Igaz, hogy Budapesten csak a belvárosban jó a tömegközlekedés?
Mihez képest? Én peremkerületben lakom. A város belseje felé csúcsidőben 2-3 percenként jön busz, azon kívül 10 perc.
A kerület központján rengeteg busz megy át, s indul is a város belseje felé. Szinte mindig van bent éppen egy vagy több.
A kerületen belül keresztirányban is 7-10 percenként van busz, csak este ritka.
A teljes városra igaz, hogy 500 méteren belül van valamilyen tömegközlekedési lehetőség.
Ebben a hálózatsűrűséggel a világ élvonalába tartozunk.
10 percet vársz a buszra, ami levegőtlen, ülőhely nincs, és 20-40 perc csak az Örs.
A munkahelyem pl. az Örstől 40 perc - pedig nagyrészt metróval kell menni! -, 17. kerületből majdnem másfél óra lenne.
Alapvetően nem igaz.
Egyszerűen minél inkább "kint" vagy, annál nagyobb távokat kell megtenni és annál kevesebb embert kell kiszolgálni. Na meg azért 10 perc még nem a világvége, vidéken óránként járnak a buszok, ahhoz képest még mindig sokkal jobb.
Vidéken sétatávolságban van minden, Bp-n utazni kell mindenért.
Vidéken kisebbek a távolságok, elfogadottabb/biztonságosabb a bringázás.
Teljesen más berendezkedés, felesleg összehasonlítani.
Budapesten a belsőbb részeken is lassú a tömegközlekedés.
Egy kerületen keresztülmenni vagy egyik kerület közepéből a másik, kicsi kerület közepébe 30-45 perc, akár átszállás nélkül.
Bringával legyen 20-35, autóval ha nincs dugó 10-20 perc.
Első vagyok, s én is a XVII. kerületben lakom.
Az igaz, hogy a 70-es években 15-16 perc volt az Örs. Viszont Ligetről Keresztúr 40 perc.
"Vidéken sétatávolságban van minden"
Ez ilyen szempontból sem feltétlenül igaz.
Belvároson belül Budapest is sétatávolság. Én mikor felköltöztem akkor csodálkoztam hogy konkrétan látom egyik villamos megállóból a másikat és 2-3 perc sétával 1 megállótávolság.
A perem részek, kisebb települések meg vidéken is messze vannak, csak nem városban hanem a pusztában barangolhatsz főút mellett 1 órát.
"Budapesten a belsőbb részeken is lassú a tömegközlekedés."
Relatív ez is, mert mihez képest? A busz, villamos megy ahogy tud, ahogy a sebesség engedi. A sűrű megállók miatt amint elindul már lassíthat is a következőhöz. Biciklivel nem kell 3 percenként 2 percre megállnod és jobb átlag tempót tudsz menni. Autó meg megint egy más téma, mert ott alapvetően sokkal nagyobb átlagsebességgel, zöldhullámmal persze hogy gyorsabb bárhova eljutni.
Na meg ahogy a neve is tartja TÖMEG közlekedés, ahol az a cél hogy minél több ember legyen egyszerre kiszolgálva. Ehhez fel kell áldozni az egyén érdekeit és találni egy arany középutat ami a többségnek elfogadható.
Egy általam ismert községből 10 perc a város vonattal, ahol mindent elintézel, bár maga a község is baromi jól ellátott. Ha pedig a városban vannak, a hazavonatig elintéznek mást is...
A vonat csúcsidőben és irányban félóránként jár, egyébként óránként.
Én a pesti oldalon 20-30 percet utazok a legtöbb elintéznivalóhoz és bolthoz, a melóból 30-40-et, pedig nem külváros.
Ki tudja, melyik jobb.
Szerintem a nyugis község.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!