Egyetemen mindig magázni kell a tanárt?
Az egyik órát egy 30 körüli oktató tartja. Ő tegez minket, de a csoporttársaim magázzák.
Érdeklne, hogy egyetemen minden tanárt magázni kell (van ilyen etikett) és el is várják, hogy magázzák?
Még ha ő is magázna minket, akkor oké, de nem gimiben vagyunk már, hogy a tanár tegezzen mi meg magázzuk. Vagy rosszul látom? Illetlenség lenne tegeződve köszönni? 22 vagyok amúgy, a tanár meg kb. egyidős a tesóimmal.
Vagy neki kell felajánlania a tegezést?
Nálunk is van csendőrpertu néhány tanárral: többségében ezek fiatal(abb) oktatók, de van 1-2 idős is, aki tegez minket, mi pedig magázzuk.
De a tanárok többsége úgy tud magázódni, mintha tegeződnénk oda-vissza. Pl az egyik laborvezető: "Minden rendben megy, édes fiam?!" xDD
De, van csendőrpertu, legalábbis ha azt akarom, hogy egy esetleges tegezéssel ne vívjam ki az oktató rosszindulatát.
Melyik egyetemről, van szó? Nálunk, Veszprémben is van egy, és ezt írja az etikai kódex:
" Az oktatóknak mind egymás között, mind az oktatott személyekkel (hallgatókkal, tanfolyamon résztvevőkkel stb.) kapcsolatosan törekedniük kell arra, hogy a megszólítás kollegiális és udvarias legyen. Irányelvnek tekintendő, hogy a tegezés csak viszonossági alapon helyénvaló, egyéb esetekben az udvarias magázásnak/önözésnek van helye. Erkölcsi normát sért a leereszkedő, fölényeskedő, bántó, tiszteletlen megszólítás. "
Na ezek után jó lenne hallani egy érintett oktató véleményét is a témában, hogy ő mit gondol erről a csendőrperturól. Mindenesetre én el tudom képzelni, hogy ez talán nekik is kellemetlen terület, pl. hogy úgy vannak vele, hogy ha ők letegeznek akkor ők is azt várják el, hogy tegezzük vissza, de hát amikor egy csoporttárs úgy köszön neki vagy úgy szól hozzá, magázódva, akkor már a következő is nagy eséllyel úgy fog és az azutáni is és mindenki (mik után már nekem sincs merszem letegezni mert akkor kilógnék a sorból). A tanárt meg lehet, nem érdekli annyira, meg nem is valószónű, hogy mindenkinek egyesével visszamondja, hogy "tegezz nyugodtan".
A csoporttársaim 90%-a most jött gimiből, és az 1. szakomon bennem is megvolt ez a zavar (meg úgy tűnik, még most is), de ott láttam hogy a többiek simán tegezték a fiatal tanárokat, úgyhogy egy idő után én is megszoktam ezt.
Amúgy nekem személyesen semmi bajom nem lenne ezzel az egyoldalú tegezéssel, ha egy idősebb profról lenne szó, aki anyám/apám lehetne (talán a számra se jönne a tegezés), de ők meg épp magáznak mindenkit.
Na aklor még egyszer, oktatói oldalról. Nagyon sokáig tegeztem a hallgatóimat, helyesebben tegeződtünk. A tanár kollégáim szóltak rám olyan 5 évvel ezelőtt, hogy most már ideje lenne magázódásra váltani. Szeretek magázódni, de eleinte fura volt. Ami viszont kellemetlen ma is, hogy néha egy-egy hallgatótól, akivel jóban vagyok / többet beszélünk, megkérdezem, hogy tegeződhetünk-e. Mondják, hogy persze, utána magáznak tovább. Viszont én se iszom csendőrpertut, tanárként se, úgyhogy tudomásul veszem a helyzetet, és visszaváltok magázásra. Ilyenkor öregnek érzem magam, kicsit rosszul is esik. De amúgy ebbe is bele kell szokni.
Ja igen, ez BTK. Vannak szakok, például pszichológia, ahol mindenki tegeződik mindenkivel, a 70 éves professzor is. Ott ez a kultúra. Sokáig nálunk is ez volt, ez a magázódás az utóbbi évtizedben terjedt el.
Szóval. Letegez: tegezd vissza. Lemagáz: magázd. Letegez, de kellemetlen: kerüld el a tegeződést/magázódást. De ne magázd vissza semmiképpen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!