Miért lett ilyen értéktelen a diploma Magyarországon?
A legtöbb szakmunkás ma már jóval többet megkeres egy diplomásnák. Egy kőműves vagy egy szobafestő is többszörösét megkeresi az építőmérnök fizetésének. Egy csomó embert ismerek, akik diplomával recepción meg futárként vagy taxisofőrként dolgoznak
Diplomások közül egyedül az informatikusok keresnek jól, a többi egyáltalán nem egy nagy durranás.
Három pontban a véleményem:
1. Szakmunkásként is a legtöbb esetben csak vállalkozóként keresel jól, de vállalkozó meg mindenki egyszerűen nem lehet.
2. A legtöbb szakmunkás, mint például a festő, kőműves, a napszámban dolgoznak, reggel rakétával indítanak, majd azzal is fejezik be a napjukat. Le vannak csúszva, némely réteg csöves is, koszosak, éppen megélnek.
3. Inkább tanulok 3-5 évet egyetemen és keresek ugyanannyit irodában, mint az aki térdepelve csempézi a konyhákat, az egészségével játszadozva, minden nap kemény fizikai munkát végezve.
Egyébként meg minden munka munka. Nem értem miért zavar egyeseket, hogy valaki mást akar dolgozni, és hogy valakit miért néznek le a választása/lehetősége miatt, legyen az bármi is.
Énis ismerek olyat, aki szerint ha nem fizikai munkát csinálsz én nem dolgozod minden nap magad retkesre az nem munka, vagy az amit az "irodista" csinál az szintén nem munka és éhen is halhatnának ha nem lenne munkás. Majd rá pár hétre beteget jelentett a könyvelő és napokat késett a fizetése, azt se tudta hogyan bírja ki anyagilag azokban a napokban, de még abból se döbbent rá, hogy mindenki ugyanolyan fontos egy fogaskerék rendszerben :)
Mármint külpolitikai szakértők mit dolgoznak magyarországon? Nem tudom, valószínűleg kapnak egy baromi jól fizető külpolitikai helyet.
“ Én diplomával kaptam volna 180-at”
Mert szar diplomád van.
Én 2004-ben voltam pályakezdő, akkor volt 200 ezer a kezdőfizetésem, de nem is valami alibi bufeszakra jártam, mint saját bevallásod szerint te.
A hiba a te készülékedben van.
Tízet teszek egy ellenében, hogy az évfolyamtársaid között van aki maradt a diplomája szerinti szakmájában és jól keres. Ahogy nyilván van aki rossszul, és mégis csinálja, mert szereti.
Te vélhetően bármihez kezdesz végül az életeddel, mindíg elégedetlen leszel.
Vannak akik elhelyezkedtek vele, de egyik se Mercedessel jár.
Közszférában nem lehet jól keresni. Alacsony bértáblás fizetések vannak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!