Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Szeretném elkezdeni a Járműmér...

Szeretném elkezdeni a Járműmérnökit de lehet, hogy a gépészt kellene vagy a villamosmérnökit?

Figyelt kérdés

Nagyon autó közeli vagyok. Amatőr autóversenyzek, motorfelujitó üzemben dolgozok, maszkeban autót szerelgetek. De megmondom őszintén nem vagyok biztos benne, hogy ez a megfelelő döntés a jövőt illetően. Akarva akaratlanul is ki kell mondani, hogy a belsőgésű motorok nem fognak lefedni egy elkövetkező 40 éves munkaviszonyt. Szerintem 20-at se. Igy nagyon mozog bennem a kérdés, hogy kompromisszumot kell kössek, hogy nem a gépjármű szakiránynak indulok, hanem gépésznek. Bár itt sem tudom pontosan, hogy az elektromos autó mely területén tudnék elhelyezkedni. Sokkal inkább úgy látszik, hogy a cimben emlitett két szakirányt felváltja a villamosmérnöki az autóiparban. Nem vagyok rosszban a villanyal sem, jelenleg autóvillamossági képzést végzek okj-n (nem tanitanak semmit se sajnos, de főleg a virus miatt!). De valahogy egy kicsit mindig a mechanikai része érdekelt jobban.

Igazából tanácstalan vagyok. Milyen irányt választanátok a helyemben?

2020. okt. 5. 19:29
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Egy autó nem csak motorból áll, de gondolom ezt neked nem kell magyarázni :) A felfüggesztés, a karosszéria (szilárdság, gyárthatóság, légellenállás), a féltengely mind-mind kőkemény gépész terület, amihez egy villamosmérnök nem nagyon tud hozzászólni (mondom ezt villamosmérnökként). Sőt, beszélgettem egyszer egy gépész kollégával, ő a diplomamunkáját egy autó beltéri világításából írta - hogyan lehet a fény szórásának leginkább megfelelő burát tervezni, ami gazdaságosan gyártható.

Az elektromos járművek kapcsán is sok a gépészeti feladat. Villamosmérnök nem fog csapágyazást, kormányművet vagy hidraulikus féket tervezni, a hűtés méretezését is inkább gépészre bízzák (ha már szóba hoztad a versenyzést, ott ez külön hangsúlyos). Szóval a gépésszel sem nyúlsz mellé (a járműmérnöki amúgy is egy specializált gépész képzés), főleg, ha inkább a mechanikai rész érdekel. Az biztos, hogy a gépészetet nem fogja helyettesíteni soha teljesen a villamosság.

De hogy haza is beszéljek egy kicsit: a hajtás villamos méretezése mellett az irányítási algoritmusok fejlesztése szerintem nagyon szép terület, ahhoz pedig leginkább a villamosmérnöki diploma ad jó alapot. A döntés a tiéd, sem a gépész, sem a villamos területtel nem jársz rosszul!

2020. okt. 5. 22:54
 2/4 anonim ***** válasza:
Sosem ertettem ezt, az elektromos auto miert lenne a gepeszet halala? Attol, hogy mas hajtast kap, miert kellene rogton villanyossa meg infossa atkepezni magad? Ha ennyire autokozeli vagy, akkor pontosan latod, hogy az elekteromos autok is mennyi mechanikaval, mennyi gepeszeti fejlesztessel vannak tele, es ez addig igy is fog maradni, amig vannak benne mozgo alkatreszek es nem egy magneses terben levitalo ize lesz az egesz "auto".
2020. okt. 5. 22:58
 3/4 anonim ***** válasza:
Én sokkolta inkább gépészre mennék és azon belül specializálódnék járműves irányba.
2020. okt. 6. 06:25
 4/4 anonim ***** válasza:
Nem igazán értek a gépészethez, lassan végzős villamosmérnök hallgató vagyok, szóval a gépészmérnöki diplomával is bőven meg fogsz élni..
2020. okt. 8. 11:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!