Ezt egy ötödikes gyereknek ténleg meg kell tudnia oldani?
Figyelt kérdés
Egy derékszögű háromszög egyik befogójának hossza kétszerese a másik befogó hosszának. A két befogó összege cm-ben 12. Mekkora a háromszög köré írható kör kerülete, területe?
Meg tudom oldani, nem azért raktam fel a kérdést, de egy ötödikes gyereknek szerintem nehéz.
2020. szept. 28. 08:41
11/27 anonim válasza:
Össze-vissza pontoznak itt olyanok is, akiknek lövésük sincs az egészhez. Jó pontot kapnak érte, talán ezért csinálják. Nem érdemes velük foglalkozni.
12/27 anonim válasza:
"Bocsánat, de ehhez CSAK a Pitagorasz tétel kell, uyganis az átfogó megegyezik a körül írt kör átméröjével, a kör területe/kerülete még nálunk az 5. elején már szerepelt"
És azt honnan lehet tudni, hogy az átfogó megegyezik az átmérővel?
14/27 anonim válasza:
Onnan, hogy ha az átmérő két metszéspontjából a kör tetszőleges pontjára szakaszokat húzol akkor az így kialakuló háromszög mindig derékszögű lesz. Ugyanez megfordítva: a derékszögű háromszög köré húzott kör átmérője a háromszög átfogója.
15/27 anonim válasza:
Én is tudom, a kérdés költői volt...
Csak azt akartam megmutatni, hogy nem elég csak a Pitagorasz-tétel, ahogyan a válaszban sugallták.
16/27 anonim válasza:
Ebben mi a nehéz nektek ehez még tétel se kell hiszen 12 cm a két befogó összege, az egyik befogó kétszerese a másiknak tehát 8 cm és 4 cm-esek a befogók és eszerint 8 cm sugarú kör írható köré és ebből kiszámíthatod a többi dolgott.
17/27 anonim válasza:
Nem nehéz, de ötödikben nem tanulnak ilyesmit, ergo egy átlag ötödikes hozzá sem tud szagolni a feladathoz, mert azt sem tudja, mi az a befogó.
18/27 anonim válasza:
Ez inkább egy 8. osztályosnak való feladat. De inkább 9. Egy átlagos 8.-os lehetséges, hogy rajzot sem tudna készíteni a feladathoz. A Pitagorasz tételt 8.-ban tanulják. A Thalesz tételt pedig lehetséges akkor sem csak 9.-ben
20/27 anonim válasza:
Majdnem, csak elfelejtetted négyzetre emelni a legvégén az r-et. Az utolsó sor nem jó.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!