Írnátok nekem az alábbi szakokról:villamosmérnök, gépészmérnök, építőmérnök, programtervező informatikus, matematikus, (járműmérnök, közlekedésmérnök)?
Nehézségre szerintem kb. egy szinten vannak, talán a villamosmérnök lóg egy lehelletnyit ki, de szerintem nem számottevő.
Szóval mindegyikhez igen komoly matek tudás kell (illetve majd amit az egyetemen szedsz fel).
Programtervezőt leszámítva mindenhol szükséges a fizika, csak annak más-más fejezetei nyílván.
Amúgy a helyedben az építő/építészmérnököt kilőném egyből (hacsak nincs családi vállalkozás, vagy biztos meló cégnél), mert nagyon rosszul keresnek de baromi sokat dolgoznak.
Egyetemen nem tanulsz minden nap, csak ZH-k/kisZH-k előtt... Nincs felelés, meg váratlan röpdolgozatok. De ha tanulsz, akkor a hétvégék rámennek, hétköznap 1-2 óra, de csak ha beugró, kisZH, nagyZH lesz másnap...
Én villamosmérnökin vagyok, szerintem érdekes szak, persze az oktatáson lehetne sokat változtatni.
Alapok:
- RLC hálózatok
- félvezetők
- C/C++ programozás
- jelfeldolgozás/méréstechnika
- logikai hálózatok/mikroprocesszorok
- számítógép hálózatok
Főbb irányok:
- beágyazott rendszerek (programozás, hardvertervezés)
- villamos energetika (erősáram, transzformátorok)
- mikroelektronika (ez gagyibb, mint aminek hangzik: tervezés/gyártás)
- infokommunikáció (antennák, IPTV, számítógép-hálózatok)
Nagyon sok felé lehet menni az autóipartól az egészségügyig.
Gépészmérnöki:
Alapok:
- statika
- dinamika
- rezgéstan
- áramlástan
- hőtan
- CAD
- anyagismeret/kémia
Főbb irányok:
- anyagtechnológia (polimerek, föccsöntés, hegesztés)
- épületgépészet (klímák, hűtés-fűtés)
- folyamattechnika (áramlások, vegyipari gépek)
- gépészeti fejlesztő (elektrotechnika, irányítástechnika)
- gépgyártástechnológia (digitális gyártás, mesterséges intelligencia, forgácsolás)
- géptervezés (gépszerkezetek, mezőgazdasági gépek)
Itt is elég sok felé lehet menni, a villamos után ez a második legjobb.
Villamosmérnök vagyok, nem egy könnyű szak, de szeretem a munkám. Erősáramban dolgozok amúgy.
A gépészmérnöki és a járműmérnöki szakma is nagyon tetszik, szívesen foglalkoznék belső égésű motorokkal nagyon, de a mostani helyzetem is jó.
Annyi hozzá, hogy a gépészmérnök ismerőseimnél többet keresek villamosmérnökként. De szép szakma az is nagyon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!