Miért szólt a vezetés oktatóm azért, mert kuplung nélkül indítottam el a motort üresben?
Mai nap kezdtem el a vezetést. Rutinpályán beültünk az autóba, mondta nekem ,hogy na akkor áljj oda a bólyákhoz. Én ráléptem a fékre, a veáltót megrángattam jobbra-balra, hogy tudjam h,ogy üresben van, elfordítottam a kulcsot, beindítottam a motort. Ekkor rámszólt, hogy kuplung!!! Én kérdeztem, hogy miért? nem nyomtam le! Erre mondja: Épp ez a baj! A kuplungt mindig le kell nyomni!
Most komolyan? oktató létére nincs tisztába egy autó működésével? Ha üresben van a váltó tök mindegy mit csinálsz be lehet indítani a motort. A váltóba beérkező hajtó tengely forogni fog, de mivel nincs kapcsolat két tengely között a fogasekrekek által, így a hajtott, kimenő tengely nem fog forogni. Teljesen szükségtelen lenyomni a kuplungot.
Ha sebességben van, akkor kell lenyomni. Ez a lényege. Elválasztja a motor tengelyét a váltótól.
Nekem azért eléggé fura, hogy 46 évesen még nincs B-s jogosítványod... Az odáig rendben van, hogy kamionoztál és ahhoz kellett, de életszerűtlennek tartom, hogy a munkádon túl nem mentél sehova, vagy ha mentél, akkor mindenhova kamionnal, esetleg tömegközlekedéssel, és 46 éves korodra meguntad a buszozgatást. Ráadásul az odáig rendben volna, hogy csak kamionra van, de hogy ennyi kilóméter levezetése után, "vén rókaként" ne tudd, hogy miért ajánlott a kuplung kinyomása indításnál...
Nekem kamuszagú a kérdés.
És a kérdés stílusa is inkább egy fiatalabb ember "írásképe".
Én azt tanácsolom ne pattogj ilyeneken. Sok időd lehet, ha ilyeneken okoskodsz vagy fellátsz. Az oktató elmondja hogy kell csináld meg, ha nem úgy csinálod nem fognak átengedni a vizsgán. Ez hogy nem nyomsz kuplungot azonnali bukás lesz.
Gondolhatod azt hogy okosabb vagy vagy jobban tudod így van és kész, ha akarsz jogsit akkor így csinálod. Rengeteg minden lesz az oktatás közben ami nem fog tetszeni, mert szerinted máshogy jobb. Úgy kell csinálni ahogy mondja ha majd lesz jogsid akkor majd ugy csinálod ahogy akarod és ha kárt csinálsz akkor úgy is neked kell kifizetni.
Elmondták többen hogy miért szükséges, amit vagy elfogadsz vagy nem. De ez nem is lényeg, itt az a lényeg hogy vagy megfogadod amit az oktató mondd vagy sok pénzedbe fog fájni a jogosítvány.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!