Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Kötelező a végzett orvosoknak...

Kötelező a végzett orvosoknak Magyarországon dolgozni?

Figyelt kérdés

Szeretnék orvos lenni, de hallottam valami olyasmiről, hogy aki Magyarországon végez orvosként, annak, miután végzett ?4 évet Magyarországon kell dolgoznia. Ez igaz? Nem lehetne valahogy kibújni alóla? Én nem szeretnék itt élni és dolgozni.

15/L

2010. júl. 31. 12:56
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
83%

Jól értelmezed. 6 év egyetem, aztán irány Nyugat. Elég a rezidensképzést külföldön csinálnod, az egyetemet nem kell.

A 18/l válaszolónak abban igaza van, hogy ez a legdrágább képzés, de azt nem veszi figyelembe, hogy KoMédián, szab. bölcsészeten, kereskedelem és marketingen évente ezerszer több embert képeznek, mint orvost, így rajtuk még nagyobbat bukik az állam...

2010. júl. 31. 14:07
 12/29 anonim ***** válasza:
89%

Addig még sok minden változhat, mire te eljutsz odáig, akár az alapdiplomával is ide köthetnek, ha annyira kevés orvos marad itthon. És azzal is számolj, hogy az alapdiplomát is csak Európán belül fogadják el, ergo pl. Amerikában nem. A szakorvosit meg sehol se, tehát ha te visszajössz Magyarországra kezdheted előlről, vagy ha leépítések következtében kirúgnak, és "országot váltasz"mert pl. Svédországban, Németországban amíg külföldi dolgozik a kórházban hazafit nem rúghatnak ki. Összességében elmondható, hogy külföldön se keresnek a többiekhez képest sokkal jobban, egy nővér majdnem annyit keres, mint én negyed annyi tanulás után, külföldön egy szakmunkás is meg keres nettó 1milliót. És ott mindig éreztetni fogják veled, hogy csak egy megtűrt személy vagy ideig-óráig, az első leépítésnél a külföldi távozik. Svédországban pl. ugyanúgy le kellett csípni a költségekből,mint itthon, tehát ott is ugyanúgy "élvezet" volt a gyógyítás, figyelni kellett az árakra nagyon.

Üdv.: Egy 40 éves orvos, ha van kérdésed írj bátran.

2010. júl. 31. 14:10
 13/29 anonim ***** válasza:
55%
15 vagy számolj akkor 4-5 év mire érettségizel.. attól függ miylen érettségi követelmények leszenk.. ugyna így a felvételi. Tehát jó esetben 4 év múlva kezded az egyetemet.. ki tudja lehet csak 8 év alatt végzed el a 6 éves egyetemet. Uszkve 10-12 év múlva leszel végzett általános orvos ,aki rezidensképzés előtt áll.. rezidensképzés iután is lehet menni előtte is... SZóval ennyi idő alatt még olyan sokmindne változik. Ne azzla foglakozz hanem tnaulj és dolgozz,ohgy legyne pénzed kifizetni a kimenő utat.. mert nehogy azt hidd ha elnyersz egy külföldi ösztöndíjat a szálásod, utad kajád is mi fizetjük.. azt mág neked kell... Elég a tanítattásod...
2010. júl. 31. 14:42
 14/29 anonim ***** válasza:
64%

Annyira imádom az embereket...pont az ilyenek miatt húz el innen az összes orvos...

A ti pénzetekből fizettik a taníttatásunkat?

- Mert szerinted a én anyám meg apám nem adózik? De elárulom, igen. És ha összszámoljuk, bizony már többször is kijött volna belőle a képzésem ára.

Az orvosképzésre nem éri meg költeni, de az ilyenolyan himihumi szakokra (pl kommédia), ami után a képzettek 10%-a sem tud elhelyezkedni (legalábbis azon a területen, amit tanult) az megéri, mi?

Lehet nekik csak párszázezer félévente, de ha összeszánolnánk azt a rengeteg embert, akik soha a büdös életben nem tudnak elhelyezkedni azon a pályán, bizony sokkal nagyobb összeg jönne ki.

Nem értem, hogy ezt az emberek miért nem képesek felfogni...

Szerintetek nem röhejes, hogy 6 év egyetem után egy rezidens orvos 90 ezer forintot keres? Ha szakorvos lesz (5 év után), akkor kb 110-120-at...

Ilyenkor szokták mondani, hogy "de ott a hálapénz". Nem, nincs ott. Egy rezidens nem kap hálapénzt, akármennyire hihetetlen. Sőt, a pénz 90%-át az orvosok 10%-a teszi el... A többi nem lát belőle semmit..

Talán ha normális munkakörülmények meg noráűlis fizetés lenne, akkor nem gondolkodna ennyi fiatal a külföldi munkavállaláson.

Persze, logikus, hogy az állam nem akar nekünk feleslegesen fizetni, ezt amúgy meg is értem, Ha nomális lenne a helyzet, még támogatnám is, de akkor nem csak az orvosképzésnél. Mindenki, aki állami finanszírozású szakot végez és nem abban a munkakörben helyezkedik el, amit tanult, az fizessen.

Így már nem tetszik senkinek, igaz?

És az a vicces, hogy még ezt a szivatást sem bírták normálisan csinálni. Eddig legalább egy kezdő orvos lehúzott pár évet Mo-n, mire rájött, hogy szar és el kellene mennie innen. De most már ki sem fogja próbálni, hanem külföldön kezd dolgozni. Sokat értek el vele, gratulálok.

Viszont a kérdezőnek mondom, hogy ha vki már alapból úgy áll hozzá, hogy tutibiztos nem akar ittmaradni, akkor tényleg ne itt tanuljon.

Nézz utána melyik országban lenne lehetőség tanulni.

Azt hiszem talán Bésben külföldieknek is ingyen van, csak nem tudom mik a feltételei.

2010. júl. 31. 16:48
 15/29 anonim ***** válasza:
48%

Ha külföldre akarsz menni dolgozni, akkor nagyon jól kell tudnod a nyelvet, de általában az adott országét. Csak a gyereked nem lesz idegen, te mindig az maradsz. A dédnagyanyám német volt, csak az unokája tudott igazán jól beilleszkedni.

Most már Magyarországon is sok magánkórház van, sok orvos társul és magánklinikákat hoznak létre, nem biztos, hogy el kell menekülnöd. Mivel nő vagy gondolnod kell a családalapításra is.

Nem vagyok orvos, de van külföldön, Spanyolországban saját házam, és betegként sokszor voltam kórházban külföldön. A magyar magánkórházak semmivel sem rosszabbak mint egy külföldi közkórház.

Nem lehetetlen, ha ki akarsz menni, de gondolj a lakhatásra is, ha ott bérelsz, akkor elmegy a fizetésed, úgy tudom, hogy megpályázhatsz állást vagy meghívnak.

Adószám nélkül nem kapsz fizetést, tehát vannak még apróságok, amiken el kell gondolkodnod, hogy legyen.

Még sok minden változhat mire végzel, lehet, hogy még több magánkórház lesz, ott jók a fizetések! Én is ott pengetem az utóbbi 2 évben a nehezen megkeresett forintjaimat. A magyar magánkórházban az orvosok elég jól érzik magukat!!!

2010. júl. 31. 19:52
 16/29 anonim ***** válasza:
16%
Az ilyenek miatt, mint a kérdező, nem nézem kutyába se az orvosokat úgy általában. Még ott a tojáshéj a seggén, az se biztos, hogy egyáltalán egy emelt szintű érettségit le tud-e majd tenni, de már most csak az érdekli, hogy elhúzzon innen, mert külföldön gennyesre tudja magát keresni. Na, az ilyennek nem feküdnék szívesen a kése alá, az biztos! De nem is fogok, túlélem mindet, aztán táncolni fogok a sírjukon! :<
2010. aug. 1. 07:38
 17/29 anonim ***** válasza:
Nem kell el lehet menni_ Gyurcsány
2010. aug. 1. 09:04
 18/29 anonim ***** válasza:
100%
63%-os: A rendelet úgy szó,, ha vki itt végzi a rezidensképzést, akkor köteles ÁLLAMI kórházban dolgozni. Szóval a magánkórház is felejtős...
2010. aug. 1. 10:43
 19/29 anonim ***** válasza:

Egyébként én a 40 éves orvos vagyok, azt kell, hogy mondjam, hogy magánkórházba nem a legjobbak jutnak be, oda kapcsolatok kellenek...

Tehát, akinek az édesapja nem dolgozik ott, vagy a férje, vagy nagyon jó ismerőse, az ilyesmire ne alapozzon.

2010. aug. 1. 12:35
 20/29 anonim ***** válasza:

63 %-os :

Nem vagyok orvos, és tudom, hogy nem mehet rögtön magánkórházba, én csak arra céloztam, hogy nem kell feltétlenül elmenekülni az országból.

Ha el akar menni, akkor háttér kell külföldön is, egy 15 éves számára ezt elsősorban a szülőknek kellene megteremteni. A kulturális különbségek miatt lehet, hogy nehezen talál társat, erre is kell gondolnia.

Lehet, hogy a magánkórházban nem mindig a legjobb orvosok vannak (én is észrevettem), de mindegyik helyre vihetek külsős orvost is, ha műtétre kerül sor, nem kell az ottaniakból választani.

Az a légkör azonban, ami a magánkórházakban van, nekem kell a gyógyuláshoz. És ha a közkórházban a borítékba is majdnem annyit teszek mint a magánkórházban, akkor inkább a magánkórházat választom.

2010. aug. 2. 17:57
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!