2022-es nyelvvizsga amnesztiára van esély?
"megfontolják-e azt a felvetést, hogy nincs is értelme a nyelvvizsga kötelezettségnek a diplomához"
Ezt azért én annyiban finomítanám, hogy vannak olyan szakok, ahol nincs értelme, el kéne törölni. Műszaki diplomát nyelvvizsga nélkül nem adnék.
Kicsi az esély.
Nem leszek népszerű. Én a felsőoktatásba való bekerülés bemeneti feltételének tenném a nyelvvizsgát.
A közoktatásban általában harmadik osztályban kezdődik a nyelvoktatás. Általában heti 4 nyelvóra van. Harmadikban és negyedikben 2-2. Ötödikben és hatodikban 3-3. Hetedikben és nyolcadikban 4-4. Kilencediktől 5. Ha angol faktot választasz akkor még heti plusz 1 vagy 2. A gyerekemnek ennyi nyelvórája volt. Ez több, mint 1000 nyelvóra.
A lányom aki egy átlagos képességű diák, simán megcsinálta az emelt angolt (87% ami nyelvvizsgával egyenértékű) különtanár nélkül. Igaz odatette magát.
Lehet szídni a nyelvoktatást, de azért egyes diákok tanuláshoz való hozzáállását is meg kell említenem. Lehet akármilyen szuper az angoltanár, ha a diák lusta mint a dög akkor is le tud érettségizni középszinten egy négyesre mert a sok nyelvórán ragadt rá valami de nyelvvizsgától fényévekre van.
9-es Hát hiszed vagy sem, nem ez az általános.
Én első osztálytól kezdve tanultam németet, de gimnáziumban hiába kerültem be a haladó csoportba, a nulláról kellett újrakezdenünk a németet (mert a tanár ehhez ragaszkodott, hiába írtunk szintfelmérőt) és gyakorlatilag csak visszafejlődtünk. Eszméletlenül lassan haladtunk, mindent milliószor elismételt és egy idő után konkrétan a kezdő csoport már előrébb tartott a tananyagban mint mi. Ráadásul ez a tanár csak két évig tanított minket és az utána következő katasztrofális volt, mert semmit nem csináltunk. Minden egyes óra azzal telt el, hogy magyarul panaszkodott, rinyált, kesergett, nekünk meg kussban ülve azt kellett hallgatni. Néha rájött, hogy írjunk dolgozatot, de azok rendre rosszul sikerültek a legtöbbeknek, mert amúgy nem csináltunk semmit az órákon, nem is vettünk át semmit. Úgyhogy én a németről gyakorlatilag le is mondtam nyomban.
A gimiben kezdtem angolt tanulni. Egy csoportban 30+ fő volt és a négy év alatt volt csak az én csoportomban 5 különböző tanár. Angolból már van felsőfokú nyelvvizsgám, a gimiben emelteztem is a negyedik év végén, de ehhez a gimi gyakorlatilag egyáltalán nem járult hozzá…. Külön órákra jártam nyaranta, év közben is akár és egyénileg is nagyon sokat tanultam. Miközben az osztálytársaimnak még 12. osztályban az érettségi előtt is azt kellett magyarázni, hogy E/3-ban teszünk egy s-t az ige végére…
Az én osztályomban nem volt egyetlen egy olyan diák sem, aki magántanár stb. nélkül nyelvvizsgázott volna vagy akár normális érettségit írt volna. És egy emelt reál szakos osztályról van szó, ahol mindig bőven 4 felett volt az átlag, a legtöbb tárgyból ötös volt a többség, az érettségik is jól sikerültek, gimi alatt versenyekre jártak és végül mindenki továbbtanult egyetemen. Aki olyan szakra ment, az már végzett is. Szóval alapvetően nem a “lusta dög” kategóriába tartoztunk, de minősíthetetlen volt a nyelvoktatás az iskolánkban és, ha pl. kellett volna nyelvvizsga az egyetemi felvételihez, akkor az osztályunk több mint fele elesik ettől a lehetőségtől.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!