Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Miért lett ilyen értéktelen a...

Miért lett ilyen értéktelen a diploma Magyarországon?

Figyelt kérdés

A legtöbb szakmunkás ma már jóval többet megkeres egy diplomásnák. Egy kőműves vagy egy szobafestő is többszörösét megkeresi az építőmérnök fizetésének. Egy csomó embert ismerek, akik diplomával recepción meg futárként vagy taxisofőrként dolgoznak

Diplomások közül egyedül az informatikusok keresnek jól, a többi egyáltalán nem egy nagy durranás.

2021. aug. 11. 11:19
1 2 3 4 5
 11/48 A kérdező kommentje:

Diplomával nehezebb is vállalkozni. Ha vagy pl szobafestő, akkor elég egy ecset meg egy vödör festék és már vállalkozhatsz

2021. aug. 11. 11:40
 12/48 anonim ***** válasza:
93%

Mert hamis állításokból indulsz ki.

Maximum annyi mondható el, hogy vannak olyanok, akik szakmával is jól keresnek, vagy diplomával is rosszul. De átlagot nézve jóval többet keresnek a felsőfokú végzettséggel rendelkezők.

[link]

2021. aug. 11. 11:43
 13/48 anonim ***** válasza:
94%

Nekem egy mérnöki diplomám van. Egyetem mellett nem találtam gyakornoki munkát a kötelezően felül és őszintén szólva túl sok időm sem volt rá az egyetemi teendők mellett.

Végzés után sehova nem kellettem tapasztalat nélkül. Több hónap intenzív keresés után elhelyezkedtem egy másik területen, ahova nem kellett diploma

Hogy mi a probléma? Túl sokan végeznek, nincs elég munkahely. Ráadásul az egész oktatás elavult, semmi gyakorlati, hasznos információt nem kap az ember. Nem érdekli a munkahelyet, hogy mennyi elméletet tudsz, ha nincs gyakorlatod. Válogathatnak a jelentkezők közt.

Szakmunkásokból kevesebb van, egyszerűbb alkalmazottként is elhelyezkedniük, valamint tapasztalat után akár vállalkozást is indíthatnak.

De nem véletlenül jelentkeznek kevesebben, mint egyetemre. Ki akarna 45 évig kemény fizikai munkát végezni? Mindenki inkább egy irodai, klímás, homeofficeban végezhető munkára vágyik.

Nem minden a fizetés szerintem.

2021. aug. 11. 11:50
 14/48 anonim ***** válasza:
72%
Telítődtek a diplomás munkahelyek, nincs többre szükség.
2021. aug. 11. 12:06
 15/48 anonim ***** válasza:
96%

Magyarországon a diplomás átlagfizetés körülbelül kétszerese a nem diplomásnak. Ez nemzetközi összehasonlításban egy elég magas érték.

Vannak diplomák, amelyek rosszul fizetnek (pl. tanárok), de kismillió osszuk fizető nem diplomás szakma is van.

Arról nem is beszélve, hogy az értelmiségi (“diplomás”) szakmák nagy része 50-60 évesen is gond nélkül művelhető, míg ez a kétkezi munkák jó részéről nem mondható el.

2021. aug. 11. 12:21
 16/48 anonim ***** válasza:
98%

Jó dolog ezt a sok okosságot hallgatni.

Mindeközben a hivatalos statisztikák szerint az egyetemi diplomások között a legkisebb a munkanélküliségi ráta.

Mégpedig kb a fele az érettségizettekének és szakmunkásokénak, és a tizede a szakmával sem rendelkezőkének.

[link]

2021. aug. 11. 12:25
 17/48 A kérdező kommentje:
A diplomások nagyobb része nem diplomás munkát fog végezni. Nagyrészük megy a mekibe vagy az aldiba
2021. aug. 11. 12:33
 18/48 anonim ***** válasza:
25%

A nem diplomások meg még így is többen munkanélküliek, mert a Mekibe meg az Aldiba sem kellenek.

2021. aug. 11. 12:39
 19/48 A kérdező kommentje:
Mert, már oda jutottunk, hogy a mekiben is elvárás a diploma? Érettségi oda már nem is elég?
2021. aug. 11. 13:23
 20/48 anonim ***** válasza:
78%

Te állítottad, hogy a Meki vagy az Aldi tele van diplomásokkal.

Tehát ha igazad van, akkor igen, oda nem elég az érettségi.

2021. aug. 11. 13:33
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!