Lehet, hogy ezzel teszem tönkre az életemet? Nem tudom, mit tegyek, segítséget, tanácsokat kérek!
21 éves vagyok és az élettársammal élek. Az a helyzet, hogy eddig dolgoznom kellett majdnem minden hónapban, amikor nem, akkor mást intéztem, ami mellett nem tudtam dolgozni. Így nem tudtam befejezni a gimnáziumot. A 12. osztály lett volna vissza, de azt már nem bírtam munka és házimunka mellett. A 11.-et is nagyon nehezen tettem le, mert nem vagyok egy lángész, aki munka mellett is simán tanul. Most a páromnak megemelték a fizetését, így segít, hogy meglegyen az érettségim, 3 év kihagyás után visszavettek egy iskolába nappalira, de csak 11.-től, mert sokat felejtettem ez idő alatt. Ez az utolsó évem, amikor még térítésmentesen tudom letenni az érettségit, ugyanis 23 éves kor felett ez díjköteles, ráadásul akkor más nappalin nem lehet. Azzal nincs gond, hogy nappalira nálam fiatalabbak járnak, mert átlag 17-19 évesnek néznek az emberek, idegenek is. Csak sminkkel nézek ki annyinak, amennyi vagyok, de ha elkezdem végülis a sulit, akkor majd nem fogok sminkelni.
Most viszont bejött egy olyan lehetőség, hogy anyukám segítene kijutni külföldre, mert ő kijutott külföldre a hónap elején. Talált nekem olyan munkát, ahol 12 óra alatt megkeresnék 20000 Ft-nak megfelelő összeget. Ráadásul az angolom egész jó. Nem vagyok profi, de társalgási szinten boldogulok. Valahol a középfok alja van meg, kb. a fele igeidőt használom.
Mindig ez van, hogyha hosszú idő után végre valami sikerül, akkor utána más lehetőségeket is behoz az élet, hogy dilemmában legyek. Lehet, hogy soha többet nem adódna ilyen alkalmam, hogy külföldön jól keressek, de lehet, hogy olyan alkalmam sem adódna soha többet, hogy letegyem az érettségit. Lehet, hogy örökké kispénzen kell majd élnünk amiatt, ha én most nem megyek ki külföldre. De félek, hogyha nem lesz meg az érettségim, akkor később nem találok majd munkát külföldön sem és itthon sem. És mi van, hogyha most jól keresek külföldön fél évig, utána meg nem sikerül jól keresnem később...? Nem tudom, mitévő legyek. A családban mindenki azt mondja, jól teszem, ha leteszem az érettségimet - nekik már diplomájuk vagy legalább szakmájuk van -, kivéve anyám. Szerinte inkább külföldre kéne mennem. (Ő sose akarta, hogy letegyem az érettségit.) Attól félek, hogy rosszat fogok választani és tönkreteszem az életemet. De ezt nem akarom.
Melyikkel megyek többre, ha meglesz az érettségim, vagy ha külföldön most sokat keresek (nem tudom, akkor később is jól keresnék-e ott...)?
"23 éves kor felett ez díjköteles, ráadásul akkor MÁS nappalin nem lehet"
elírtam, így akartam:
"23 éves kor felett ez díjköteles, ráadásul akkor MÁR nappalin nem lehet"
Köszönöm a gyors választ!
Szegény lány. :( Nekem legalább nagyon rendes a párom.
Segítettél ezzel, amit írtál, de sajnos még mindig dilemmában vagyok. Mások is írjanak! Köszi
első vagyok, ez is igaz amit az utolsó írt :)
kint senkit sem érdekel az érettségi, bnőm középsuli alatt nyaranta járt ki németbe, úgy dolgozott... nehéz dolog, ésszerű tanácsot nem tudnék adni, bnőm esete meg nem elrettentő példa volt :) szerintem menj ki, dolgozz ott, szedd meg magad, majd hazajössz, leérettségizel, és fősulira is mehetsz, a pénz amit meg megkerestél, befektetheted vmibe :)
Szia!
Bocsi, ha tök mást írok, de direkt nem olvastam el a válaszokat, csak a kérdésedet...
Én a helyedben biztosan az érettségit választanám, külföldön ha jól sejtem, nem akarsz végleg menni, és nem is stabil, fix kereset ez, hanem előfordulhat, hogy csak ideig-óráig jó.
Ellenben ha itthon elvégzed a középsulit, érettségid lesz, azzal elfogadható, sőt, ha ügyes vagy, jó színvonalú életetek lehet.
Gondolj bele, hazajössz, érettségi nélkül már pénztárosnak sem vesznek fel, igaz, hogy mára általánosnak mondható dolog, de szinte mindenhol, vagy netán megkockáztatnám, mindenhol kérik.
Ahol nem, abból, na abból a munkából nem hiszem, hogy megélsz, vagy megélsz rendesen.
Én ezt tenném a helyedben.
Igaz, talán ez a nehezebb út, és fáradságosabb is, de hosszú távon mindenképpen célravezetőbb...
Utcsó vagyok.
Szerintem külföldön is találsz melót szinte bármikor, és ki lehet fogni jókat is máskor is.
Egyet tudnod kell: sajnos vagy nem, az itthoni munkához, léthez kb elengedhetetlen ma az érettségi, könnyű mondani, hogy menj, ne törődj semmivel, de ez szerintem elég egyszerű felfogás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!