülni. Korábban, 11.-ben előrehozott érettségit csináltam, és ott is a teljes tanév igazából érettségi gyakorlással telt (és faktos is voltam, szóval elég nagy óraszámban).

Az iskolán kívül bevallom, nem tanultam sokat. A sok iskolai gyakorlás mellett otthon inkább csak a szóbelire, valamint az emelt tárgyamra készültem, de azért nem szakadtam bele a nagy tanulásba. Hozzáteszem, mindig jó tanuló voltam, megvoltak a régebbi jegyzeteim, amikből jó tételeket tudtam írni, úgyhogy azt éreztem, hogy végülis négy (vagy tizenkét) évig készültem erre, annyira rosszul nem sikerülhet. Mindenem kényelmesen ötös lett végül. :)

A középszintű tételeket szerintem nem jó a netről kimásolni, ha ötöst akarsz. A tanárod valószínűleg a saját maga által leadott anyagot szeretné visszahallani (főleg pl. magyarból), ezért nem biztos, hogy díjazza, ha a netről kiírsz mondjuk random Petőfi verseket, amiket nem is biztos, hogy vettetek órán. Valamikor tél környékén nekünk elmondta a tanárunk, hogy milyen témák, tételek lesznek, mi azokat magunknak kidolgoztuk, majd feleltünk belőlük. Így tulajdonképpen visszajelzést is kaptunk a kidolgozott tételeinkre. Töriből is hasonló volt a helyzet, idegen nyelvekből pedig volt témakörös könyvünk, úgyhogy ott viszonylag adott volt, hogy mit kell megtanulni.

Emeltet én amúgy töriből írtam. Ott ugye központi témakörök vannak, ezek talán december környékén jelentek meg. Innentől kezdve pedig igazából ugyanúgy működött az egész, mint mondjuk magyarból, csak itt kicsit többet segített a tanárunk abban, hogy mit írjunk az egyes tételekbe, hiszen nem lehet tudni, hogy pontosan mit fognak majd kérdezni az emelt szóbelin.

2022. ápr. 17. 14:11
 3/3 anonim ***** válasza:

Vannak könyvek amikben kidolgozott érettségi tételek vannak. No azokat szerezd be, magyar/történelem a hangsúlyos, így én 1 tételt sem dolgoztam ki. Nagyjából egyébként hasonló tételek szoktak lenni minden iskolában, így akár előre is megtanulhatod, vagy kivárod amíg bejelentik a témaköröket, és akkor tényleg nem tanulsz feleslegesen.

Írásbeli érettségire meg ott van az oktatas.hu-n a korábbi feladatok, de nem árt úgy elmenni az írásbelikre, hogy a szóbelik anyagát már tudod!

De ma már neten is vannak fent kidolgozott tételek, változó minőségben, de szerintem, ha beleolvasol akkor azért látni fogod, hogy jók-e.

2022. ápr. 20. 01:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!