Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Téged mi bosszant a legjobban...

Téged mi bosszant a legjobban a magyar történelemoktatásban?

Figyelt kérdés
Van amin változtatnál, vagy szerinted jó úgy, ahogy van?
2021. aug. 19. 03:13
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
19%
Amit #10 írt, az szerintem is egy nagyon jó ötlet. És talán pont ezért sajnálom, hogy általános iskolában a világháborúkról nagyjából annyit tanítanak, hogy volt. És számomra sokkal érdekesebb Hitler, mint a szocializmus, mivel mai szemmel akármennyire is egyértelmű, hogy amit Hitler tett, az az egyik legnagyobb emberiség elleni bűncselekmény a történelemben, de szerintem rettentő tanulság, hogy hogyan vált a történelem egyik legnagyobb hatalommal rendelkező politikusává. Míg a szocializmusban szerintem nem beszélhetünk sikeres politikusokról, hiszen egyedül a Szovjetuniónak volt köszönhető, hogy hatalomra kerültek
2021. aug. 19. 10:16
 12/24 anonim ***** válasza:
100%

Nem láttat összefüggéseket/még egyetemen sem/. Nem tudnak kontextusba helyezni eseményeket.

Túl sok évszám, fogalom

A források alapján tanít, de ehhez a tényanyagot kellene eleve megismerni

Ideológiailag meghatározott anyagok

Frontális, unalmas oktatás

2021. aug. 19. 13:10
 13/24 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat, nagyon jókat írtatok.

Az ihlette a kérdést, hogy én külföldön élek a családommal, és a testvéremen keresztül átlátom az itteni oktatási rendszert.

Itt a történelem órákon beöltöznek, eljátszák az eseményeket, míg otthon a kivénhedt, megfáradt tanárok unalmasan ledaralják a száaz anyagot, és ennyi.

Egyetértek azzal is, hogy a számunkra nem túl releváns anyagokra túl nagy hangsúlyt fektetnek, míg a fontosabbak kapnak egy sort!!! a tankönyvben és le vannak szarva. Ilyen szó szerint létezik, emlékszem rá gimiből.

Emlékszem amikor elkezdtem 5.-ben törit tanulni, hónapokig rágtam magam azon, hogy mi a fene az az egyház, mert senki nem mondta el mit jelent, egyszerűen csak így kezdtük el tanulni az anyagot, hogy az egyházak így meg úgy. Sosem beszéltük meg, mit jelent ez a fogalom. Pedig gondolom nem sok 11-12 éves találkozott még ezzel a szóval, főleg az nem, aki nem vallásos családban nevelkedik. Végül hosszas kutakodás után úgy jegyeztem meg, hogy az egyház az a templom.

2021. aug. 19. 13:46
 14/24 anonim ***** válasza:

13. Én nem használnám a kivénhedt kifejezést. A megfáradt viszont igaz. Az egyetemen a tanárjelöltek oktatásában ma már előtérben van az élményalapú,

kooperatív tanítás, csak akkora az iskolákban a tananyag,hogy nem tud vele élni, pedig szeretne. A fiatalokat nem engedi így tanítani a mostani rendszer, mert mindent előír, azt is amit nem kéne.

2021. aug. 19. 13:52
 15/24 anonim ***** válasza:
22%

Valszeg a tori anyagoknal csak az evszam igaz biztosan. A tobbihez meg hozzakoltottek, felremagyarazzak, szeditenek, hazudnak. Az emberek meg esz nelkul elhiszik.

Ezert nem tartom semmire a tortenelmet.

Nem gyakorlatias.

Tobbre becsulom a real targyakat! Azoknak legalabb van ertelmuk, megalapozottak.

Udv: Peti(kulfoldrol)

2021. aug. 19. 14:37
 16/24 A kérdező kommentje:

A másik kedvenc az illumáti hívők.

Akik citrom.eu -n olvastak valami marhaságot, és máris önjelölt történészek lettek, megvilágosultak:

A történelem hazugság, ferdítés, át akar minket b.szni az a bizonyos 6 zsidó.

De!!! De én, pistike, a 6 általánossal én tudom mi az igasság én ott vótam mindenütt. Engem nem tudnak átverni a szabadkőművesek!!!444!! + 1 liter nyál.

[link]

2021. aug. 19. 14:54
 17/24 A kérdező kommentje:

Elnézést kérek az előbbi durva kommentemért, nem szerettem volna megbántani senkit, pláne nem a kérdésemre válaszolókat.

Youtubon, történelmi témájú videók alatti kommentekről írtam, ahol egyszer hosszas cseverészés után valóban kiderült, hogy a szóban forgó egyén valóban színvonal alatti weboldalakról tájékozódott.

2021. aug. 19. 15:02
 18/24 anonim ***** válasza:
60%

Én utáltam a törit. De kb értem már így utólag (a végére összeállt), hogy mit miért kellett megtanulni.

Azzal egyetértek, hogy rossz, hogy újra kell tanulni.

Ami nem hangzott el, vagy átsiklottam felette és engem zavar, az az, hogy a magyarok hősként vannak ábrázolva. Hősi Árpád-kor, "kalandozások" (tudjátok, amikor mentünk kifosztani a szomszédos népeket, megerőszakoltuk a nőiket majd felgyújtottuk a falvakat), kereszténység bevezetése, Szent István (aki egy teljes népre rákényszerített egy másik hitet, megvakitatta a trónörököst stb). Hiányolom a "másik oldal" véleményét. Pl érdekelne egy auswitzi őr története is, aki bele volt kényszerítve/manipulálva ebbe. (Félre ne értsetek, semmilyen szinten nem értek egyet azzal az ideológiával)

De engem nagyon bosszant az, hogy a történelmet a győztesek írják. És nem objektív. Nincsenek olyan igazi, megkérdőjelezhetetlen igazságok, bár ez nem az oktatás hibája, ez a tárgy sajátossága.

2021. aug. 19. 15:23
 19/24 anonim válasza:
83%

Engem az, hogy keveset tanítanak a világról, a magyar történelem oktatásánal pedig túl nagy szerepet kapnak a negatív dolgok.

Eszembe jutott egy régi kérdés, miszerint a magyarok nyertek e a történelem során csatákat, mert hogy olyanokról nem tanultunk, csak folyton arról, hogy így meg úgy vertek meg minket. Hát persze hogy nyertünk, nem is keveset.

Kérdezz meg egy átlag magyart, melyik a legidősebb ország Európában. Azt fogja mondani, hogy Magyarország (mert a többiről nem tanult)

Kérdezz meg egy átlag magyart, melyik nép szenvedett a legtöbbet a történelem során, azt fogja mondani hogy a magyar. Mert csak arról tanult. Arról fogalma sincs, hogy más országokkal mi történt.

Személyes kedvencem egy trianon miatti siránkozás, amikor a válaszoló panaszkodott, hogy hát Magyarországot hogy meghurcolták bezzeg a k.csög Ausztria még területeket is kapott!!

Édes f...szom. Ő is csak a trianoni békeszerződésről hallott még, a saint-germaini békeszerződéstől azt hiszi, az egy túrórudi márka.

Ausztria még területeket is kapott??? Konkrétan a birodalma esett szét, sokkal nagyobb területeket veszített mint Magyarország.

Most belenéztem a töri könyvembe, a saint-germaini szerződésről egy hangyaszarnyi szó sem esik, én sem hallottam róla addig, amíg önszorgalomból utána nem néztem. Csak a versaillesi és a trianoni békeszerződésekről esik szó a könyvekben.

2021. aug. 19. 15:37
 20/24 anonim ***** válasza:
12%

Tényleg probléma van a történelem oktatásával, ha valaki olyanokat ír, mint a 19-es válaszoló.

Ausztria nem vesztett területeket, ugyanis a Habsburg monarchia egy dinasztikus birodalom volt, rengeteg tartománnyal, aminek az osztrák tartományok is részei voltak. Pl. mi köze volt Stájerországnak Galíciához? Amikor ez az államalakulat széthullott, nem az osztrákok veszítettek területeket, hanem a Habsburg dinasztia birodalma hullott szét. Lehet, ezt nehéz megérteni, de nem Ausztria birtokolta Csehországot vagy Galíciát vagy Bukovinát (nem is volt ilyen állam, hogy Ausztria, mert ez is különféle tartományokból állt, mint Stájerország, Alsó-Felső Ausztria stb.). Igazából amikor ez széthullott, akkor a Habsburg dinasztia által egységesen uralt államalakulat esett szét, és a németek-lakta osztrák tartományokból jött létre Ausztria, mint egy új állam. Hogy jobban megértsd, itt egy térkép az OMM tartományairól:

[link]

Ez nem egyenlő Magyarország szétszakításával, ami egy ezeréves államalakulat volt!

2021. aug. 21. 12:15
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!