Hogyan tudom meghatározni az X értékét? Trigonometrikus egyeletből?
Egyszerűség kedvéért
sin^-1(1/x) + sin^-1(sqrt(3)/x) = 90
Tudom, hogy az x kettő lesz, viszont nem tudom, hogy ezt hogy kell levezetni. Ebben esetleg valaki tudna segíteni?

Attól függ, hogy milyen eszközöket tanultál.
Az is egy elfogadható megoldás, hogy ránézésre megmondod, hogy x=2 megoldása, majd deriválással megmutatod, hogy más megoldása nem lehet (a deriváltfüggvény értékkészlete csak negatív számokat tartalmaz, tehát a függvény szigorúan monoton csökken).
Másik megoldás lehet, hogy az összeget valamilyen sorba (például Taylor sorba) fejted, és az egyenlet egyszerűsödik. Ennek hátránya, hogy ha véges tagig végzed a sorfejtést, akkor csak közelítőleg kapod meg a megoldást, a de a gyakorlatban általában ennyivel is be szoktuk érni.
Köszönöm a válaszod!
Sima középiskolás levezetésre gondoltam:)
Annyira nem vagyok benne a matekban manapság:)

30 fok sinusa 1/2, 60 foké sqrt(3)/2, ezeket fejből illene tudnod, legalábbis a matematikában járatosak fejből tudják.
Ha valaki tudja, akkor a baloldalon megpillantva 1/x-et és sqrt(3)/x-et szinuszok közelében rögtön belegondol, hogy annak van-e köze az említett nevezetes szögekhez és szinuszaikhoz és akkor megvan a megoldás. A jobb oldalon a nevezetes 90 fok szintén nevezetes szögek keresése felé írányítja az ember gondolatait.
Az is végiggondolható elemi módszerekkel, hogy nincs más megoldás, nem kell hozzá deriválni.
3
Köszönöm a hasznos hozzászólást:)
Esetleg egy ilyen is menne fejből neked mint matematikában jártas személynek:
arctg(5/x) = 90-arctg(5/x) + 90-arctg(5/(13-x))
Persze levezetve, nem csak bedobálva az X értékeket:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!