Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Miért szólt a vezetés oktatóm...

Miért szólt a vezetés oktatóm azért, mert kuplung nélkül indítottam el a motort üresben?

Figyelt kérdés

Mai nap kezdtem el a vezetést. Rutinpályán beültünk az autóba, mondta nekem ,hogy na akkor áljj oda a bólyákhoz. Én ráléptem a fékre, a veáltót megrángattam jobbra-balra, hogy tudjam h,ogy üresben van, elfordítottam a kulcsot, beindítottam a motort. Ekkor rámszólt, hogy kuplung!!! Én kérdeztem, hogy miért? nem nyomtam le! Erre mondja: Épp ez a baj! A kuplungt mindig le kell nyomni!

Most komolyan? oktató létére nincs tisztába egy autó működésével? Ha üresben van a váltó tök mindegy mit csinálsz be lehet indítani a motort. A váltóba beérkező hajtó tengely forogni fog, de mivel nincs kapcsolat két tengely között a fogasekrekek által, így a hajtott, kimenő tengely nem fog forogni. Teljesen szükségtelen lenyomni a kuplungot.

Ha sebességben van, akkor kell lenyomni. Ez a lényege. Elválasztja a motor tengelyét a váltótól.

2020. jún. 30. 19:20
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
88%
Benyomva kell beindítani. Majd egyszer sebességbe hagyod, aztán a szembelévő autónak nekiklccolsz hhlyeséged miatt
2020. jún. 30. 19:40
 2/12 anonim ***** válasza:
95%
Igazából igen, biztonsági okokból. De amióta megvan a jogsim én sem szoktam kuplungozni indításkor mikor üresben van.
2020. jún. 30. 19:42
 3/12 A kérdező kommentje:

1: mert felelőtlen vagy és hozzá nem értő. Ebből jönnek a gondok.

Érteni kell és akkor menni fog. A kuplung csak a veáltó működtetéséhez kell. Indítás után ha sebességbe akarom rakni, akkor előtte lenyomom a kuplungot. ilyen egyszerű. Ennyi erővel indexelni is kell motorindításkor :D

2020. jún. 30. 19:57
 4/12 anonim ***** válasza:
98%

Ha van egy hiper-szuper kocsid, ahol a váltó kulisszája még nincsen széthullva, akkor igen, elég annyi is, hogy „megrángatod” a váltókart, de egy nem annyira hiper-szuper kocsinál nem biztos, hogy ennyiből ezt meg tudod állapítani.

Kívánom, hogy mindig kifogástalan állapotú kocsit vezethess, de ha esetleg ez nem jönne össze, érdemes ezt a „praktikát” megjegyezni azokra az időkre. Az oktatód csak ott hibázott, hogy nem indokolta, hogy miért kell/érdemes indításnál kinyomni a kuplungot, hanem magyarázat nélkül kötelezővé tette (bár ez tipikus probléma a más területen tanító tanároknál is).

2020. jún. 30. 19:58
 5/12 A kérdező kommentje:
Jó, igaz én most a régebbi full mechanikus autókról beszélek, pl trabant, lada stb. Modern autókban már elektronika tiltja a motorindítást, ha nem nyomod le a kuplungot, akár üresben van akár nem. De egy trabantban, ha üresben van a vált, akkor hiába nyomod le a kuplungot, semmit nem fog változtatni, csupán annyit, hogy egy tengely forog, vagy egy tengely plusz a másik végén lévő 4 fogaskerék...
2020. jún. 30. 20:13
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

Kedves kérdező, szerintem szállj le a magas lóról, főleg úgy, hogy még csak a rutinpályán kóvályogsz.

A kuplung kinyomásának fontos szerepe van amellett, hogy meggyőződsz arról, hogy üresben van a váltó. Ha 1% az esélye, hogy elfelejted ellenőrizni a váltót, akkor 100 esetből egyszer fog megugrani az autó. Ha az üres ellenőrzése mellett a kuplungot is kinyomod, amit szintén 1% eséllyel felejtesz el, akkor 10000 esetből csak egyszer fog ugrani (nem véletlenül alkalmaznak kettős reteszelést minden biztonságkritikus rendszerben). Szóval igen, nyomd ki a kuplungot, legyen reflex minden indításkor. Sajnálom, ha az oktatód ezt nem magyarázta el neked.

2020. jún. 30. 20:30
 7/12 anonim ***** válasza:
95%
Mondja a kis suzukis mazsola a több évtizede balesetmentesen vezetőnek, hogy hozzá nem értő :D na ez a szánalmas. Kérdező, te nem állsz még készen, hogy járművet vezess, biciklizz inkabb
2020. jún. 30. 21:18
 8/12 anonim ***** válasza:
100%
Kérdező azért kell kinyomni a kuplungot, hogy kíméld az önindítót, illetve biztonsági elővigyázatosságból. Lásd még: https://www.gyakorikerdesek.hu/kozlekedes__autok-motorok__63..
2020. jún. 30. 21:32
 9/12 A kérdező kommentje:
Nanana.. Kamionról váltok autóra, ezért kell a b-s jogsi. 46 évesen még tapasztalatlan vagyok? Vezettem már eleget, tudom, hogy mit lehet és mit nem. Oda kell figyelni! Aki csak rutinból csinál mindent, pl kuplung nyomás indításnál az már életveszélyes TUDATOSAN kell!!!
2020. jún. 30. 22:31
 10/12 anonim ***** válasza:
95%
és nem gyanús, hogy mindenki az ellenkezőjét mondja, és hogy te vagy az életveszélyes?
2020. jún. 30. 22:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!