ELTE vagy SZTE BTK a jobb?
Jövőre felvételizek egyetemre. Nyelvszakos szeretnék lenni (spanyol). Melyik egyetemet válasszam?
Köszönöm előre is! :)

Én most felvételiztem mindkét helyre nyelvszakra.
Pestre azért adtam be,mert közel van.Olyat hallottam,hogy az ELTE színvonala csökken és lassan már csak a régi nevéből él.Szeged viszont jön föl.Nem tudom,lehet ezt csak azok terjesztik,akik nem kerültek be Pestre és irigység féle van bennük.
Nagyon valószínű,hogy Szegedre vesznek fel,nem bánom,ha akarom,ott is megtanulom és a város is szimpatikusabb.Majd írok neked fél év múlva.

Igen, 30 éve mondogatják, hogy az ELTE színvonala csökken, mégis a legjobb...
Általában a futottak még kategóriába tartozó, vidéki putriegyetemre járó hallgatók terjesztik ezt...No comment.
Jah, nem vagyok ELTE-s!

Szia!
Én beszéltem ELTE-s és SZTE-s oroszossal,akik egy időben kezdtek nyelvtudás nélkül.Azt mondták,Szegeden jobban haladnak(értsd.jobban tudnak már beszélni) és az órák hangulata jobb.Az ELTE-s lány viszont a tanárok "kedvességét" és az oldott hangulatot hiányolta.
Ez csak orosz szak.Érdeklődj,próbálj infót szerezni mindkét helyre járóktól.Amúgy meg szerintem az ELTE azért jobb,mert hatalmas a választék,színvonalban nem hiszem,hogy óriási különbségek vannak.A harmadik válaszolónak meg,nem tudom,melyik proli egyetemre gondolsz,de nem kell azért valakit lenézni,mert nem a statisztika szerinti legelőkelőbb egyetemre került be.

a HVG szerint az ELTE BTK az ország legjobb kara
fogalmam sincs, h milyen kritériumok alapján mondták ezt, de ha ezt mondták, az már jelenthet vmit
én nem nézek le egy vidéki egyetemistát se, mivel pl. Pécsett, Szegeden és Debrecenben stb. is vannak jó egyetemek
am. is sztem sok múlik a hozzáálláson is...egy kevésbé jó egyetemről is ki lehet jönni nagy tudással
és ez sztem fordítva is igaz...aki kettesekkel bukdácsol át pl. az ELTE BTK vmelyik szakán...az nem túl sok többlettudással hagyja el az egyetemet, arról nem beszélve, h nem sok esélye lesz mesterszakra menni
márpedig anélkül egy egyszerű BA diploma nem sokat ér sztem
persze ez csak az én véleményem
(egy ELTE BTK franciás, lassan másodéves:))

valóban ELTE BTK az első, de azért a "vidéki putriegyetemek" is ott vannak;)

ELTE-BTK-s vagyok, magyar szakos, jövőre terveztem felvenni egy nyelvszakot, de nincs az az isten. Sajnos be kell látni, hogy tényleg a nevéből él az iskola. De ez a hihetetlen propagandának is köszönhető, amit lezavarnak körülötte. A nyílt napon még "csak" az ország legjobb kara, a gólyatáborban és az évnyitón pedig már "Közép-Európa legjobb karaként" volt aposztrofálva, hát nem tudom, lehet, hogy jövőre mi leszünk "a Harvard után a világ legjobb kara". :D
És a valóság: a tanárok igyekeznek érzékeltetni a fent említett színvonalat, hogy mi vagyunk az "elit", és tegyük össze a két kezünket, hogy itt tanulhatunk. A tanárok nagy része 60 éven felüli (nyilván én csak a magyar szakról tudok nyilatkozni), kiadott már X könyvet és tanulmányt, de az óráját csak úgy tudja megtartani, ha felolvassa az anyagot könyvből. Vagy nem tartja meg, mert inkább elmeséli az életét, te meg tanuld meg ahogy akarod. Korukból adódóan az ETR-t használni nem tudják, e-mail címük ritkán van (nehéz velük a kapcsolatfelvétel), ha elmarad az óra, nem tudják közölni, mert nem tudják, hogy kell csoportmailt küldeni ETR-en keresztül, az ott feltett fórumos kérdésekre nem válaszolnak, stb.
Nem tudom, van-e még egy olyan egyetem az ELTÉ-n kívül, ami papír alapú indexet használ, elég durva vizsgaidőszak előtt ill. után (indexfelvételnél ill. leadásnál) órákig sorbanállni a TO-n, ahelyett, hogy - mint más helyeken is - online vezetnék ezeket. Az aláírásokért is rohangálni kell.
Na de hogy ne rontsam tovább az összképet, néhány pro érv az ELTE mellett:
- mégiscsak Pest. Ez később fontos lehet szakmai gyakorlatnál, elhelyezkedésnél, illetve nekünk pl. itt az Országos Széchényi Könyvtár, nem tudom, talán az fontos lehet, hogy itt van a Cervantes Intézet.
- a név. Hiába csak ez tartja már fent a BTK-t, ez fenttartja. Diákmunka keretében HR-asszisztens vagyok, így van rálátásom arra, hogy ha ugyanarra a munkára egy ELTE és egy SZTE diploma jelentkezik, akkor az előbbit fogjuk választani.
Hát nagyjából ennyi. Javaslom jelöld meg mindkettőt, aztán július elejéig úgyis módosíthatsz sorrendet egyszer. Hangsúlyozom, én a nyelvszakokat nem nagyon ismerem itt, de nem nagyon dicsérik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!