Kötelező a végzett orvosoknak Magyarországon dolgozni?
Szeretnék orvos lenni, de hallottam valami olyasmiről, hogy aki Magyarországon végez orvosként, annak, miután végzett ?4 évet Magyarországon kell dolgoznia. Ez igaz? Nem lehetne valahogy kibújni alóla? Én nem szeretnék itt élni és dolgozni.
15/L
négyet? Tízet minimum!
Mégis mit képzeltek magatokról? Az adóforintjainkból INGYEN és bérmentve kitaníttatjátok magatokat, lébecoltok az ÁLTALUNK befizetett TB-ből, és van még pofátok elhagyni az országot amint végeztetek?
Ha külföldön akarsz dolgozni, akkor tanulj külföldön a saját bukszádból!
Úgy van (jelen pillanatban), hogy végzés után még nincs semmilyen kötelezettséged, azaz itthon és külföldön is elkezdheted a rezidensképzést, és ha utóbbit választod, akkor sem kell semmit sem fizetned.
DE: Ha már elkezded Mo.-n a rezidensképzést, akkor a képzés alatt 5 évet abban az intézményben(!) kell töltened, ahol elkezdted (pl. ha debreceni létedre Sopronba vettek fel, akkor az ország másik felében kell 5 évig gürizned; sokan emiatt a pont miatt támadják a rezidensképzést, mert Mo.-n belül is röghöz köti az orvost) és még 4 évet kötelező Mo.-n töltened. Vagyis a rezidensképzéssel együtt 9 évet kell Mo.-n tölteni, különben vissza kell fizetned a képzés árát.
Csak ezzel a rendelettel azt érték el a fenti "okosok", hogy egyetem után sokan külföldön lesznek rezidensek, így még a rezidens képzés idejét sem töltik Mo.-n...
Amúgy meg lehet érteni a helyzetüket: 6 év egyetem után még van 5 év rezidensképzés, és ezalatt nettó 95ezret(azaz alig többet, mint egy takarító 8 általánossal) keresnek, míg Norvégiában már rezidensként havi nettó 1 milliót... Szakorvosként itthon már nettó 125 ezret is lehet keresni, míg külföldön nettó 2-4 milliót.
És arról még nem is szóltam, hogy külföldön 10000x jobbak a munkakörülmények (kevesebb ügyelet) és nem vernek/késelnek meg a rendelőben...
Elhiszem, hogy akik kimennek, azok "kidobott pénz" az államnak, de azt nem értem, hogy az informatikusok és mérnökök és a többiek miért mehetnek ki mindenféle megkötés nélkül??? Miért csak az orvosok nem mehetnek ki?
Arról nem is szólva, hogy a "slágerszakokon" az orvosképzés összegének többszöröse(!!!) úszik el, mivel évi 50-60ezer olyan embert képeznek, akik a diplomájukkal nem tudnak elhelyezkedni. És nekik még segélyt is kell fizetni végzés után...
Nagyon helyes, hogy itthon kell dolgozniuk x évig. Az orvosi képzés az egyik legdrágább. Szerinted megérné az államnak téged ingyen taníttatni, hogy aztán a tudásodat külföldön kamatoztasd? Mert nagyon nem.. Ha külföldön akarsz dolgozni, akkor tanulj külföldön, önköltségből. Így is kimegy a sok fiatal diplomás, legalább az orvosok maradjanak.
18/l
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!