Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Szerintetek idén lesz érettségi?

Szerintetek idén lesz érettségi?

Figyelt kérdés

Nagyon sok végzős diák felszólalt már, hogy a jelenlegi helyzetben nem lenne kedvező megtartani az érettségit a szokott feltételek szerint.

Szerintetek van esély rá, hogy az év végi jegyek fognak az érettségi eredménynek számítani?

2020. ápr. 1. 22:30
1 2 3 4 5
 11/46 anonim ***** válasza:
50%
*összehangolják, összerendezik, összeigazítják, talán ez volt az a szó, amit kerestem Vagy esetleg, összefésülik, kikalkulálják. Tehát azt, hogy akkor mennyi diákot indítsanak februárban, és mennyit majd ősszel. Hogy mennyi hely lesz, hogy biztosan elférjenek a termekben.
2020. ápr. 2. 00:28
 12/46 A kérdező kommentje:
Nehéz ez az egész helyzet mindenkinek. Nekünk kár ezen vitatkozni, hisz porszemek vagyunk a sivatagban. Majd az okosok eldöntik. Jó éjszakát
2020. ápr. 2. 00:33
 13/46 anonim ***** válasza:
60%

“Miért. szerinted az mennyire igazságos, hogy valaki 4 évet végig gülizett, tanult óráról órára, erre lehet egy olyan személy fog bekerülni a helyedre, aki két érettségi tantárgyra, arra az 1 hétre készült csak fel?“

Ha végigtanultad tisztességesen a 4 évet, akkor be fogsz jutni Ez egyébként az egyik pontszámítási módszer, ami miatt sírsz. És szerintem a többség jobban ráfekszik a két érettségi tárgyra, aminek a 4 évnyi anyagát nem lehet 1 év alatt megtanulni. Mellesleg semmit nem fogtál fel abból, amit írtam, de mindegy....

2020. ápr. 2. 00:34
 14/46 anonim ***** válasza:
83%
4 év munka egy mucsaröcsögei gyermek megőrző gimiben nem ugyan az mint 4 év a Fazekasban vagy a Veressben. És ez az érettségi jegyeken/százalékokon mindig meg is látszik
2020. ápr. 2. 01:47
 15/46 anonim ***** válasza:
100%

Nincs rá esély, hogy az év végi jegyek alapján kapott érettségivel felvételizzenek az egyetemre a diákok. Iskola és iskola között van különbség.

2005-ben matekból el lehetett fogadni érettségi eredménynek az év végi jegyet, viszont ekkor nem jelentkezhetett a diák olyan helyre ahová a matekot kérték. Tehát anglisztikára mehetett a diák, de BME-re nem. Nekik egy szombati napon újra kellett írni az érettségit.

Szerintem lesz érettségi csak ki tudja mikor. Legkésőbb augusztusban. Ha mégsem akkor érettségi hiányában elmaradnának a felsőoktatási felvételik.

2020. ápr. 2. 07:08
 16/46 anonim ***** válasza:
100%

Igazából az érettségiben pont az az igazságos, hogy nem az számít, hogy mennyit tanultál, hanem hogy mennyit tudsz. Ha valaki 1 hét alatt jobban megtanulja mint más 4 év alatt, akkor valószínűleg neki kellene egyetemen lenni. Az egyetem sem fog senkit érdekelni, hogy mennyit tanulsz, csak az a kérdés, mennyit tudsz.

Egyébként az év végi jegyes értékelés nem lenne fair azokkal szemben akik régebben érettségiztek, de most felvételiznek, mert esélyük sem lenne bejutni.

2020. ápr. 2. 09:21
 17/46 anonim ***** válasza:
100%
Nekem személy szerint nincsenek olyan rossz év végi jegyeim. Viszont ha nem lesz érettségi azt a befizetett 80.000ft -ot igazán visszapergethetnék, hogy ősszel újra elmehessek érettségire...
2020. ápr. 2. 09:31
 18/46 anonim ***** válasza:
87%

"Miért. szerinted az mennyire igazságos, hogy valaki 4 évet végig gülizett, tanult óráról órára, erre lehet egy olyan személy fog bekerülni a helyedre, aki két érettségi tantárgyra, arra az 1 hétre készült csak fel?"

Szerintem nem jól látod a dolgot, csak gondolj bele egy kicsit. Itt most nem arról van szó, hogy az igazságtalan-e, hogy lehet duplázni, ez hosszú évek óta így van, nem ezen van az alapvető hangsúly, csak te hoztad ezt fel. A kérdés, hogy igazságtalan-e, hogy valaki úgy készült, hogy elég ha a két fontos érettségit megírja jól (egyébként összességében meg a jegyei szerint semmi extra) és most elveszik tőle ezt a lehetőséget? Amire végig számított, amire sok mindent alapozott. És igen, ez rohadt igazságtalan, ezért nem is gondolom, hogy ez fog történni. Nem a te tiszted eldönteni, hogy mi a fair, ki kerül be az egyetemre. Ne aggódj, aki 4 évig óráról órára tanult, annak sikerülni fog. Hogyan teszel különbséget iskola és iskola között, tanár és tanár között? Vagy szerinted mindenhol egységesen osztályoznak? Mi van azzal, aki emelt fakultáción kapta a jegyét, magasabb követelmények mellett, ezért a jegyei alapján gyengébb, holott sokkal többet tud? Mi van azzal, aki kiemelkedő matekos, de soha nem érdekelte a magyar? Ne jusson be a matematika alapképzésre? Vagy szerinted csak azt az egy osztályzatot nézzék, amivel továbbtanulsz? Annyi egyenlőtlenség van a jegyekben, az érettségit éppen azért találták ki, hogy egységesen, egységes javítókulcs alapján a lehető legjobban össze lehessen hasonlítani a végzős diákokat (még ez sem tökéletes, de jelenleg a legjobb). Az érettségi nem csak a konkrét tudást méri, nem csak erről szól. Logikai, szövegértési, forráselemzési készségek, hogyan oldasz meg egy új, ismeretlen problémát, hogy viseled azt, hogy 1 hét alatt kell számot adni 4 éves tudásodról, a stresszt.. A lehetőség mindenkinek adott, hogy 1 hét alatt készüljön fel 2 tárgyra, neked is, ne legyél mérges arra, aki ezt kihasználja. A tesóm mérnökire készül, nagyon jó esze van a matekhoz, fizikához, infohoz, de a legkevésbé se érdekli az irodalom és történelem, meg is látszik a jegyein. Ne őt vegyék fel, mert "4 évig tanulni kellett volna mindenből"? Én is reálos egyetemi szakra járok és bár maxpontos lett az esszém, még nem kamatoztattam a tudásomat József Attila és Radnóti Miklós összehasonlító verselemzéséből, persze ki tudja.. :D A lényeg, hogy attól, hogy te folyamatosan tanultál, az nem érdemli meg kevésbé a továbbtanulási lehetőséget, aki mindent egy lapra tesz fel. Ha neki elég 1 hét, akkor valószínűleg olyan képességei vannak, hogy igenis ott a helye ugyanúgy az egyetemen, mint neked. Nem mindenki jó mindenből. Megjegyzem, nekem az évvégi jegy+összes érettségi %+pluszpont kombó lett a legerősebb, végigtanultam nem 4, de 5 évet és nem bánom, nem veszítettem vele, ahogy te se fogsz. Ettől még ha 2 tárgyra + pluszpontra gyúrok rá, éppen ugyanennyire megérdemelném, hogy ott legyek most ahol. Valaki már középiskola alatt tudja, milyen irányban szeretne elhelyezkedni és felesleges eröltetni akkor azt, ami nem fontos. Szóval elhiszem, hogy nehéz, mindenki szív most, nektek különösen stresszes lehet, fel a fejjel. Egyetemen se könnyű most, de összebeszélünk a barátokkal, napirendet csinálunk, találunk valami motivációt, próbáld te is ezt tenni. Veszteségek biztos lesznek, de rengeteg ember dolgozik azon, hogy megoldják a szituációt, sikerülni fog nekik.

2020. ápr. 2. 12:38
 19/46 A kérdező kommentje:
Köszi az érvelésed, teljesen egyetértek vele egyébként, mégis nyomaszt ez a rendszer, de hát ez van, évek óta ez működik. Egyébként most a legfrissebb hírek szerint a volt oktatásügyi miniszter javasolta, hogy vagy csak írásbeli vagy csak szóbeli legyen teljes értékű érettségiért. Forrás: eduline.hu
2020. ápr. 2. 12:55
 20/46 anonim ***** válasza:
100%

Ne hari, kérdező, de erről a hozzáállásodról a tavalyi történelem esszé körüli botrány jut eszembe, mikor (elvileg) színötös tanulók habzó szájjal fröcsögtek és rettegtek, hogy a 2-es, 3-asok majd biztos lenyomják őket, mert átnézték az esszé anyagát, ők meg nem (esszé anyaga megjegyzem, Trianon, István, Sztálin és a középkori városi élet volt - tehát full olyan témák, amiket minden kicsit is szorgalmasabb diák átnézett, a jóknak meg mindenképp illett tudni alapból is).

És igen, rohadt igazságtalan lenne, hogy én pl 12 évig tanultam rendesen, az érettségire is tisztességgel készültem, más meg most otthon ebben a pár hétben szétpuskázza a beadandóit, és azokkal kap ugyanolyan, netán még jobb jegyet is, amivel felvételizhet simán. Én meg hiába tanultam, puskázással nyilván jobb eredményt érhettem volna el én is...Na meg igen, nem egy, nem két olyan suliról tudok, ahol marha könnyű kibulizni a jobb év végi jegyet, ez igazságos lenne? Az igazságos lenne, hogy valaki csak ebben az egy (netán fél) évben tanult, a többit leszarta, de jobb jegyeket kap, mint te, aki elvileg végig mindenre felkészült?

Az meg nem érv, hogy jaj, egy hét alatt felkészült, és jobbat is ír nálad, mert ezt max akkor tudja megcsinálni, ha zseni (de akkor meg te sem mondhatod, hogy nem való egyetemre. Egyébként fizikai képtelenség egy hét alatt 4 évnyi anyagot megtanulni, és abból jelest is írni, mivel minden évből kérdeznek mindenfélét. Aki megírja 5-ösre, az igenis készült rá rendesen (min. az órákon odafigyelt), és pont. Ha neki elég volt az 5-öshöz sokkal kevesebb idő, te meg halálra tanultad magad évekig, az nem az ő hibája.

Nem mellesleg pedig a duplázás lehetősége előtted is ott áll, senki nem kényszerített rá (ha a szüleid, akkor elnézést, de az sem más hibája), hogy ének meg tesijegyekre hajts, arra sem, hogy mérnöknek készülve betéve tudd a verselemzést vagy Hammurapi intézkedéseit, te mégis tudod. Ok. Te dolgod. Senki sem fogja az egyetemen kérdezni, úgyhogy dicsekedésen kívül semmire nem mész vele, de ha tudni akarod, tudd. Csak ne tartsd magad emiatt többnek annál, aki nem tudja, DE a számára fontos tárgyakból meg jobb nálad, és ezért bekerül (ha meg te vagy jobb, te fogsz).

2020. ápr. 2. 13:21
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!