Hogy tudom meghatározni a ψ függvény ismeretében egy adott atompályán a csomósíkokat? (Kvantummechanika. )
Adott az alábbi két feladat. Azt sejtem, hogy valahogy a trigonometrikus kifejezéseknek kell nullát adnia, de nem látom át a szisztémát. A megoldás megvan, de sajnos nem vezeti le, hogy miért. Természetesen a feladatmegoldás gondolatmenete általánosan is érdekelne, nem csak feladatspecifikusan, de már ezek sem jöttek össze...
(θ szög a z-tengelytől való eltérést jelenti, φ pedig az x-y síkra eső vetület x-tengellyel bezárt szöge.)
A d_xz pálya szögfüggő részében a következő trigonometrikus összefüggés található:
sinθ ⋅ cosθ ⋅ cosφ
Hány csomósíkja van d_xz pályának és hol helyezkednek el ezek?
A 3d_xy-függvény anguláris része a következő:
d_xy = √(15/(16π)) ⋅ sin²θ ⋅ cos2φ
Hány csomósík tartozik a d_xy pályához és hol helyezkednek el ezek?
Minden segítséget és magyarázatot előre is nagyon köszönök!
Ó, mi sem tanultuk részletesen, csak annyit, hogy van egy olyan, hogy Schrödinger-egyenlet, abból meg ez és ez jön ki, és hogy függ a szögektől... én is várom már a bővebb tárgyalását. :)
Ellenben ha valaki meg tudná válaszolni a kérdésemet, azt nagyon megköszönném!
Hm, Fizkém II? Imádtam... Hál isten túl vagyok rajta. :D
Bocs az offér.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!