Téged mi bosszant a legjobban a magyar történelemoktatásban?
Hogy a világháborúk oktatására nem egyenlő hangsúlyt fektetnek, ami nagyon meglátszik a társadalmon.
A magyaroknak egyetlen egy világháború létezik, a második. Az is kimerül a többségnek annyiban, hogy HiTlER vS SzTáLiN 🤤
Amikor egy facebook kommentben egy felnőtt férfi megkérdezte hogy Magyarország hogy keveredett bele az első világháborúba, konkrétan rámjött a libabőrös szekunder szégyen.
Az első világháború sokkal nagyobb figyelmet érdemelne, legalább annyit kéne foglalkoznunk vele itt Magyarországon, mint amennyit az angolok teszik.
Szégyen, hogy egy átlag magyar azt sem tudja, hogy hogyan és mikor kezdődött.
Értelmetlen, hogy 2x kell megtanulni kvázi ugyanazt. Kezdjék el ugyanúgy 5.től a kellő alapokkal és részletességgel, majd 12.ben fejezzék be úgy, hogy átadtak mindenféle szükséges tudást.
Vicc, hogy 5.-8.ban ledaràlják, majd részletesebben ugyanazt megtanítattják 9.-12.ben
Én most érettségiztem középszinten de nagyon utáltam.
Mikor megláttam a töri érettségit, csak pislogtam kimeredve. Végül 51%-al ez lett a legrosszabb.
Én szerintem amit kiemelnék, az az, hogy túl tömény. Túl sok felesleges információt kérnek számon.
Azért ez eléggé egyéni preferencia kérdése :) Inkább csak meglátásokat osztanék meg:
- Belülről haladnék kifelé, azaz helytörténettel kezdenék
- Ami teljesen hiányzik, az a távlatok, a folyamatok bemutatása; itthon nemzeti történelmeket tanítanak, de hiányzik a nagyobb folyamatok bemutatása, ezért nem tudjuk pl. Magyarországot sem értelmezni a történelmi kontextusokban
- Volt egy kezdeményezés a szomszédainkkal egy közös történelemkönyv létrehozására, így láthatnánk szomszédaink nézőpontját is a saját történelmünkkel kapcsolatban
- Amit 2-es is írt, túl sokat foglalkozunk a politikával, hadtörténettel, gazdasággal, miközben jobban érthetőek lennének a folyamatok a hétköznapi többség életének megismerésével
- Tudom, hogy gyakran jelentéktelen és irreleváns, de nekem fáj, hogy sok régióval alig foglalkozunk; egy-egy oldalnyi összefoglaló beleférne az ENSZ 22 statisztikai régiójáról, hogy ne legyen fehér folt mondjuk Közép-Ázsia vagy Nyugat-Afrika; így földrajzilag is kiegyensúlyozottabb ismereteink lennének
- Ugyanez vonatkozik az időbeliségre is; tudom, hogy nem véletlenül vannak súlypontok, de zavar, hogy pl. a huszadik századdal sokkal többet foglalkozunk, mint a 12. századdal. Emelje fel a kezét, aki tud bármit a 12. századi magyar történelemről. Na ugye :) Legalább egy összefoglaló szintjén legyen egy időben is kiegyensúlyozott leírás, hogy ne a huszadik századot tartsuk mindennek az alfájának és ómegájának, az is csak egy évszázadnyi történelem volt
A kőműves a Kelemen a könyves meg Kálmán.
Tönkre tette életét egy furcsa női ármány.
Béla sajnos Istvánt nem láthatta,
5 éves volt, mikor Kálmán megvakíttatta.
Ennyi.
-Állampolgári ismeretek teljes hiánya (miközben ez a neve a tárgynak)
-Rengeteg felesleges dolog. Biztosan nagyon fontos volt a pun háború, de erre heteket szentelni…
Ahogy a többi tantárgy oktatása, úgy a történelem oktatás is gyenge színvonalú. Elmaradott!
A történelem, az életünk tanító mestere.
Ahhoz, hogy megértsük a múltat, a jelen helyzetet kell megérteni. Majd visszafelé haladva összehasonlításokat végezni. Figyelni az érdekekre, ellentétekre, motivációkra, nyersanyagra, utánpotlásra, egyéb ok-okozati összefüggésekre.
Bár, szerintem a töri anyag nagy része kamu. Hatalmi érdekek szabályozzák, ki, mit, mikor, kikről, mit írhat le.
Én személy szerint történelem oktatás helyett, ember ismeretet, manipuláció felismerését(Rábeszélőgép c. könyv), érdekérvényesítést, politikai sakkjátszma megértését, érvelési hibák felismerését, retorikát, érzelmeken való uralmat, tudományos gondolkodást, logika oktatását, egyéb törvényszerűségek felismerését tanítanám.
Mert minden konfliktus, manipuláció mögött a fentiek találhatók meg!
Jobb, ha az ember védve van az ilyen kártékony emberektől!
Lásd diktátor-félék, egyéb hatalom éhes, parazita embercsoportok, pártok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!