Szeretném elkezdeni a Járműmérnökit de lehet, hogy a gépészt kellene vagy a villamosmérnökit?
Nagyon autó közeli vagyok. Amatőr autóversenyzek, motorfelujitó üzemben dolgozok, maszkeban autót szerelgetek. De megmondom őszintén nem vagyok biztos benne, hogy ez a megfelelő döntés a jövőt illetően. Akarva akaratlanul is ki kell mondani, hogy a belsőgésű motorok nem fognak lefedni egy elkövetkező 40 éves munkaviszonyt. Szerintem 20-at se. Igy nagyon mozog bennem a kérdés, hogy kompromisszumot kell kössek, hogy nem a gépjármű szakiránynak indulok, hanem gépésznek. Bár itt sem tudom pontosan, hogy az elektromos autó mely területén tudnék elhelyezkedni. Sokkal inkább úgy látszik, hogy a cimben emlitett két szakirányt felváltja a villamosmérnöki az autóiparban. Nem vagyok rosszban a villanyal sem, jelenleg autóvillamossági képzést végzek okj-n (nem tanitanak semmit se sajnos, de főleg a virus miatt!). De valahogy egy kicsit mindig a mechanikai része érdekelt jobban.
Igazából tanácstalan vagyok. Milyen irányt választanátok a helyemben?
Egy autó nem csak motorból áll, de gondolom ezt neked nem kell magyarázni :) A felfüggesztés, a karosszéria (szilárdság, gyárthatóság, légellenállás), a féltengely mind-mind kőkemény gépész terület, amihez egy villamosmérnök nem nagyon tud hozzászólni (mondom ezt villamosmérnökként). Sőt, beszélgettem egyszer egy gépész kollégával, ő a diplomamunkáját egy autó beltéri világításából írta - hogyan lehet a fény szórásának leginkább megfelelő burát tervezni, ami gazdaságosan gyártható.
Az elektromos járművek kapcsán is sok a gépészeti feladat. Villamosmérnök nem fog csapágyazást, kormányművet vagy hidraulikus féket tervezni, a hűtés méretezését is inkább gépészre bízzák (ha már szóba hoztad a versenyzést, ott ez külön hangsúlyos). Szóval a gépésszel sem nyúlsz mellé (a járműmérnöki amúgy is egy specializált gépész képzés), főleg, ha inkább a mechanikai rész érdekel. Az biztos, hogy a gépészetet nem fogja helyettesíteni soha teljesen a villamosság.
De hogy haza is beszéljek egy kicsit: a hajtás villamos méretezése mellett az irányítási algoritmusok fejlesztése szerintem nagyon szép terület, ahhoz pedig leginkább a villamosmérnöki diploma ad jó alapot. A döntés a tiéd, sem a gépész, sem a villamos területtel nem jársz rosszul!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!