Pszichológia vagy arab szak?
Esetleg ha valaki a véleményét is leírná azt megköszönném!
Minden segítség jól jön :)
Köszönöm a segítséget!
Esetleg külföldön is van munkalehetőség vele?
(Angolul felsőfok, német erős középfok - próbálom felhozni felsőfokra azt is illetve valamennyire beszélek spanyolul is.)
Esetleg ha valaki külön tanul még hozzá / magántanárral (bár ahogy néztem nem a legolcsóbb) akkor szorgalommal egy erős középfok - (gyenge) felsőfok összehozható?
Egyébként kultúra , vallás, töri szintén érdekel. Főleg ennek a “térségnek” :)
Köszönöm a választ neked is! :)
Köszönöm! ☺️
Nem tudom ki pontozott le titeket, én mindenkit felpontoztam :(
Azt fontos tudni, hogy az elte arab szak nem egy modern arab nyelvtanfolyam, hanem egy történészi beállítottságú filológiai szak. Azaz itt a közel-keleti kultúrával és történelemmel, klasszikus arab nyelvvel, iszlám vallással stb. ismerkedhetsz meg leginkább. Természetesen tuningolhatod magadat modern arab nyelvből is, sőt ez ajánlott is mindenféle módon (magántanárral stb.).
Nem teljesen lehetetlen vele elhelyezkedni (rokon szakon tanítok és a tanítványaink légitársaságoknál stb. el tudtak helyezkedni), és ha kifejezetten ez érdekel, akkor érdemes belevágni, de azt gondolhatod, hogy nem a bölcsészdiploma korunk legkeresettebb diplomája... Azt tudom javasolni, hogy mellette mindenképpen tanulj valami mást is párhuzamosan, a legjobb ötletem az, hogy először felvételizz arabra, és a következő évben pedig jelentkezz nemzetközi gazdálkodás (a.k.a. külkereskedelem) vagy turizmus-vendéglátás szakra a corvinusra vagy a bge-re (mindkettőn van szombati levelező), ha ki tudod fizetni a félévi kb. 300K-s tandíjat. (Ha nem, akkor nézd meg fordítva mi a helyzet, állami féléven a gazdasági szakon és mellette levelezőn önköltségesen az arab szakon. Nem tudom, most mennyi a tandíj.) Ha nem tudod kifizetni a tandíjat, érdemes diákhitelből végigjárni a fizetőset. (Ezt halál komolyan mondom.)
A pszichológiával ugyanez a helyzet és ugyanez a javaslatom. Az elhelyezkedési esélyek, ha nem akarsz pszichológus lenni, hajszálnyival jobbak, mint az arab szakkal (lehetsz cégeknél HR-es, oktatási referens, van is ilyen pszichológia mesterszak, amellyel lemosod a HR-es végzettségűeket a pályáról), de jobban jársz, ha a nappali pszichológia szak mellé betolsz egy gazdasági szakot levelezőn akár diákhitelből, ha máshogy nem megy.
Sajnos itt tartunk ma, hogy az üzleti életben alulértékelt szakok mellett valamilyen gazdasági vagy IT szakra is érdemes járni, hogy ne halj éhen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!