Ezt egy ötödikes gyereknek ténleg meg kell tudnia oldani?
Egy derékszögű háromszög egyik befogójának hossza kétszerese a másik befogó hosszának. A két befogó összege cm-ben 12. Mekkora a háromszög köré írható kör kerülete, területe?
Meg tudom oldani, nem azért raktam fel a kérdést, de egy ötödikes gyereknek szerintem nehéz.
19-re
Jól csináltad, de a területet nem teljesen értem. Szépen leírtad, hogy r^2×pí, de a megoldásban nem jelezted a négyzetreemelést.
Amúgy jó, beírhatsz egy pirospontot :)
Szerintem jó ha már ötödikesen is gondolkozik ilyen példákon. Házinak nem adnám fel, mert olyan dolgokra is rákérdez, amit még nem tanultak. De szorgalminak, a tananyagon túlmutató példának jó.
És ahogy már többen is írták, itt kell tudni egyenletet rendezni, kell ismerni a Thálesz-tétel megfordítását, a Pitagorasz-tételt, a kör területének és kerületének a képletét. Ez egy középszintű érettségin is elmenne a könnyebb feladatok közé. Aki úgy gondolja, hogy nem nehéz, az bizonyítsa be a fenti tételek bármelyikét (lehetőleg oda-vissza és ne is emlékezetből, hanem valami új konstrukcióval ;) )
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!